E stare de urgență! Ce măsuri a luat Poliția Constanța

7174
E stare de urgență! Ce măsuri a luat Poliția Constanța - fondstareurgentamai-1584462049.jpg

Articole de la același autor

Cercetările în dosarele penale au fost "înghețate" și vor fi intensificate patrulările polițiștilor și jandarmilor în următoarea lună. Iar dacă situația se înrăutățește, următorul pas va fi restricționarea ieșirilor din localități; ba chiar se poate ajunge și la restricții de trafic în localități, cu impuneri de a nu părăsi domiciliile!



România este în stare de urgență. Pandemia de la nivel global, creșterea numărului de morți au convins conducerea țării să impună o serie de măsuri prin care se dorește limitarea răspândirii virusului Covid-19. În vreme ce pentru majoritatea populației recomandările sunt restrângerea deplasărilor la strictul necesar și izolarea la domiciliu, polițiștii, jandarmii, pompierii și polițiștii de frontieră sunt în "prima linie", iar sarcina lor va fi, în această perioadă excepțională, să pună în aplicare măsurile dispuse pe linie de ordine publică.

După ce președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență, ieri, încă de la primele ore ale dimineții, la sediile instituțiilor cu rol în menținerea ordinii publice din Constanța au avut loc ședințe la care s-au pus la punct primele măsuri.

Anchetele în dosarele penale - suspendate!

O primă măsură constă în "înghețarea" dosarelor penale care pot suferi amânări și scoaterea tuturor polițiștilor din operativ, prin rotație, pe stradă. Este o metodă prin care se dorește suplimentarea numărului echipajelor de patrulare de pe stradă.

"Se suspendă cercetările în dosarele penale, cu excepția urgențelor, cum este cazul flagrantelor, a tâlhăriilor, faptelor cu violență. În rest, se suspendă termenul de prescripție pe perioada stării de urgență, astfel că cercetările vor continua după ridicarea acestui decret", au explicat surse din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Drept pentru care, polițiștii de la judiciar, proximitate, ordine publică, rutieră, criminalistică etc. au fost împărțiți în jumătăți: o parte asigură permanența, atât pe străzi, cât și la sediu, în ture de 12 ore, iar cealaltă sunt la domiciliu și urmează să intervină doar dacă situația o va impune.

"Deocamdată, nu este impusă nicio restricție de trafic, ieșim pe străzi doar pentru a asigura măsurile de ordine publică. Este o măsură preventivă, pentru a nu se ajunge la alte situații, care ar putea pune presiune pe sistemul medical, prin răniți, accidente grave sau alte incidente, în condițiile în care medicii pot fi solicitați, în această perioadă, cu cazurile de coronavirus", ne-au mai precizat sursele din cadrul IPJ Constanța.

La fel se va proceda și în mediul rural, respectiv polițiștii de la cercetări penale nu vor mai lucra în dosare, ci vor ieși în patrulare. La secțiile rurale de poliție, însă, având în vedere că numărul polițiștilor este mai mic și insuficient în condiții obișnuite, darămite în situații excepționale, precum "starea de urgență", urmează să fie stabilite fie ture de 12 ore, fie un alt program care să ducă la suprasolicitare.

Mai multe patrule de rutieră pe șoselele din județ

Măsurile dispuse de oamenii legii pot fi mult mai drastice, dacă situația o va impune.

"Deocamdată, nu sunt impuse restricții de trafic, dar e posibil să se ajungă și în punctul respectiv. Prima etapă va fi restricționarea ieșirii din localități. Ulterior, se poate ajunge inclusiv la restricționarea traficului prin localități, restricționarea plecării cu autoturismul de la domiciliu", ne-au mai precizat polițiștii.

Zilele acestea, constănțenii care s-au încumetat să plece la drum au putut constata că echipajele de poliție patrulează inclusiv pe șoselele din județ. Oamenii legii au arătat că intenția este să fie prevenite accidentele rutiere.

"Șoselele sunt goale, pentru că mulți constănțeni au înțeles și stau la domiciliu. Dar un trafic redus le poate da idei unor șoferi să calce accelerația. În consecință, este nevoie de o prezență crescută a echipajelor, și din acest punct de vedere", spun polițiștii rutieriști.

Măsuri similare au fost luate și în cadrul structurilor de jandarmerie. De altfel, militarii intensificaseră de ceva vreme patrulările.

În schimb, în cadrul Poliției de Frontieră, încă nu a ajuns în teritoriu planul de măsuri pe care-l presupune "starea de urgență". Astfel că, deocamdată, polițiștii de frontieră își îndeplinesc sarcinile de serviciu, așteptându-se însă ca de pe o zi pe alta să fie chemați în razii sau patrulări, alături de colegii de la Poliția Națională.

Angajări temporare, pentru șase luni, dacă va fi nevoie

Impunerea stării de urgență pe teritoriul României poate presupune, pe linie de asigurare a ordinii publice: subordonarea operațională a structurilor de Poliție Locală către Ministerul Afacerilor Interne, a serviciilor publice de evidența persoanelor către unitățile de poliție, subordonarea serviciilor voluntare de pompieri, publice și private, către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea (la nivelul județului Constanța sunt aproximativ 70 de servicii voluntare de pompieri, la nivelul administrațiilor publice locale, iar unele dintre structuri au și autospeciale în dotare).

Potrivit decretului prezidențial, dacă situația o va impune, oamenii legii și militarii vor cere sprijin Armatei pentru paza unor obiective, pentru realizarea triajului epidemiologic sau pentru asistență medicală.

Dacă instituțiile se confruntă cu lipsă de personal, vor putea angaja pentru o perioadă de șase luni, fără concurs, personal din sursă externă sau cadre trecute în rezervă. Pe perioada stării de urgență, sunt suspendate exercițiile, simulările și alte activități care pot interfera cu măsurile destinate prevenirii și combaterii răspândirii Covid-19. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5262 secunde