Ceremonie în Portul Constanța: România a preluat comanda!

687
Ceremonie în Portul Constanța: România a preluat comanda! - ddd-1579182472.jpg

Articole recomandate

România a preluat joi, în cadrul unei ceremonii militare organizate în Terminalul pasageri al Portului Constanța, comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG - 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), ce va fi exercitată timp de șase luni, în misiuni ce se vor desfășura în Marea Neagră și Marea Mediterană, relatează Agerpres.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrșu, a menționat la finalul evenimentului că preluarea acestei comenzi este o premieră pentru țara noastră, misiunea grupării NATO fiind de asigurare a libertății de navigație. "Misiunea principală a grupării NATO de luptă împotriva minelor, care iată, din acest moment, pentru o perioadă de șase luni, este asumată de Forțele Navale Române, sub comanda Comandamentului NATO, este de a asigura libertatea de navigație în principalele porturi, pe principalele căi de comunicații, în bazinul Mării Mediterane, cât și în Marea Egee, Marmara și, bineînțeles, în Marea Neagră. Este o premieră pentru Forțele Navale Române ca o navă a Forțelor Navale Române să preia comanda și un stat major condus de un ofițer de marină să execute această misiune deosebit de importantă într-o grupare permanentă a NATO, în bazinul Mării Mediterane", a declarat Mîrșu.

Comanda SNMCMG-2, asigurată de căpitan-comandorul Valentin Cătălin Vlad, se va exercita, timp de șase luni, de la bordul navei-comandant, puitorul de mine și plase "Viceamiral Constantin Bălescu" (PM-274), din dotarea Forțelor Navale Române. Din statul major al grupării fac parte și trei ofițeri din forțe navale partenere, conform politicii NATO de organizare a grupărilor navale permanente.

Misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie - iunie 2020, care vor fi desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană, vor fi executate de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia, conform graficului de generare al forțelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM). SNMCMG-2 va acționa în Marea Neagră și în Marea Mediterană pentru asigurarea capacității de reacție imediată la nivelul NATO, precum și pentru creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate și promovarea imaginii Alianței Nord Atlantice.

O primă activitate conexă este sosirea în Portul Constanța, în perioada 13-20 ianuarie, a vânătorului de mine turcesc "Akcay" (M 270) și a dragorului de mine bulgăresc "Priboy" (63), nave ce vor intra în compunerea grupării SNMCMG-2, urmând a desfășura, împreună cu puitorul de mine și plase "Viceamiral Constantin Bălescu", activități de pregătire a misiunilor specifice, planificate în Marea Neagră și Marea Mediterană, conform Statului Major al Forțelor Navale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Stire din Actual : NATO, propusă la premiul Nobel pentru Pace
Pagina a fost generata in 0.3909 secunde