Constănțeni sclavi în țări străine

622
2

Articole de la același autor

Zeci de constănțeni ajung, anual, sclavi peste hotare. Speră la o viață mai bună, așa că pleacă să muncească în străinătate. O fac încrezându-se în niște promisiuni, fără să aibă măcar un contract semnat. Cu greu reușesc să scape din calvar, iar odată întorși în țară sunt prea rușinați pentru a cere ajutor. 


Datoriile, greutățile de zi cu zi îi determină să-și încerce norocul peste hotare. Alții cum au reușit, de și-au făcut și casa, și-au luat și mașină după ce au muncit în străinătate? Așa că nu pun prea multe întrebări și preferă să aibă încredere în niște vorbe, atunci când firmele de recrutare la care bat la ușă le promit salarii de câteva sute bune de euro, dar găsesc diverse pentru faptul că angajatorii nu vor să încheie contracte de muncă. Unii au locuri de muncă în țară, dar ce-i drept, prost plătite. Renunță la ele, se împrumută în stânga și în dreapta, cu gândul la acele salarii fabuloase. Lipsa unui contract de muncă semnat din țară, absența unor informații concrete despre angajator reprezintă, însă, premisele sclaviei moderne! 


Constănțeni sclavi în Grecia
La nivelul județului Constanța, anul trecut, cele mai multe victime ale traficului de persoane au fost exploatate prin muncă. "În anul 2013, exploatarea prin muncă a ocupat primul loc în rândul modalităților de exploatare (73%), urmată îndeaproape de exploatarea sexuală (20%), cerșetorie și furt. Concret, numărul victimelor exploatate prin muncă a fost de 52, fiind obligate să lucreze în agricultură, în Grecia", ne-a precizat Sorin Bratu, coordonatorul Centrului Regional Constanța al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Dosarul respectiv este, în prezent, anchetat de oamenii legii. 


"Cea mai vulnerabilă categorie este cea a persoanelor cu vârste cuprinse între 26 și 40 de ani, respectiv bărbați, cu educație gimnazială, care provin din zonele rurale. Dintre caracteristicile traficului în scopul exploatării prin muncă menționăm: recrutarea în rețea (victimele recrutează alte victime), transportul în grupuri organizate (n.r. recrutatorul susține că angajatorul vrea un grup mare și le recomandă victimelor să mai caute și alte persoane, pentru a fi un număr cât mai mare și a pleca într-un timp mai scurt la muncă!), caracter clandestin", a adăugat reprezentantul centrului menționat. Domeniile în care se semnalează, frecvent, exploatarea prin muncă sunt agricultura și construcțiile. 


Refuză sprijinul instituțiilor statului 
Odată ajunse în străinătate, însă, începe calvarul! "Sunt ținuți în condiții mizere, fără mâncare, fără apă, muncesc de dimineață până noaptea și nu primesc niciun ban. Sunt dezumanizați!", a atras atenția specialistul. Cei mai mulți reușesc să scape prin fugă sau apelând la autoritățile statului respectiv, pentru a fi trimiși în țară. "Găsesc sprijin în țara respectiv, fie la autorități, fie la diverse organizații nonguvernamentale", a adăugat Sorin Bratu. La întoarcerea în țară, după o astfel de experiență traumatizantă, statul român le oferă sprijin, prin intermediul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Sprijinul constă în asistență medicală, psihologică și chiar facilitarea legăturii cu instituțiile de pe piața muncii, în vederea găsirii unei noi slujbe.  Dar, așa cum a dovedit experiența ultimilor ani, cele mai multe victime ale exploatării prin muncă refuză ajutorul oferit. "Refuză asistența. Susțin că se descurcă și singuri, că nu au nevoie de ajutor. După ce au trecut printr-o astfel de experiență, de sclavie, se simt stigmatizați, mar-ginalizați social și nu vin să ceară ajutor. Nu vor să-și mai aducă aminte, preferă să spună că este un capitol al vieții care s-a încheiat", a precizat Sorin Bratu. De altfel, acesta este și motivul pentru care sunt numeroase persoane care reușesc cu greu să scape din sclavia la care sunt supuse peste hotare, nu depun plângeri la Poliție sau la DIICOT. În schimb, victimele exploatării sexuale solicită sprijinul menționat mai sus. 


Unde primesc ajutor 
Persoanele care au fost victime ale traficului de persoane sau care au o rudă ori o cunoștință în această situație pot cere sprijinul specialiștilor de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. Agenția pune la dispoziție numerele de telefon 0800800678, apel gratuit din România, și 40213133100, apelabil din străinătate. Specialiștii de la această instituție oferă consiliere psihologică și sprijin în reintegrarea în comunitate, familie, în primirea îngrijirilor medicale necesare sau în găsirea unui loc de muncă.


Comentează știrea

Relu
17 noiembrie 2014
Tot inainte

Ce inseamna asta ?! Pai asta inseamna ca regimurile de pana acum sunt complet falimentare si ca Romania a fost tradata sistematic de cei alesi, care au jurat dedicarea timpului lor in scopul binelui romanilor. De fapt este o mare tragedie,dar cum romanii sunt obisnuiti ca mereu sa apara inca ceva rau iar lucrurile bune se prefigureaza doar pentru lumea cealalta,nu iesim in strada,margem de pupam moaste si alegem mereu liderii cei mai prosti posibil.Romanii nu mai lupta pentru binele in tara lor iar afara iau tepe pentru ca fiind romani,se stie ca guvernul nu-i va apara in veci ,asa cum fac alte guverne pentru cetatenii lor. Se va schimba ceva? Nu !

Dan
17 noiembrie 2014
Locuri de munca

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 12 Noiembrie 2014
Stire din Social : Teste de limba română la angajare
Miercuri, 05 Noiembrie 2014
Stire din Social : Târg de locuri de muncă, la Constanța
Pagina a fost generata in 1.5677 secunde