Cocaină din Brazilia și canabis din Albania, pe piața autohtonă a drogurilor!

483
Cocaină din Brazilia și canabis din Albania, pe piața autohtonă a drogurilor! - fondtranzitdroguri2-1569870595.jpg

Articole de la același autor

Heroină din Turcia, cocaină din Brazilia și canabis din Albania sau Maroc ajung pe piața neagră din țara noastră. În general, drogurile sunt aduse în țara noastră ascunse în bagaje, în mașini. Litoralul, zonă unde traficul de droguri este considerat un "fenomen", ajunge piață de desfacere pentru aceste stupefiante, în special în timpul verii.  


Interesul traficanților de droguri pentru țara noastră, nu doar ca zonă de tranzit, ci și ca piață de desfacere pentru stupefiante, este în creștere. O stipulează și specialiștii antidrog în cel mai recent Raport anual privind drogurile în România. "România este un teritoriu în care piața ilicită a drogurilor prezintă o disponibilitate în creștere pentru majoritatea tipurilor de droguri, în special canabis, cocaină, MDMA și medicamente cu conținut stupefiant, aspect relevat de numărul în creștere al capturilor înregistrate pentru aceste substanțe", se arată în raportul menționat. 


Analizele realizate cu privire la traseele drogurilor arată că pe piața neagră din țara noastră ajung stupefiante atât din Europa, cât și din America de Sud sau din Orient. De exemplu, canabisul este preferat pe piața de desfacere din țara noastră. Iarba de canabis confiscată în țara noastră provine din Spania, Grecia, Albania și Maroc și a ajuns aici, în principal, "pe cale rutieră, disimulată în colete prin firme de curierat, în cutii pentru mâncare sau borcane și pungi de plastic". Dar, constată anchetatorii, și în România a început să "înflorească" interesul pentru a cultiva canabis pe plan local, drept dovadă, mulți încearcă să încropească culturi în apartamente sau în solare, la marginea localităților. Sunt dați de gol, însă, de consumul exagerat de energie electrică și de tentativele de a feri plantele de ochii curioșilor! În situațiile în care România este doar tranzitată, canabisul pleacă mai departe spre Cehia și Olanda. 
Cocaina capturată pe teritoriul României a avut ca punct de plecare Spania, Italia și Brazilia. "În privința rutelor de traficare și a metodelor de disimulare, s-a constatat că traficul de cocaină s-a realizat pe cale rutieră, în butelii de gaz, pe ruta Spania – Italia – Austria – Germania – Ungaria – România sau în borcan, cu destinația Italia – România; pe cale aeriană, din Brazilia, pe ruta Elveția – Germania – România și mai departe, Turcia: au mai fost capturate, în zona feroviară de frontieră, în bagaje sau disimulate în frigider", arată specialiștii. 


Cazul "Cocaina de pe litoral", care a pus pe jar autoritățile în primăvara acestui an, face notă discordantă. Astfel, dacă în anii trecuți, cocaina pleca din țara noastră spre Turcia, de data aceasta traseul a fost invers, semn că traficanții acordă a mai mare atenție folosirii României ca punct de intrare în Europa, nu doar ca "destinație". Potrivit anchetatorilor, coletele cu cocaină au fost îmbarcate în Turcia, dar cel mai probabil proveneau din Orientul Mijlociu. Reamintim că, în primăvara lui 2019, mai bine de o tonă de cocaină a picat în mâinile anchetatorilor, o parte găsită într-un TIR, într-o parcare din județul Tulcea, o parte într-o șalupă, în Delta Dunării și o bună parte ajunsă în județul Constanța, pe plajă, de-a lungul țărmului Mării Negre.
Pe cale rutieră sunt aduse, în țara noastră, și drogurile sintetice. Acestea provin, în general, din Germania, Olanda sau Ungaria și sunt aduse ascunse în bagaje sau colete, prin firme de curierat. 


În schimb, heroina este adusă în general din Turcia și Grecia, pe cale rutieră, pe rutele Turcia – Bulgaria – România sau Grecia – Bulgaria – România. "Au fost cazuri în care heroina era ascunsă în trusa auto de primi ajutor sau, în reședință, în cuptor", au arătat specialiștii. 


xxx
La nivelul țării, "traficul și consumul de droguri ca fenomen rămâne concentrat în București și în județele Timiș și Constanța", acestea fiind zonele cu semnificative capturi. "Traficul la nivel stradal se caracterizează în continuare prin cantități mici capturate, deși înregistrează creșteri ale numărului de capturi", au mai arătat oamenii legii. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5485 secunde