Eroii din Primul Război Mondial, comemorați

127
Eroii din Primul Război Mondial, comemorați - primul-1456219231.jpg
Militarii din Forțele Navale și reprezentanții autorităților publice locale vor cinsti memoria eroilor care și-au jertfit viața în Primul Război Mondial, în cadrul unui ceremonial militar de depunere de coroane de flori, organizat joi, 25 februarie, la Cimitirul Eroilor din Municipiul Miercurea-Ciuc. 


Activitatea este organizată de Statul Major al Forțelor Navale, în colaborare cu Prefectura Județului Harghita, Primăria Municipiului Miercurea Ciuc și Brigada 61Vânători de Munte.


La ceremonial au fost invitați și reprezentanți ai Ligii Ofițerilor din Marina Militară și ai Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, filiala Harghita.


După terminarea festivității, militarii din Forțele Navale și vânătorii de munte din municipiul Miercurea-Ciuc vor oferi publicului prezent o porție de fasole cu cârnați.

Până la primul Război Mondial, potențialul combativ al României a crescut semnificativ, Marina Militară Română (noua denumire, din anul 1898) beneficiind de trei programe de dotare cu nave și mijloace de navigație, în anul 1907, la Galați, fiind lansate patru monitoare și opt vedete fluviale, care au format prima Escadră de Dunăre.


La începutul războiului, comandamentul Marinei își avea sediul la Galați. Acestuia îi erau subordonate direct: serviciul transporturilor, apărarea maritimă a Sectorului Sulina, apărarea podului de la Cernavodă - Fetești, depozitele generale de la Galați, Arsenalul Marinei, Șantierul Fernic și Corpul de aviație.


La 15 august 1916, contraamiralul Eustațiu Sebastian, comandantul Marinei, transmitea marinarilor: "Aștept de la voi fapte mari și înălțătoare. Acest război, pe viață și pe moarte, să arate țării rostul marinei de război și faptele sale să rămână pe veci înscrise în istoria țării".



Marina Militară Română s-a încadrat în efortul general de război, Comandamentul Marinei organizând misiuni de apărare a capului de pod de la Turtucaia, de sprijin al flancului drept al trupelor de uscat, de retragere a navelor române pe linia frontului, de neutralizare a artileriei inamice din zona orașului Tulcea, de transport al materialelor și de lichidare a rezistenței navelor rusești din Delta Dunării. În vara și toamna anului 1917, bateriile Marinei și artileria monitoarelor au bombardat, cu multă eficacitate, pozițiile inamice de la Tulcea și Galați, forțele navale înregistrând atunci succese notabile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4566 secunde