Dosarul 10 August, clasat de DIICOT. Nimeni nu va răspunde pentru violențele împotriva protestatarilor

126
Dosarul 10 August, clasat de DIICOT. Nimeni nu va răspunde pentru violențele împotriva protestatarilor - dorsar-1594800728.jpg

Articole recomandate

DIICOT a anunțat miercuri că a dispus clasarea dosarului privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetați șefii Jandarmeriei, cât și sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.


În urma acestei decizii, au scăpat de acuzații colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurențiu Cazan, fost director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București; colonelul Cătălin Sindile, fost șef al Jandarmeriei Române; comisarul șef de poliție Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relația cu prefecții din MAI.


De asemenea, o parte a dosarului care se referă la intervenția în forță a jandarmilor împotriva protestatarilor a fost declinată la Parchetul Militar.


Potrivit unui comunicat al DIICOT, prin ordonanța din data de 26 iunie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus:


* Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale;


* Declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu și neglijență în serviciu constând în aceea că "în data de 10.08.2018, începând cu ora 18,00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piața Victoriei din București, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forțele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane", în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Parchetelor Militare.


* Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior Laurențiu Valentin Cazan, comisar șef de poliție Mihai Dan Chirică, colonel Gheorghe Sebastian Cucoș și colonel Ionuț Cătălin Sindile, a infracțiunilor de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă;


* În vederea aprecierii incidenței în cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7.475/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a dispozițiilor art. 335 Cod procedură penală, respectiv cu privire la extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la lovire sau alte violențe prevăzută de art. 52 alin. 3 Cod penal cu referire la art. 193 Cod penal, un exemplar al ordonanței a fost comunicat prim-procurorului acestei unități de parchet.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4701 secunde