Cum și când vor fi restituiți banii pentru taxele auto. "Așteptăm normele de aplicare!"

1053
1
Vești bune și nu prea, în ceea ce privește fostele taxe auto. Cu toate că șoferii au primit asigurări că își vor recupera banii din fostele taxe, în continuare există incertitudini în privința procedurii de restituire. Normele metodologice de aplicare a ordonanței întârzie să apară. 


Contactați de redactorii "Cuget Liber", reprezentanții Administrației Finanțelor Publice au ținut să precizeze că, în prezent, se lucrează în această privință și că "normele urmează să apară în perioada imediat următoare", fără însă a înainta o dată exactă în acest sens. 


Ordonanța de urgență a Guvernului 52/2017 prevede posibilitatea celor care au achitat timbrul de mediu, taxa de poluare, taxa specială pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante să recupereze înapoi banii achitați statului. În ciuda faptului că documentul a intrat în vigoare în data de 7 august, el încă nu poate fi pus în aplicare, din cauza lipsei normelor metodologice, o "practică" destul de des întâlnită în România ultimilor ani. Astfel se întârzie și mai mult procedura, în condițiile în care termenul limită pentru depunerea dosarelor rămâne bătut în cuie: 31 august 2018. Mai exact, asta înseamnă că șoferii mai au de așteptat până își vor putea depune dosarele. 


Cert este doar că Ministerul Mediului și cel al Finanțelor nu au respectat articolul 9 al OUG 52, care prevedea ca "în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (OUG nr. 52/2017, aplicabilă din 7 august 2017 - n. red.), ministrul Mediului și ministrul Finanțelor publice aprobă, prin ordin comun, modelul de cerere prevăzut la art. 1 alin. (1) (adică cererea de restituire - n. red.)", arată avocatnet.ro. 


Au trecut trei zile de la depășirea termenului, însă autoritățile nu reușesc să ofere o dată concretă în care modelul va fi disponibil pentru depunerea cererilor. 


"Modelul cererii și procedura de restituire vor fi incluse în normele metodologice de aplicare pentru OUG 52-2017, care încă nu au apărut. Normele urmează să apară în perioada imediat următoare. Termenul limită pentru depunerile cererilor este august 2018. Cel mai probabil, sumele vor fi restituite integral, în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019, în ceea ce privește taxa timbrului de mediu plătit între martie 2013, până la abrogarea ordonanței", au precizat, pentru "Cuget Liber", reprezentanții Administrației Finanțelor Publice Constanța. 


În ceea ce privește înlocuirea timbrului de mediu cu o altă taxă asemănătoare, lucrurile au rămas incerte. Potrivit conducerii Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților, discuțiile în acest sens vor fi reluate după terminarea vacanței parlamentare. 


Comentează știrea

CORNEL
25 august 2017
TAXA DE MEDIU

GUVERNANTII ASTIA CHIAR NE CRED PROSTI, E o strategie de-a lor sa mai lungeasca boala si sa nu mai de-a nici-un ban inapoi. La dat are arici la buzunar , la lual cu doua maini. Chiar isi bat joc de noi, cand dai si o ordonanta da si normele de aplicare , nu o dai la vrajeala sa inghita fraieri gogorita

Pagina a fost generata in 1.2747 secunde