COPIL HĂRȚUIT ONLINE! "Mi-a spus să-i trimit o poză nud și m-a amenințat"

285
COPIL HĂRȚUIT ONLINE!

Articole recomandate

9 din 10 copii au cont pe cel puțin o rețea de socializare și aproape jumătate dintre ei au fost hărțuiți, conform Organizației "Salvați Copiii". 


Un bărbat de 63 de ani din Prahova, care păcălea copile să îi trimită fotografii indecente pe Facebook, a fost arestat zilele trecute. Se prezenta drept un adolescent orfan, în căutare de prieteni.


Hărțuirea copiiilor are diverse forme pe Internet: de la jigniri la șantaj și discuții cu tente sexuale. O elevă de clasa a șasea s-a lecuit de prietenii virtuale după ce a trăit un coșmar pe o aplicație unde oricine poate să schimbe părere despre cărțile citite. Un obsedat a speriat-o cumplit.

"Avea o poză neagră, adică nu se vedea cine era, mi-a trimis un mesaj cu "Bună!" și eu i-am răspuns la fel. Și el a început să îmi spună că îi plac foarte mult personajele din carte. Și la un moment dat mi-a cerut o poză cu mine. I-am spus că nu vreau să îi dau poză pentru că știam atâtea necazuri care s-au întâmplat pe internet. Și el m-a amenințat, mi-a zis că o să mă dea la poliție, că o să dau de mare necaz, că o să se întâmple ceva rău.


Mi-a cerut o poză cu mine, un selfie în care stăteam, nu știu cum să vă spun. Mi-a spus send me a nude photography. Și i-am zis că nu, că nu vreau și el pur și simplu a început să mă amenințe", spune eleva.

Speriată, fata de clasa a șasea a închis contul, a dezinstalat aplicația și le-a povestit totul părinților. A procedat perfect, spun polițiștii de la prevenirea criminalității, care îi încurajează pe copii să nu se sfiască și să ceară imediat ajutorul adulților dacă au astfel de probleme. Iar ca să nu ajungă în postura de victimă, trebuie să ia măsuri de siguranță.

"Nu numai copiii fac aceste lucruri, inclusiv părinții fac. Copiii este bine să nu pună datele personale pe internet: vârsta, adresa unde locuiesc, școala la care învață, dacă se poate, fotografiile să nu-i identifice ușor", spune Văduva Grațiela, Șef Serviciu Prevenirea Criminalității.

Un studiu făcut de organizația "Salvați Copiii" arată că trei sferturi dintre copii accesează zilnic internetul. Cel puțin 80% au pe rețelele de socializare o fotografie după care pot fi identificați și mai mult de jumătate își divulgă numele și școala unde învață, astfel că sunt ușor de găsit de adulții care vor să profite de ei.

Statisticile îngrijorătoare i-au făcut pe mulți profesori să ceară ajutorul polițiștilor: îi cheamă la ore, ca să îi învețe pe elevi cum să se protejeze de pericolele internetului.

SURSA: digi24.ro





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3913 secunde