Constanța, "județ - sursă" pentru traficul de carne vie. "Sunt preferate victimele minore"

3090
Constanța,

Articole de la același autor

Constanța este considerat un județ "sursă" pentru traficul de carne vie, fiind menționat de specialiștii Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane în topul zonelor de unde sunt racolate victimele, care ulterior sunt exploatate sexual, puse să cerșească sau să fure. De altfel, unul dintre cele mai recente cazuri instrumentate de procurorii DIICOT Buzău scoate la iveală cum o tânără de 20 de ani a fost răpită de pe varianta municipiului Constanța și dusă la Râmnicu Sărat, unde a fost obligată să se prostitueze. 


Traficul de persoane rămâne, și în prezent, una dintre activitățile infracționale care le dau serioase bătăi de cap oamenilor legii. Deși fenomenul este în scădere, după cum arată statisticele realizate la nivelul instituțiilor din domeniu, România este în continuare "țară sursă a traficului de ființe umane". Iar Constanța se numără printre principalele județe de unde provin victimele traficului de carne vie și, totodată, este și unul dintre județele "de destinație" – pentru cazurile când victimele nu sunt duse peste hotare. Acest aspect este evidențiat de specialiștii Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, în cel mai recent raport făcut public, privind "Victimele traficului de persoane - 2018". 


"Analiza datelor obținute în urma documentării activității infracționale a membrilor grupării de trafic de persoane, respectiv detalierea particularității cauzelor de trafic, a profilului victimelor și autorilor acestui tip de infracționalitate, indică tendințe și practici similare cu cele care au operat în anii anteriori. În plan intern, sunt preferate victimele minore, mai ușor de recrutat și exploatat – traficul intern se menține la aproximativ 50% din totalul cauzelor de trafic investigate. Primele zece județe sursă (cele în care victimele își aveau domiciliul/rezidența la data înregistrării) au fost în 2018 Bacău, Dolj, Galați, Călărași, Vrancea, Prahova, Constanța, Sibiu, Bihor și București", se arată în raportul menționat. Totodată, Constanța, Dolj, Bacău, București, Galați, Vrancea, Călărași, Prahova și Bihor ocupă primele locuri în clasamentul privind județele în care victimele au fost exploatate. Această statistică este menită să atragă atenția, subliniază specialiștii, asupra faptului că în aceste zone geografice se constată o "rată crescută de vulnerabilitate victimală, în rândul populației aflate în condiții de risc". Căci multe dintre victime provin din mediul rural, din pătura săracă a societății, au un nivel de educație scăzut, provin din familii dezorganizate. 


Victimele, exploatate în țară, dar și în Anglia, Germania sau Italia
Același raport prezintă și un clasament privind locul unde ajung victimele, spre a fi "exploatate". Cele mai multe rămân în România – 212 victime ale exploatării sexuale, 8 prin muncă, 3 prin cerșetorie, 3 pentru furturi, în 2018, dar sunt și multe care sunt duse peste hotare. Principala țară de destinație, în 2018, a fost Anglia – 66 victime ale exploatării prin muncă, 42 exploatate sexual, 2 pentru furturi -, urmată de Germania, Italia și Spania. 


"Recrutarea pentru trafic speculează vulnerabilitățile persoanei, întreg contextul de viață ale acesteia. Persoanele din mediul rural sunt mai degrabă vulnerabile la anunțurile în presa scrisă, privind locurile de muncă, în timp ce persoanele din mediul urban sunt mai degrabă vulnerabile la recrutarea prin internet. În cazul copiilor victime, constatăm: insuficientă supraveghere, îndrumare și control parental, relații de comunicare și atașament disfuncționale, între mamă și fiică, dorința de independență financiară a copiilor, influența negativă a unui anturaj nepotrivit", se mai arată în raportul întocmit de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane. 


Răpită de pe varianta Constanței și obligată să se prostitueze în Râmnicu Sărat 
Unul dintre cele mai recente cazuri făcute publice de procurorii DIICOT Buzău ilustrează cele descrise de specialiștii în lupta împotriva traficului de persoane. Doi bărbați, Amar Amiș, de 24 de ani, și Orhan Șachir, de 40 de ani, au fost arestați preventiv de Tribunalul Buzău, fiind acuzați de lipsire de libertate și trafic de persoane. 


Potrivit anchetatorilor, cei doi au răpit, pe 30 iulie 2019, în jurul orei 15,00, o tânără de 30 de ani, de pe varianta municipiului Constanța. Au bătut-o și au amenințat-o, urcând-o cu forța într-un autoturism, cu care au plecat spre municipiul Râmnicu Sărat. Aici, cei doi au cazat-o pe fată la o pensiune, după care au dus-o în apropierea unei benzinării, unde au obligat-o să se beneficieze. În ziua respectivă, fata a avut doi clienți, iar banii i-au luat cei doi bărbați. A doua zi, pe 31 iulie, în jurul orei 9,00, cei doi au dus-o pe fată înapoi, în aceeași zonă, dar de data aceasta, profitând că cei doi bărbați 
s-au îndepărtat, femeia a abordat un echipaj de poliție și le-a cerut ajutorul oamenilor legii. 


Cei doi bărbați au fost reținuți și prezentați în fața magistraților Tribunalului Buzău, care au dispus arestarea lor preventivă, cei doi fiind și în prezent în arest. 


De menționat că unul dintre inculpați nu se afla la prima fărădelege. Șachir Orhan a fost eliberat condiționat din închisoare, în 2017, unde a ispășit o pedeapsă pentru viol și lipsire și libertate. Și în cazul respectiv, bărbatul împreună cu alți doi amici au luat de pe stradă o tânără de 20 de ani, care se întorcea de la o petrecere împreună cu o prietenă. Bărbații au dus-o pe fată, la vremea respectivă, în spatele unor blocuri din cartierul Anadalchioi, unde unul dintre agresori a violat-o. Ulterior, au dus-o într-un gang de pe strada Ștefăniță Vodă, unde au obligat-o din nou să întrețină relații sexuale, ba chiar s-au întâlnit cu alți doi amici și s-au oferit să le-o dea pe fată pentru … 30 de lei. După ce au ținut-o ostatică în casa unei persoane apropiate, agresorii i-au dat drumul tinerei, amenințând-o cu moartea dacă va spune ceva. Aceasta a mers însă la Poliție și a povestit drama prin care a trecut; agresorii, Șachir Orhan și Elvis Iusein au fost condamnați, după un an, mai precis în 2012, la opt ani de închisoare cu executare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4878 secunde