Dosarul retrocedărilor, în care sunt judecați Mazăre, Borcea și Constantinescu, amânat pentru 5 februarie

382
Dosarul retrocedărilor, în care sunt judecați Mazăre, Borcea și Constantinescu, amânat pentru 5 februarie - radu1526477079-1548248562.jpg
Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat, miercuri, pentru data de 5 februarie, pronunțarea în dosarul în care fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost judecat pentru retrocedarea unor terenuri în stațiunea Mamaia. El primise în prima instanță o condamnare de patru ani de închisoare cu suspendare. În același dosar au mai fost judecați fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, Cristian Borcea, Dragoș Săvulescu, fost acționar al echipei de fotbal Dinamo București și foști angajați ai Primăriei Constanța.



Înalta Curte de Casație și Justiție urma să pronunțe miercuri decizia finală în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, în care au fost trimise în judecată 36 de persoane, printre care fostul primar Radu Mazăre, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, oameni de afaceri și foști angajați ai Primăriei Constanța și notari.

Instanța a decis să amâne pronunțarea în acest dosar pentru data de 5 februarie. Decizia Înaltei Curții va fi definitivă.

Curtea de Apel București a decis, în luna iulie 2017, condamnarea fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, la patru ani de închisoare cu suspendare, iar fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, fostul șef al Direcției de Administrație Publică Constanța Constantin Racu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, aceeași condamnare fiind dispusă și în cazul unui alt inculpat în dosar, Dragoș Săvulescu, fost acționar al echipei de fotbal Dinamo București.

La trei ani de închisoare cu suspendare au fost condamnați și fostul șef al Direcției Patrimoniu din Primăria Constanța Ramona Dospinescu, fostul șef al Direcției Tehnic- Investiții Ion Marica, fostul consilier juridic Cristian Talpău și Nora Chirca, tot consilier juridic. Trei ani cu suspendare a primit și Georgică Giurgiucanu, fost lider al PSD Constanța și asociat cu Borcea și Săvulescu într-o societate comercială.

În acest dosar, omul de afaceri Cristian Borcea, fost acționar al clubului Dinamo, a fost achitat.

Magistrații au decis, de asemenea, achitarea lui Aurel Jean Andrei, notar public și soțul președintelui Tribunalului București Laura Andrei, a lui Bogdan Ghițulescu, consilier juridic, și a lui Dan Miron, fost consilier local.

De altfel, magistrații au decis achitarea în cazul a 26 de inculpați în acest dosar - actuali sau foști angajați ai Primăriei Constanța și ai Consiliului Județean Constanța, precum și în cazul unor notari, între care: Mircea Răsvan Tudorache, Paraschiva Barbu, Alexandru Șerban Octavian, Niculae Nejloveanu, Sergiu Mihai Ceacireanu, Gabriel Bogdan Sandu, Daniel Ene, Cristina Budei, Viorel Pană, Mihai Camboianu, Gheorghe Valentin Ionescu, Ruxandra Darie, Carmen Puscași, Andrei Sozanschi, Grațiela Rusu, Radu Gabriela, Claudia Cealera, Luminița Călătoru, Alin Horațiu Dima și Silvia Stanciu.

Magistrații Curții de Apel București nu au dispus despăgubiri civile în acest caz, deși prejudiciul era de 114 milioane de euro, potrivit DNA.

Fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foști și actuali funcționari din Primăria Constanța și Oficiul de Cadastru, mandatari și notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din municipiul Constanța, Mamaia, plajă și faleză.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului și 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4839 secunde