Dosarul "Cocaina de la Marea Neagră" a fost finalizat. DIICOT, DEA și Interpol au ajuns pe urmele drogurilor până în Brazilia

179
Dosarul

Articole recomandate

Dosarul "Cocaina de la Marea Neagră", în care o rețea transfrontalieră de crimă organizată și trafic de droguri de mare risc a fost destructurată cu sprijinul DEA și Interpol, a fost finalizat de DIICOT.


În cadrul operațiunii cu nume de cod "Grimm Brothers" a fost investigată o grupare infracțională organizată implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă până în apele teritoriale românești, cu destinația finală în Balcanii de Vest, Olanda, Belgia și Spania. Valoarea de piață a drogurilor este de 600 de milioane de euro.


Dosarul a fost deschis după ce la finalul lui martie 2019, poliția a descoperit pe plaja din Sfântu Gheorghe o tonă de cocaină de puritate 90%, presa scriind atunci despre strania defecțiune a sistemului de supraveghere la graniță.


Capturile erau învelite în veste de salvare pentru a fi protejate în cazul unei eventuale operațiuni de aruncare în apă la cel puțin 25 de kilometri de țărm. Pachetele urmau să fie apoi recuperate de alți traficanți, cel mai probabil cei din șalupă abandonată.


România se află pe ruta nordică a drogurilor fiind un punct nodal important în drumul acestora spre Occident. Două trasee, unul pe mare și altul pe uscat, sunt folosite de traficanți.


"În perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpații s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis "SHEIK-UL" (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest și Balcanii de Vest, în vederea plasării pe piețele din Europa", se arată în rechizitoriul procurorilor.


Comunicatul DIICOT:
 
Din cercetările efectuate, au rezultat urmatoarele: inculpatul N.E.N.J. conducea în anul 2019, în Brazilia, o organizație criminală specializată în colectarea unor cantități mari de droguri din țările producătoare din America de Sud (Bolivia,Columbia,Peru) și în distribuirea acestora către cumpărători en gros din state predominant europene.


La începutul anului 2019, membri ai Balkan Cartel l-au contactat pe inculpatul N.E.N.J., prin intermediul unor cetățeni sârbi care activau în organizația condusă de acesta, pentru a cumpăra și transporta către Europa (cu punct de intrare prin România), cantitatea de 3 tone cocaină cu o concentrație deosebit de ridicată.


În același timp, reprezentanții Balkan Cartel au contractat serviciile unor persoane specializate în recuperarea și transportul drogurilor din apele mării, respectiv ale inculpaților D.D.A. , L.P.R.P. , L.P.E.J. , toți cetățeni spanioli.


Liderul acestei grupări specializate în extracția drogurilor a fost inculpatul L.P.R.P., cetățean spaniol, supranumit de ceilalți membri ai grupului, "Șeful".


Obiectul contractului a fost recuperarea cocainei din apele Mării Negre, manipularea și depozitarea "mărfii" în condiții de siguranță și asigurarea legăturii cu cetățenii sârbi (inculpatul S.P. , numiții K.T. și C.N. - aceștia fiind trimiși în judecată prin rechizitoriul Biroului Teritorial Tulcea din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și alți membrii ai Cartelului), trimiși pentru a tranporta pe cale rutiera cocaina în afara teritoriului României, către Europa de Vest și Balcanii de Vest.


Pentru ducerea la îndeplinire a contractului, inculpatului L.P.R.P. i s-au pus la dispoziție de către angajatori mari sume de bani în euro, cu care acesta să achiziționeze toată logistica și serviciile necesare și să plătească persoanele cooptate pentru a ajuta la desfașurarea operațiunii, dată fiind amploarea acesteia și cantitatea deosebit de mare de droguri traficate.


Din punctul de vedere al ierarhiei infracționale din cadrul grupului infracțional organizat, în subordinea imediată a inculpatului L.P.R.P. , sau aflat inculpații cetățeni spanioli L.P.E.J. , S.N.J.A. , D.D.A. și inculpații cetățeni români M.G. , M.I. , P.A. , Ș.I.A. , împreună cu care a constituit grupul, date fiind relațiile personale, de încredere, precum și un istoric comun de încălcare a legilor penale.


Inculpații D.D.A. , L.P.R.P. , L.P.E.J. , M.I. , au avut atribuțiile de a organiza și coordona echipa de extracție a cocainei și de a recupera efectiv drogurile din mare, inculpații M.G. , P.A. , Ș.I.A. , S.N.J.A. , au avut ca sarcini procurarea logisticii, închirierea de imobile, autoturisme, asigurarea mijloacelor de comunicație, cooptarea în grupul infracțional organizat a persoanelor necesare pentru derularea operațiunii, iar inculpatilor A.C. , P.S.A. , Ș.B.A. (toți cetățeni români), C.H.A.J. (cetățean spaniol), K.R. (cetățean ucrainean) le-a revenit obligația de a sprijini în orice fel transportul, depozitarea și securizarea drogurilor, în timp ce inculpatul S.P. a fost desemnat de către beneficiarii cocainei pentru a scoate drogurile în condiții sigure de pe teritoriul României, scop în care acesta a coordonat activitatea cetățenilor sârbi K.T. , C.N. , precum și a cetățenilor sârbi Z.L. , M.M. , S.N. .


Din activitățile investigative a reieșit că în perioada 11.03.2019- 23.03.2019 gruparea a desfășurat pe teritoriul României activități de plasare în apele teritoriale a unei mari cantități de cocaină (aproximativ 3 tone) pentru a fi introduse în țară și apoi transportate spre țări din Europa de vest.


Practic, activitățile infracționale ale grupului au vizat în principal trei componente:


a) Componenta de plasare a cocainei în apele teritoriale
Componenta de plasare a cocainei în apele teritoriale a implicat o navă maritimă cu pavilion Insulele Marshall și echipajul acesteia, precum și o altă navă maritimă cu pavilion ucrainean.


Din probe a rezultat că prima navă a încărcat în Portul BELEM – Brazilia la data de 09.02.2019 pornind spre Constanța, încărcătura constând inclusiv în cantitatea de 3 tone cocaină, care trebuia să ajungă în Europa, România. Responsabilă pentru plasarea cocainei a fost o persoană aflată în conexiune strânsă cu inculpatul N.J.N.E. (cunoscut drept SHEIK-UL).


b) Componenta de introducere a cocainei în România
De această componentă s-a ocupat o celulă bine constituită, formată din 15 persoane de naționalitate română, spaniolă și ucraineană, toate inculpate în prezenta cauză. Aceștia au început să ajungă în România începând cu data de 11.03.2019 și au plecat intempestiv în perioada 22/23.03.2019, majoritatea lor aflându-se în prezent în Spania.


În România, inculpații au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren, au închiriat 6 autoturisme ( de teren și transport marfă tip dubiță) precum și două pensiuni în zona Deltei Dunării, pe Brațul Sfântul Gheorghe, județul Tulcea pentru a desfășura activități de recuperare din apele teritoriale ale României a cocainei și aducere pe uscat cu cele două bărci cumpărate. Operațiunea de recuperare a fost întreruptă de faptul că una dintre bărci, ce conținea cantitatea de baproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf.Gheorghe, județul Tulcea, moment în care autoritățile s-au sesizat și au fost demarate investigațiile în cadrul operațiunii "GRIMM BROTHERS".


c) Componenta de transport a cocainei spre Europa de Vest /Balcanii de Vest
Această componentă trebuia să fie acoperită de o celulă de transport formată din cetățeni sârbi ce dețineau mijloace de transport de tip TIR ce aveau prevăzute compartimente ascunse în caroseria remorcilor. În compartimentele ascunse din cele două tiruri identificate se puteau transporta aproximativ 3 tone cocaină. Introducerea cocainei pe teritoriul României a survenit și în condițiile unor disfuncționalități tehnice la sistemul SCOMAR, astfel cum rezultă din probele administrate în cauză.


Transportul cocainei a fost preluat de către șoferii unor auto-tiruri, respectiv doi cetățeni sârbi arestați preventiv în altă cauză a Biroului Teritorial Tulcea, care au fost coordonați de către o grupare de criminalitate organizată de cetățeni sârbi care au ramificații în Olanda, Spania, Belgia și America de Sud, reprezentată de inculpatul S.P..


Gruparea era foarte bine organizată și avea o mare penetrabilitate în Serbia dar și în alte state folosind celule bine organizate pentru desfășurare operațiunilor lor.


Se impune mențiunea că, dată fiind puritatea (gradul de concentrație deosebit de ridicat, în jur de aproximativ 90%) cocainei depistate (1.797,399 kilograme în total), valoarea de piață a acesteia este de aproximativ 200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro en detail, astfel cum rezultă și din datele furnizate de către Agenția Națională Antidrog, potrivit Raportului anual cu privire la traficul și consumul de droguri în anul 2018 în România.


Din probe a rezultat faptul că o cantitate de aproximativ 300 kg. cocaină a rămas pe teritoriul Turciei, reprezentând plata către gruparea de crimă organizată care a garantat transferul drogurilor între nava sosită din Brazilia și cea ajunsă în România, o cantitate s-a pierdut în mare, din cauza condițiilor meteorologice (fiind găsite numeroase ambalaje goale în apele teritoriale ale României), iar o cantitate a fost scoasă din țară cu destinația Serbia, la scurt timp după răsturnarea bărcii în zona plajei Sf. Gheorghe.


Din martie 2019, întreg grupul infracțional organizat a acționat în mod coordonat, reușind, ulterior preluării de la furnizorii predominant columbieni, și introducerea pe cale maritimă din Brazilia și transportul pe teritoriul României, a cantității totale de 1.797,399 kilograme cocaină, droguri de mare risc, în valoare de aproximativ
200.000.000 euro en gros, respectiv aproximativ 600.000.000 euro, valoare de piață.


În concret, inculpații și-au asigurat logistica necesară recuperării și manipulării drogurilor, respectiv au închiriat locații izolate în Delta Dunării, autovehicule, au cumpărat autovehicule, două bărci de mare viteză, un peridoc, telefoane mobile, cartele sim prepaid, stații de emisie-recepție, anvelope speciale pentru deplasarea pe nisip, saci de rafie pentru transportul pachetelor, fierăstrău electric pentru tăierea pereților ambarcațiunii răsturnate în Marea Neagră și în care se aflau pachetele cu cocaină recuperate.


Astfel, au recuperat din apele teritoriale ale Mării Negre, mai multe pachete de cocaină, a câte aproximativ 1 kg fiecare, pe care le-au descărcat în zona localității Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, de unde au fost preluate cu autoturismele de teren și transportate inițial în zona carierei de piatră de lângă Zebil, județul Tulcea, de unde urmau a fipreluate de către alte autovehicule și transportate către Vestul Europei și către Balcanii de Vest, prin tranzitarea rutieră a României.


Polițiști din Ilfov, acuzați că au luat mită
 
În sarcina inculpaților BOBÎRNEA COSTINEL TUDOREL și POPAENE CONSTANTIN CĂTĂLIN s-au reținut infracțiunile de luare de mită, și fals în declarații în formă continuată, constând în aceea că, în noaptea de 21-22.03.2019, în calitate de agenți ai Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au pretins și primit de la coinculpații M.I. și L.P.R.P. câte 1.000 euro fiecare pentru a nu întocmi dosar penal suspectului, L.G.D., pe care l-au depistat în trafic conducând cu permis necorespunzător categoriei, un autoturism ce tracta o remorcă pe care se afla ambarcațiunea în care se găsea cantitatea de aproximativ 3 kg. cocaină, din marfa recuperată din apele Mării Negre.


De asemenea, în calitate de agent de poliție al Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, inculpatul POPAENE CONSTANTIN CĂTĂLIN avea obligația de a depune declarații de avere și interese în toată perioada de referință, însă în declarația de avere aferentă anului 2019, acesta nu a evidențiat suma de 693 lei, obținută din jocuri de noroc, deși avea obligația de a face acest lucru.


Inculpatul BOBÎRNEA COSTINEL TUDOREL, în calitate de agent de poliție al Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov avea obligația de a depune declarații de avere și interese în care să consemneze toate veniturile obținute, inclusiv pe cele din jocuri de noroc, însă, în baza aceleiași rezoluții infracționale, nu a evidențiat în declarațiile de avere aferente anilor 2018 și 2019, sumele de 28.510 lei, respectiv de 10.980 lei, provenind din jocuri de noroc.


În sarcina inculpaților L.P.R.P. și M.I. se reține și infracțiunea de dare de mită, constând în aceea că, în noaptea de 21/22.03.2019, au remis inculpaților BOBÎRNEA COSTINEL TUDOREL și POPAENE CONSTANTIN CĂTĂLIN câte 1.000 de euro, pentru ca aceștia să nu întocmească dosar penal pe numele suspectului L.G.D. pentru infracțiunea prevazută și pedepsită de art.335 alin.2 teza I C.p.


Sursa: stirileprotv.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9827 secunde