Evadați din "închisoarea" de acasă! Cum se obține ordinul de protecție și ce efecte are

944
1
Evadați din
Deși trăim într-o societate civilizată și într-o țară care face parte din Uniunea Europeană, violența domestică este considerată în continuare un fenomen îngrijorător în Constanța. Victimele agresiunilor fizice, verbale sau psihice pot evada din "închisoarea conjugală" cu ajutorul judecătorilor, printr-un ordin de protecție. Cum se poate obține un astfel de ordin de protecție și ce trebuie să facă victimele violenței în familie după ce au obținut un astfel de ordin, veți putea afla în rândurile următoare.

Potrivit specialiștilor, în aproape jumătate din cazurile în care bărbații își abuzează partenerele sunt agresați și copiii. De aceea, este extrem de important ca victimele să nu se izoleze de societate și să nu se complacă în această situație. Deși în teorie pașii sunt destul de ușor de urmat, în realitate situația este extrem de greu de gestionat.

"Un ordin de protecție este dispus de instanța de judecată în a cărei rază teritorială domiciliază victima, iar această măsură nu poate depăși durata de șase luni de la data intrării în vigoare. Ordinul de protecție se emite de judecător în maxim 72 de ore de la înregistrarea cererii și poate fi cerut doar de victimă. Cererea se introduce personal sau prin reprezentant legal și este scutită de timbrul judiciar. Sunt acceptate probele audio, cu condiția ca acestea să fie transcrise", explică polițiștii constănțeni.

Odată ce ați reușit să obțineți ordinul de protecție, agresorul poate fi evacuat temporar, indiferent de cine este proprietarul locuinței. De asemenea, cu ajutorul ordinului se va impune păstrarea unei distanțe minime față de victimă, de copiii acesteia, de reședință sau locul de muncă a persoanei protejate. În cazul în care agresorul nu respectă ordinul de protecție, puteți apela la 112.

Oamenii legii vă recomandă să schimbați încuietorile vechi și să nu permiteți accesul în locuință sub nicio formă. De asemenea, este bine să vă informați vecinii cu privire la ordinul de protecție și să-i rugați să sune la poliție în cazul în care aceștia observă că sunteți urmăriți sau agresați.

v v v

Un bărbat din Eforie Nord, în vârstă de 36 de ani, este cercetat după ce a amenințat-o și a tâlhărit-o pe fosta parteneră de viață. Ciprian Ionuț Oprea a pândit-o pe fosta iubită până la miezul nopții, când a agresat-o fizic pe o stradă din localitate și i-a furat un telefon mobil și un portofel în care se afla suma de 1.000 de lei și 2.350 euro. Prejudiciul, în valoare de aproximativ 14.500 lei, a fost recuperat parțial. Victima a cerut asistență în acest caz pentru a demara acțiunea în instanță pentru a obține un ordin de protecție.

Între timp, polițiștii constănțeni l-au reținut pe bărbat, iar judecătorii au dispus măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile. 

Comentează știrea

hg tv jh
29 mai 2017
....

:))))))))) :)))))))) un mare kkt. Agresorul sta pe urmele tale.....suni la politie si ei te ameninta cu amenda pt ca inca nu tea lovit destul de tare sa fie vizibil sau in cazul in caretea lovit si se vede te trimit la medicina legala dupa certificat, certificatul se da in vreo 10 zile......iti trebuie un avocat sa il depună care te mai taxează si ala cu vreo 1000 lei....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5359 secunde