Dispăruți prin țări străine! Constănțeni de care nu se mai știe nimic!

2386
Dispăruți prin țări străine! Constănțeni de care nu se mai știe nimic! - disparutifond-1581870361.jpg

Articole de la același autor

Au plecat în diverse colțuri ale lumii, în căutarea unui trai mai bun, dar de ani buni familiile rămase acasă, în Constanța, nu mai știu nimic despre ei. De-a lungul timpului, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a fost sesizat de dispariția a 56 de constănțeni, plecați la muncă, în voiaj sau stabiliți peste hotare.

Persoanele dispărute în afara granițelor României reprezintă o categorie aparte în rândul celor "dispăruți", înregistrați în evidențele Poliției Române. În primul rând, pentru că posibilitățile familiilor de a lua legătura cu ei sunt reduse, iar în al doilea rând pentru că formalitățile pe care trebuie să le întreprindă oamenii legii, pentru a afla informații despre aceștia sunt mai complicate.

De-a lungul anilor, în evidențele IPJ Constanța au fost înregistrate 56 de cazuri de constănțeni care au dispărut în afara granițelor țării. În multe cazuri, este vorba despre marinari plecați în voiaje și dispăruți în împrejurări rămase fără explicații. În alte cazuri, este vorba despre persoane plecate la muncă în străinătate, despre care familiile nu mai au vești. Din totalul dosarelor, un număr de 48 au fost soluționate până în prezent. "Soluționate" nu înseamnă că persoanele au fost găsite neapărat ci poate însemna că familiile au cerut să fie declarate decedate, mai ales dacă existau toate indiciile că asta s-a întâmplat.

Referitor la procedurile întreprinse în cazul persoanelor dispărute peste hotare, reprezentanții IPJ Constanța ne-au precizat: "Se solicită sprijin Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Interpol, privind urmărirea internațională a persoanei dispărute, se efectuează mențiuni corespunzătoare în aplicația «Dispăruți», de introducere a semnalării persoanei, pentru a putea informa statele membre Schengen privind cazul de dispariție. În cazul în care un stat nu este membru Schengen, se depune petiție la ambasada statului respectiv".

Odată înregistrate disparițiile, dosarele rămân active pentru 20 de ani, exceptând situația declarării morții, prin hotărâre judecătorească.

"Declararea judecătorească a morții unei persoane dispărute se poate efectua conf. art. 49 a Codului Civil, atunci când există indicii că a încetat din viață, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puțin doi ani de la data primirii ultimelor informații sau indicii din care rezultă că era în viață. Dosarele de dispariție sunt ținute în evidență activă timp de 20 de ani, după care trec în evidența pasivă pentru încă 10 ani, timp în care se pot desfășura activități în acestea", a afirmat Cristina Gavriloaie, din cadrul IPJ Constanța.

Plecați la muncă sau în voiaj, dispăruți fără urmă

În prezent, în evidența IPJ Constanța mai sunt opt dosare privind persoane dispărute peste granițe. Printre cei dispăruți se numără și Marian Cișmaru, de 58 de ani, din Amzacea. În urmă cu aproximativ șapte ani, bărbatul a plecat spre Spania. De atunci, familia nu mai știe nimic despre el. Un alt dosar a fost întocmit și cu privire la Elena Peniu, de 27 de ani, din Valea Dacilor. Tânăra este plecată de ani buni în Ecuador; în mai 2012, aceasta a plecat de la domiciliu și … parcă a intrat în pământ, au reclamat rudele. Gheorghe Nisipeanu, de 67 de ani, din municipiul Constanța este un alt caz de persoană dispărută într-un alt stat. Bărbatul a plecat la muncă în Roma, Italia, în anul 2007. De zece ani, însă, mai precis din aprilie 2010 familia nu mai are nicio veste de la el.

Petrică Mandeș este unul dintre navigatorii dispăruți în timpul voiajului. Reclamația de dispariție a fost depusă în august 2015. Potrivit reclamației, pe 5 august 2015, în jurul orei 6.00, bărbatul a dispărut de la bordul Huahine, pavilion Malta, ce naviga între Australia și China. În urma verificărilor, s-a stabilit că atunci a fost văzut pentru ultima dată constănțeanul, ce avea funcția de ofițer mecanic 1, de către un motorist filipinez.

Dispărut din 2002, familia a venit la poliție în 2013

Constănțeanul Florin Ciocan a dispărut în Muntenegru, încă din anul 2002 – de altfel, acesta este unul dintre cele mai vechi cazuri de dispariție aflat încă în evidența Poliției din Constanța! Potrivit anchetatorilor, pe 21 mai 2002, bărbatul a părăsit țara și s-a stabilit în localitatea Dobra Voda, din Muntenegru, unde muncea pe unde putea. Până în octombrie a aceluiași an a păstrat legătura cu familia, prin telefon. Ulterior, însă, nu s-a mai știut nimic despre el. Polițiștii spun că dispariția a fost sesizată târziu, prin 2013, de mama bărbatului.

Un alt constănțean aflat pe lista celor căutați de Poliție este Cristea Constantinescu. Bărbatul a plecat în 2006 în Spania, iar ultima dată când a luat legătura cu cei de acasă a fost pe 26 iunie 2009. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4795 secunde