Cum se eliberează cartea de identitate și ce taxe trebuie plătite

1902
Cum se eliberează cartea de identitate și ce taxe trebuie plătite - cumse-1488728867.jpg
Fie că vorbim de eliberarea primului act de identitate la vârsta de 14 ani, de schimbarea celui care expiră sau de înlocuirea celui pierdut ori furat, trebuie să depunem la autoritățile abilitate o cerere însoțită de documentele specifice, dar și să achităm tariful pentru aceste operațiuni. De asemenea, cei care vor să-și schimbe domiciliul trebuie să știe că acest lucru antrenează schimbarea cu totul a buletinului, însă acest lucru nu este valabil și pentru stabilirea unei adrese de reședință. 


De la 1 februarie, nu mai este necesar timbrul fiscal pentru aceste operațiuni, precizează avocatnet.ro. Primul act de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani, iar pentru asta, copilul trebuie să se prezinte personal la ghișeul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, însoțit de unul dintre părinți sau, după caz, de reprezentantul său legal/de altă persoană sub autoritatea căreia se află, potrivit legii. Dacă minorul se află, alături de părinții săi, în străinătate, atunci actul de identitate poate fi solicitat și la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statele respective. 


Pe lângă cerere, sunt necesare și următoarele documente: certificatul de naștere, original și copie; actul de identitate al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal; documentul cu care părintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original și copie; certificatul de căsătorie al părinților sau, după caz, certificatul/hotărârea de divorț în cazul în care părinții sunt divorțați, original și copie și chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate. Tariful actului de identitate este în valoare de 7 lei și se plătește în numerar, la sediul direcției de evidența populației sau la direcția taxe și impozite din cadrul primăriei. De la 1 februarie, nu mai este necesar și timbrul fiscal (taxa extrajudiciară de timbru) în valoare de 5 lei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.2576 secunde