COD RUTIER 2019. S-a stabilit ce se întâmplă cu radarele neinscripționate și amenzile rutiere

887
COD RUTIER 2019. S-a stabilit ce se întâmplă cu radarele neinscripționate și amenzile rutiere - image201701302156796070politiaro-1557833267.jpg
Camera Deputaților a stabilit marți că se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliției și nu sunt amplasate în locuri vizibile, scrie stirileprotv.ro

Camera Deputaților a reexaminat, ca urmare a unei decizii a CCR, proiectul referitor la circulația pe drumurile publice. Pentru proiectul de lege s-au înregistrat 186 voturi ‘pentru’, 21 ‘împotrivă’ și 7 abțineri.

Astfel, conform prevederilor adoptate, "dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției Rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției Rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive de către polițiști care nu poartă uniforme cu înscrisuri și însemne distinctive și care nu sunt amplasate în locuri vizibile".

A fost eliminată prevederea potrivit căreia, pentru amenzile contravenționale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.


Această lege pune bază pe prevenție, a afirmat deputatul PNL Florin Roman.

Deputatul USR Ionuț Moșteanu a precizat că USR a votat împotriva proiectului de lege.

"A rămas o parte din ideea inițială și polițiștii îi vor prinde mai greu pe vitezomani. (...) Încercați și ați reușit printr-un vot să puneți botniță, frână Poliției. Dacă doreați să faceți prevenție, puteați să puneți radare în puncte fixe, să faceți campanii de conștientizare și să faceți infrastructură", a motivat Moșteanu.

Deputatul PSD Adrian Solomon a afirmat că proiectul este bun, având în vedere că, în prezent, polițiștii se transformă în "vânători de oameni".

"Este prima lege votată de Parlament cu privire la circulația pe drumurile publice. Din 2002, Poliția a făcut aceste reglementări. (...) Ei nu văd în acest cod de circulație decât un mod de a-i vâna pe oameni. Nu pun accent pe prevenție. Polițiștii se transformă, nici mai mult și mai puțin, în vânători de oameni. Umblând cu tot felul de mașini neinscripționate nu facem prevenție, ci vânătoare de oameni", a susținut Solomon.

Camera Deputaților este for decizional.

Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5421 secunde