Comisia de la Veneția, raport dur pe tema modificării legilor justiției în România

167
Comisia de la Veneția, raport dur pe tema modificării legilor justiției în România - comisie-1539953646.jpg

Articole recomandate

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să modifice complet amendamentele aduse ambelor coduri, penal și de procedură penală, printr-un proces de consultare cuprinzător și să vină cu propuneri legislative coerente și solide care să aibă sprijinul larg al societății românești și care să respecte standardele europene și deciziile Curții Constituționale.


Comisia de la Veneția a adoptat - cu anumite amendamente - opinia preliminară comunicată în iulie în privința a trei proiecte de lege privind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și a CSM. Această opinie critică aceste legi care vor afecta eficiența, calitatea și independența actului de justiție, cu consecințe negative în lupta anticorupție. Cele trei legi au fost deja promulgate și produc deja efecte.


Consiliul de la Veneția își exprimă îngrijorarea față de multele amendamente aduse Codului penal și a Codului de procedură penală, pentru că acestea slăbesc în mod serios funcționarea eficientă a sistemului judiciar în lupta anticorupție și în combaterea infracțiunilor violente și a criminalității organizate.


 Ministrul justiției, Tudorel Toader, prezent la ședința Comisiei de la Veneția, susține într-o postare pe Facebook că forul european cere României să abroge prevederea legislativă care privește pensionarea magistraților. 


Comisia de la Veneția a apreciat soluția ordonanței de urgență care amână prevederea privind pensionarea magistraților, însă cere textul integral al ordonanței de urgență pentru avizarea formală. 


"Comisia de la Veneția! Avizul CV reține soluționarea temporară a problemei pensionării magistraților, prin amânarea momentului intrării în vigoare a soluției legislative. Se recomandă abrogarea acestei soluții legislative. OUG pentru legile justiției va fi transmisă, în mod formal, către CV pentru emiterea unui aviz!",  a scris Tudorel Toader în postarea de pe Facebook.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4284 secunde