Cine scapă de plata taxei de primă înmatriculare

1272
Cine scapă de plata taxei de primă înmatriculare - taxaauto1-1357930961.jpg
Proprietarii de autovehicule înmatriculate înainte de 2007 ar putea să scape de plata taxei de primă vânzare auto. Taxa a fost suspendată pe parcursul lui 2012, dar a intrat în vigoare începând cu ianuarie 2013. Guvernanții vor însă modificarea ei, din nou. 

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că, în prezent, sunt în lucru două variante de modificare ale controversatei taxe auto, iar varianta finală, ce va fi aleasă și prezentată Guvernului săptămâna viitoare va trebui să fie în concordanță cu prevederile europene. De altfel, potrivit premierului, ministrul Mediului Rovana Plumb a purtat corespondență cu oficialii UE și așteaptă un răspuns săptămâna viitoare de la Bruxelles cu privire la această taxă.

De altfel, potrivit premierului, prevederea privind mașinile înmatriculate înainte de 2007 este "o aberație". "Trebuie să fie totul ok, să nu ne mai dea oamenii în judecată. Trebuie să încercăm să îndreptăm aberațiile, iar prima dintre aberații este referitoare la mașinile de dinainte de 1 ianuarie 2007, înainte să intrăm în Uniunea Europeană. Deci, are omul o Dacie care face 300 de euro și plătește o taxă de 3.000 de euro, sigur este o aberație. Banii vor fi înapoiați pe măsură ce vin hotărârile judecătorești", a afirmat premierul.

Reamintim că, săptămâna trecută, premierul Ponta anunța și faptul că taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu un "timbru de mediu", astfel încât taxa plătită să fie raportată mult mai strict la gradul de poluare al vehiculului.

Anul trecut, fostul Guvern a decis că pentru vehiculele înmatriculate înainte de 2007 taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Taxa, denumită de primă vânzare, este percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat și pentru care nu a fost achitată taxa de poluare. Ministrul Mediului de la acea dată, Laszlo Borbely, arăta că circa 110.000 de autovehicule înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 și pentru care nu a fost achitată taxă de primă înmatriculare, în general mașini cu norma de poluare Euro 3 și 4, și-au schimbat proprietarii. La scurt timp însă, invocând dificultăți administrative de colectare, fostul Guvern a decis ca taxa de primă vânzare a mașinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului 2013, iar persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 Decembrie 2012
Stire din Eveniment : Dispare taxa de prima înmatriculare?
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Eveniment : ADEVĂRUL DESPRE TAXA AUTO!
Pagina a fost generata in 0.5524 secunde