Viceamiralul Alexandru Mîrșu:

"Forțele Navale Române, un partener de încredere al NATO, nu numai în zona Mării Negre"

532

Articole de la același autor

Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române a prezentat, marți, 21 ianuarie, șefului Statului Major al Apărării și șefilor de structuri centrale din Ministerul Apărării Naționale modul de îndeplinire a obiectivelor Forțelor Navale în anul 2019, precum și proiecția activităților pentru anul 2020. 


La ședința de bilanț a Forțelor Navale Române, care a avut loc la sediul instituției din București, au luat parte și șefii de mari unități din Forțele Navale și șefii domeniilor principale de activitate din organigrama Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), informează Biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale. 


În analiza sa, viceamiralul Alexandru Mîrșu a trecut în revistă țintele de capabilități atribuite Forțelor Navale Române și modalitatea de implementare a acestora, conform programului "NATO Capabilty Targets". A menționat ca realizarea dotării unor platforme navale cu sisteme militare automate de identificare a țintelor navale și modernizarea sistemului integrat de comunicații la puitorul de mine și plase "Viceamiral Constantin Bălescu" (PM-274) și la fregatele T-22, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate față de NATO. 


Infanteriști marini români, în Afganistan 
Relațiile militare ale Forțelor Navale Române cu organizațiile internaționale s-au dezvoltat, în anul 2019, prin continuarea participării la Operația NATO "Sea Guardian", din Marea Mediterană, prin integrarea unor nave românești în cele cinci dislocări ale grupărilor navale permanente NATO care au desfășurat misiuni în Marea Neagră (însumând 97 de zile sub comanda Comandamentului Maritim Aliat al NATO), prin participarea unui detașament de infanteriști marini, pentru prima dată, la misiunea "Resolute Support" din Afganistan, prin participarea la 18 exerciții multinaționale în afara teritoriului național și, nu în ultimul rând, prin încadrarea unor posturi permanente în structurile NATO și UE de către militari din Forțele Navale Române. 
"Executarea cu profesionalism ridicat a tuturor misiunilor planificate alături de aliați a demonstrat faptul că sistemul de pregătire și de instruire al Forțelor Navale Române corespunde standardelor de calitate ale NATO și UE, iar Forțele Navale Române sunt un partener de încredere, nu numai în zona Mării Negre, ci și oriunde Alianța ne-o cere", a menționat viceamiralul Mîrșu. 
De asemenea, Forțele Navale Române au contribuit semnificativ la consolidarea parteneriatelor strategice ale României și au dat un mesaj puternic de solidaritate și de coeziune a Alianței. Șeful SMFN a mai menționat elementele de noutate care au avut loc în anul 2019 și importanța acestora pentru dezvoltarea Forțelor Navale Române, precum inițierea cooperării cu Republica Islamică Pakistan, în domeniul învățământului de marină și în domeniul instrucției de scufundare; materializarea unor proiecte comune cu SUA, Georgia, Grecia și Ucraina, în domeniile hidrografiei, instruirii în lupta antisubmarin și împotriva amenințărilor de suprafață; identificarea unor direcții concrete de cooperare cu Albania, Bulgaria și cu Ucraina în domeniul învățământului militar; dar și organizarea, în premieră, la Constanța, a Conferinței Comandanților Academiilor Navale din Europa și din NATO. 


421 de zile de instrucție și de misiuni 
Având în vedere situația de securitate din bazinul Mării Negre, pe parcursul anului 2019, au fost intensificate activitățile de instruire în cadru multinațional și național, atât pe mare, cât și în aer și în teren. 


"Echipajele navelor militare românești au executat, anul trecut, împreună cu partenerii noștri străini, 421 de zile de instrucție și de misiuni, total rezultat din însumarea tuturor zilelor în care platformele noastre navale au fost prezente în Marea Neagră, Marea Mediterană și pe fluviul Dunărea, cu 59 de zile mai mult decât în anul 2018. 


Tot în cifre, anul trecut, instrucția echipajelor pe mare, pe fluviu, în teren și în aer a cuprins 1.138 de zile, cu 28 mai multe zile, în cadru național întrunit, împreună cu militarii din celelalte categorii de forțe ale Armatei României", a subliniat viceamiralul Alexandru Mîrșu în expunerea sa despre analiza domeniului Operații și instrucție. 


Bugetul alocat în anul 2019 Forțelor Navale Române a permis desfășurarea activităților planificate și asigurarea integrală a drepturilor personalului și a contribuțiilor la bugetul de stat și la asigurările sociale. Au fost prevăzute, de asemenea, fonduri pentru susținerea programelor de înzestrare, de modernizare, de reparații și de întreținere a navelor și a tehnicii din dotare, prin care s-au derulat reparații capitale și modernizări la 13 nave, trei elicoptere navale și la diferite sisteme tehnice terestre și de comunicații, precum și investiții și reparații curente în numeroase infrastructuri ale Forțelor Navale. 


În încheierea analizei acestui domeniu, șeful SMFN a subliniat implicațiile negative ale neînceperii programelor de achiziții majore pentru Forțele Navale, respectiv înzestrarea cu corvete multifuncționale, modernizarea fregatelor tip T-22R și înzestrarea cu sisteme de instalații mobile de lansare rachete navale. 


În prima linie 
La finalul ședinței de bilanț, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a transmis mulțumiri întregului personal din Forțele Navale pentru activitatea desfășurată în anul 2019 și a apreciat faptul că marinarii militari au pus accent pe creșterea capacității operaționale a acestei categorii de forțe din Armata României. 


"Dumneavoastră sunteți în prima linie pentru contracararea amenințărilor la adresa securității naționale din regiunea Mării Negre. Prin tot ceea ce ați realizat până acum, ați selectat foarte bine prioritățile de dezvoltare și domeniile de acțiune, care au condus la consolidarea capacității operaționale a Forțelor Navale Române și care vor produce o dezvoltare realistă, în concordanță cu viziunea SMAp. Conducerea Statului Major al Apărării analizează cu atenție situația de securitate din regiunea noastră, în vederea proiectării unei strategii a apărării, pe termen scurt, mediu și lung, adaptată contextului în care ne aflăm, care să conțină modalități de acțiune și de reacție, în cadru întrunit, împreună cu alte structuri din sistemul național de apărare, cu aliații noștri și partenerii strategici", a declarat general-locotenent Daniel Petrescu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3724 secunde