Exercițiu Seism 2018: Replică de 5,8 grade a cutremurului inițial. Echipele au pornit în teren pentru a evalua situația

124
Exercițiu Seism 2018: Replică de 5,8 grade a cutremurului inițial. Echipele au pornit în teren pentru a evalua situația - ptemagfzad02yjzmzmfjzjuzm2njmwu4-1539517848.jpg

Articole recomandate

O replică de 5,8 grade a cutremurului inițial simulat în cadrul exercițiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situația. Departamentul pentru Situații de Urgență au transmis câteva lucruri care trebuie respectate în cazul unui cutremur real.

"În urmă cu câteva minute, în scenariul exercițiului Seism 2018 s-a introdus o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 km", au transmis, duminică, reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), scrie news.ro.


Echipajele de intervenție în situații de urgență se deplasează în teren pentru efectuarea recunoașterilor și evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului.

În contextul exercițiului Seism 2018, pompierii reamintesc câteva recomandări utile pentru cetățeni, într-o situație reală:

După producerea unui cutremur:

1. Încercați, în primul rând, să rămâneți calmi.

2. Liniștiți persoanele speriate și copiii.

3.Verificați dacă sunteți răniți și apoi uitați-vă și la persoanele din jur. În cazul în care sunt rănite, asigurați primul ajutor, doar dacă vă pricepeți.

4. Dacă, în urma producerii unui cutremur, ați fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, loviți cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunteți blocați, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.

5. Nu folosiți telefonul, decât pentru a semnala o urgență.

6. Puneți-vă încălțăminte și haine rezistente pentru a evita să fiți rănit de bucățile căzute, în special cele de sticlă.

7. Verificați dacă locuința a suferit pagube.

8. Verificați starea instalației de gaz doar cu emulsie de apă și săpun.

9. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleți cada și alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.

10. Dacă trebuie să părăsiți locuința pentru că nu mai este sigură, nu uitați să vă luați rucsacul de urgență.

11. Fiți atenți la scări. S-ar putea ca mișcarea seismică să fi afectat rezistența acestora.

12. Dacă aveți nevoie de ajutor și nu mai puteți ieși din locuință, puneți la fereastră un afiș pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !

13. Ascultați la radio instrucțiunile autorităților.

14. Nu folosiți mașina decât în situații extreme. Căile de circulație trebuie lăsate libere pentru mașinile de intervenție.

15. În unitățile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, profesorii îndrumă copiii și asigură protecția acestora până la sosirea unui adult din familie.

Ultimul bilanț al exercițiului Seism 2018 vorbește despre 2.098 persoane decedate, 3.912 răniți, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate și 130.000 de persoane afectate.

sursa: romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4964 secunde