Furturi și tâlhării. "Răzbunarea" minorilor părăsiți de sistem!

578
1
Furturi și tâlhării.
Aproape că nu există zi în care polițiștii să nu prindă cel puțin doi minori, cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, acuzați de comiterea unor tâlhării și furturi, la nivelul municipiului Constanța. Vorbim deja despre existența unui fenomen care, din cauza unui sistem căruia nu-i pasă de integrarea socială a acestor copii, ia o amploare din ce în ce mai mare. Minorii cu un comportament antisocial nu pot fi ajutați de Protecția Copilului, care nu dispune la nivelul județului de un centru specializat pentru aceștia.

Mai multe femei cu vârste respectabile au depus plângeri la Poliție după ce au fost tâlhărite în plină stradă sau în stații de autobuz de minori. Polițiștii constănțeni au reușit să identifice mai multe grupuri de minori, cu vârste de până în 14 ani, care și-au recunoscut faptele. Potrivit oamenilor legii, faptele acestora nu sunt trecute în cazier și nici nu vor fi cercetați pentru ceea ce au făcut, pentru că altfel ar fi încălcate niște drepturi.

"Când vorbim despre acest subiect, de vină este un întreg sistem. Majoritatea dintre minori provin din familii dezorganizate. Societatea în sine nu mai poate face nimic pentru a-i reintegra pe acești copii, nu poți să lași totul în seama laturii penale. Ulterior, după latura penală, ar trebui să se implice și alte instituții. Ei ar trebui preluați în niște centre, pe care, din păcate, nu le avem. Sunt mult prea multe de făcut, iar noi am ratat niște etape care ar fi trebuit parcurse", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța.

Din păcate, de această situație profită persoane mature, cu discernământ, care speculează legea și se folosesc de minori pentru a realiza venituri ilicite. Întrebat ce se poate face în cazurile în care minorii sunt coordonați de către o persoană matură să comită fărădelegi, polițistul Avasilcăi a răspuns: "Persoana care coordonează minorii se numește instigator. Este destul de greu să dovedești că o anumită persoană îi pune pe minori să comită infracțiuni pentru ea. În cazul în care se dovedește că persoana a instigat, pedeapsa este dublă decât dacă ar fi comis el fapta, pentru că sunt circumstanțe agravante".

v v v

Contactați de ziarul "Cuget Liber", pentru a putea afla cum pot fi ajutați minorii cu un comportament antisocial, reprezentanții Protecției Copilului ne-au explicat că cei cu vârsta de până în 14 ani nu pot fi introduși în centre specializate, pentru că ele… nu există!

"Din păcate, vorbim despre lipsa serviciilor. În județul Constanța, există centre pentru minorii care au împlinit vârsta de 16 ani, dar nu dispunem de centre specializate pentru copiii cu un comportament antisocial, sub vârsta de 14 ani", ne-au precizat reprezentanții DGASPC. 

Comentează știrea

gheo
20 iulie 2017
minori penali

Dar unde sunt scolile de reeducare;; de ce copii orfani din centre nu sunt supravegheati corespunzator;; unde sunt scolile profesionale, toti absolventii de cls a8a devin liceeni desi nu sunt apti si etc Liceele ar trebui sa creeze scoli profesionale si postliceale;; avem analfabeti cu facultate !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5718 secunde