Fostul deputat Cristian Boureanu, prezent la DNA

186
Fostul deputat Cristian Boureanu, prezent la DNA - clipboard0194465x390-1524638665.jpg

Articole recomandate

Fostul deputat Cristian Boureanu s-a prezentat miercuri la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat, cel mai probabil, în dosarul în care este acuzat și Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor.

El a fost chemat și marți la DNA, fiind audiat mai bine de patru ore de anchetatori.

Pe 18 aprilie, DNA a anunțat că cere încuviințarea urmăririi penale față de Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor, față de care există indicii că ar fi săvârșit două infracțiuni de luare de mită, în același dosar fiind urmărit penal și Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influență.

În aceeași cauză mai sunt urmăriți penal Mircea-Ionuț Costea, fost angajat în Ministerul Finanțelor, și Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea CN CFR, ambii acuzați de trafic de influență și complicitate la luare de mită, dar și Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

"Infracțiunile de corupție care fac obiectul cauzei au fost comise în legătură cu încheierea și executarea contractelor de reabilitare a liniei ferate București - Constanța, precum și cu recuperarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) restante, pentru lucrări de reabilitare efectuate la o altă linie de cale ferată. Astfel, a rezultat că, în perioada 2005 - 2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei București - Constanța, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie. Banii încasați ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăți făcute de statul român și erau achitați succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la compania CN CFR)", arăta DNA.

Procurorii susțin că activitatea infracțională s-ar fi desfășurat în două etape, în perioadele 2005 - 2014 și 2009 - 2014.

Conform DNA, Vlădescu a primit, în perioada noiembrie 2011 - septembrie 2013, 65.000 de euro din suma de 2 milioane de euro pretinsă, sub forma finanțării activității unei companii offshore unde avea calitatea de asociat.

La rândul său, Constantin Dascălu a primit, în decembrie 2010 și mai 2011, suma totală de 1.114.000 de euro în conturile bancare ale unor firme situate într-un paradis fiscal controlate de persoane apropiate, iar în perioada 2010 - 2017, Cristian Boureanu ar fi primit aproximativ 2,2 milioane de euro (din care 1.053.500 euro în numerar, iar restul sub forma altor beneficii materiale, respectiv plata unor servicii turistice, plata aportului la capitalul a două firme la care era asociat și alte plăți solicitate de către acesta), mai susțin anchetatorii.

DNA a stabilit în cazul lui Boureanu o cauțiune de 200.000 euro, în cazul lui Mircea-Ionuț Costea - 1.500.000 euro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3819 secunde