Cum se modifică taxa de poluare auto?

1220
2
Cum se modifică taxa de poluare auto? - secondhandpiata-1320174154.jpg

Senatorii au adoptat proiectul de lege privind modificarea taxei de primă înmatriculare, atât de criticată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Proiectul propus de Executiv a fost adoptat cu 57 de voturi "pentru", 51 de voturi "împotrivă" și patru "abțineri".

Potrivit raportului, taxa pentru emisii poluante este calculată, în noua formă, pe baza unor "criterii obiective", cum ar fi: tipul monitorizării, capacitatea cilindrică, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, luându-se în considerare și deprecierea autoturismului, potrivit unor coeficienți propuși de Executiv, și permite taxarea corectă și reală a poluatorilor bazată pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsă de aceștia.

Reducerea taxei cu 25 la sută
Senatul a adoptat proiectul în calitate de primă Cameră sesizată. Prin urmare, nu se știe dacă va trece, fără alte modificări, și de Camera Deputaților.
Dar ce prevede proiectul respectiv și trebuie știut de fiecare român în parte? El prevede reducerea taxei cu până la 25 la sută, dar și plata acesteia pentru mașinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă. Astfel, ar fi eliminată discriminarea de care s-au tot plâns, și pe bună dreptate, românii puși să plătească pentru că aveau mașinile din 2007 încoace. Motiv pentru care, pe de o parte, și câștigau în instanțele judecătorești.
Taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi sau second-hand înmatriculate pentru prima dată în Româ-nia, indiferent dacă autovehiculul este produs în țară sau străinătate, cât și pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă.
Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.

Restituiri în valoare de 240 de milioane de lei
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că restituirea către proprietarii de mașini a diferenței dintre suma plătită de către aceștia și noul nivel al taxei va necesita, în acest an, fonduri de 240 de milioane de lei. Banii vor fi restituiți prin direcțiile județene de finanțe, din bugetul Fondului de Mediu, a mai afirmat Borbely.
În privința veniturilor aduse la buget de noua taxă, Borbely a spus că circa 110.000 de autovehicule înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 și pentru care nu s-a achitat taxă de primă înmatriculare, în general mașini cu norma de poluare Euro 3 și 4, și-au schimbat proprietarii, astfel că venitul anual suplimentar la Fondul de Mediu s-ar ridica la circa 331 de milioane de lei.



Comentează știrea

gabriela
2 noiembrie 2011
aș dori sa știu

La un autoturism an fabricatie 1996 PEUGEOT,1,8 motor ınregistrat deocamdata ın BULGARİA ce taxa trebuie platita pentru ınregistrarea ın ROMANİA.VA MULTUMESC

gabriela
2 noiembrie 2011
aș dori sa știu

La un autoturism an fabricatie 1996 PEUGEOT,1,8 motor ınregistrat deocamdata ın BULGARİA ce taxa trebuie platita pentru ınregistrarea ın ROMANİA.VA MULTUMESC

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.315 secunde