Fostul primar Radu Mazăre, arestat în Madagascar

721
Fostul primar Radu Mazăre, arestat în Madagascar - radumazare1-1557340606.jpg

Articole de la același autor

Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Ștefan Mazăre, a fost arestat în Madagascar. Acesta se află în prezent în custodia autorităților din Madagascar, pentru o perioadă de șase zile, urmând să se decidă dacă va fi extrădat.


Poliția Română a confirmat că un cetățean român, condamnat la nouă  ani de închisoare a fost arestat miercuri în această țară africană, primind un mandat de șase zile. "Autoritățile din Madagascar au comunicat Inspectoratului General al Poliției Române, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, faptul că un cetățean român, urmărit internațional pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 9 ani, a fost arestat, la data de 8 mai a.c., pentru o perioadă de 6 zile. Poliția Română a fost în permanentă legătură cu autoritățile din Madagascar, colaborând cu acestea în vederea depistării și arestării persoanei urmărite internațional. Persoana arestată de autoritățile din Madagascar a fost condamnată de Curtea de Apel București, în anul 2017, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată și constituire de grup infracțional organizat", se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul de Poliție Județean Constanța.


Judecătorii instanței supreme l-au condamnat, în 8 februarie 2019, la nouă ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, decizia fiind definitivă. De asemenea, o pedeapsă cu executare a fost dispusă și pentru Cristian Borcea, acesta primind cinci ani. Borcea s-a întors în detenție după ce a fost eliberat condiționat în urmă cu câteva luni.
Mazăre a fost acuzat, alături de alți funcționari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje și faleze din Constanța), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanței a venit după nouă ani de procese și alte opt amânări consecutive de pronunțare a unei sentințe.
Radu Mazăre a părăsit țara la finele lunii decembrie 2017 și ulterior a anunțat că este în Madagascar, unde a cerut azil politic, considerându-se o victimă a statului paralel. În momentul în care a plecat din România, Mazăre era sub control judiciar, în baza unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție.


O sentință definitivă, altele în așteptare
În primăvara anului 2016, Radu Mazăre și fratele acestuia, Alexandru Mazăre, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, pentru luare de mită, complicitate la luare de mită și fals în declarații. Potrivit unui comunicat transmis la momentul respectiv, DNA l-a trimit în judecată pe Radu Mazăre, aflat în control judiciar, fiind acuzat de "luare de mită și fals în declarații (trei infracțiuni)". 
Anchetatorii susțin că "Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al Municipiului Constanța, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuințe modulare grupate in Campusul Social «Henri Coandă», aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Constanța. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să își asigure câștigarea licitației ce urma să fie organizată".
Astfel, în cursul anului 2011, "omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanța, Mazăre Radu Ștefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)", informa DNA.
Potrivit procurorilor "din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferați către contul personal al primarului Mazăre Radu Ștefan și 80.000 de euro către contul pus la dispoziție de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel".


Mită de sute de mii de euro
"Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)", susțineau procurorii.


În declarațiile de avere formulate în perioada 2011 - 2012, Mazăre Radu Ștefan și Mazăre Alexandru nu au menționat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel și nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.
Potrivit comunicatului, "în cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Mazăre Radu Ștefan și Mazăre Alexandru. De asemenea, s-a mai dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 18.550 euro și 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ștefan cu ocazia percheziției domiciliare".


Pe lângă aceste două procese, Mazăre mai este judecat și în dosarul "Polaris", unde la sfârșitul săptămânii trecute, a fost condamnat la nouă ani și 10 luni de închisoare, sentință care nu este definitivă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3917 secunde