Dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului era acuzat de mărturie mincinoasă, restituit la DNA

169
Dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului era acuzat de mărturie mincinoasă, restituit la DNA - rsz1476707471dfdf77d71545390764-1547798228.jpg

Articole recomandate

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv joi restituirea la DNA Constanța a dosarului în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în formă continuată, scrie Agerpres.

Instanța supremă a respins o contestație a DNA și a menținut o decizie a Curții de Apel Constanța din septembrie 2018, prin care s-a dispus ca dosarul să fie restituit la parchet.

Judecătorii din Constanța au mai hotărât atunci excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale și au constatat neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA.

Pe 9 martie 2018, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată de DNA Constanța pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în formă continuată.

În același dosar au fost deferiți justiției Neculai Poalelungi, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunilor de inducere în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual, favorizarea făptuitorului și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată și Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

Procurorii susțineau că, în contextul în care Teodosie Petrescu a fost trimis în judecată în data de 3 februarie 2017, alături de alte persoane, pentru infracțiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna APIA în valoare de 1.392.964 lei, în încercarea de a-și crea o situație favorabilă în cadrul respectivului proces penal, arhiepiscopul Tomisului a depus la DNA Constanța, în data de 10 octombrie 2017, un denunț prin care acuza trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) și două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016.

"Concret, în cuprinsul sesizării, inculpatul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără știrea sa și cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajați ar fi cerut și primit fonduri europene pentru o suprafață de 350 ha aparținând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă către terțe societăți și persoane a unor suprafețe de teren deținute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locații). În susținerea celor de mai sus, inculpatul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul inculpatului Poalelungi Neculai, a dat declarații și a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susținut vinovăția persoanelor respective", arăta DNA.

Conform DNA, în perioada noiembrie - decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la acele aspecte, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credință și cu încălcarea dispozițiilor legale, a dispus suspendarea celor doi angajați din funcțiile deținute în cadrul Arhiepiscopiei și suspendarea drepturilor salariale conferite acestora prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de Ciprian Stoichin (sub coordonarea lui Neculai Poalelungi). 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.264 secunde