Ce se întâmplă cu agresorii dați afară din căminele conjugale

666
Ce se întâmplă cu agresorii dați afară din căminele conjugale - fondadapost1-1583184237.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii obligați de Poliție să plece din căminul conjugal, după ce și-au agresat partenerele de viață pot fi cazați într-un spațiu pus la dispoziție de administrația publică locală. Este același adăpost unde, în zilele cu ger extrem, sunt găzduiți oamenii străzii. Vreo trei dormitoare, cu paturi aproape lipite unul de altul, încălzite și dotate cu toate cele necesare, sunt mereu pregătite. 


De mai bine de un an, Poliția are la îndemână un instrument eficient pentru "dezamorsarea" stărilor conflictuale din sânul familiilor: ordinul de protecție provizoriu. Concret, în momentul în care sunt solicitați de victime, polițiștii ajung la fața locului și, dacă situația o impune, emit un astfel de ordin. Acest document vine și cu obligarea agresorului de a părăsi căminul conjugal pentru o perioadă de cinci zile. Dar cum există posibilitatea ca acesta să nu aibă rude sau amici la care să apeleze, Direcția Generală de Asistență Socială a dispus ca aceste persoane să fie cazate, pentru zilele respective, în Adăpostul pentru oamenii străzii pentru situații de urgență. 


Numărul celor care ajung, în acest adăpost este redus, comparativ cu numărul total al ordinelor de protecție provizorii emise de Poliția Constanța. Astfel, de exemplu, pe parcursul anului 2019, Poliția municipiului Constanța a emis 124 de astfel de ordine. În schimb, potrivit reprezentanților DGAS Constanța, în acest adăpost au fost găzduite, din februarie anul trecut până în prezent, 14 persoane din municipiul Constanța pentru care au fost emise ordine de protecție provizorii. "Persoanele respective sunt preluate de o echipă a DGAS Constanța, la solicitarea polițiștilor și cazate la adăpost. Deja în momentul în care sunt preluate de angajații DGAS s-au calmat, nu mai sunt recalcitranți. Pot fi găzduiți cinci zile, dar în general stau mai puțin, o zi sau două, căci se întorc acasă", ne-au precizat reprezentanții direcției. Singurul serviciu pus la dispoziție, în perioada respectivă, este cazarea. 


Servicii mai multe pentru oamenii străzii, după ce se va deschide noul adăpost
Adăpostul, situat pe Șos. Mangaliei, la demisolul unui club de pensionari, are o capacitate de 20 de locuri. Alcătuit din mai multe încăperi, în care sunt așezate paturile, aproape lipite unul de celălalt, centrul a fost realizat pentru a oferi găzduire oamenilor străzii în situații de urgență; concret, în perioadele cu temperaturi extreme, din timpul iernii. De la începutul lui 2020 și până în prezent, aici au fost primiți 13 oameni ai străzii, în zilele când temperaturile au scăzut considerabil sub zero grade Celsius. Procedurile impun că pot fi primiți doar cei care au trecut prin Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța, unde pe lângă consultații medicale li se eliberează și o fișă de intrare în colectivitate. Odată ajunși aici, oamenilor străzii li se impune să își facă igiena zilnică și să nu părăsească adăpostul pentru toată perioada pentru care au fost primiți. În caz contrar, nu se pot întoarce. De asemenea, nu au voie cu băuturi alcoolice și sunt obligați să păstreze liniștea, curățenia și ordinea. 


Situația se va schimba, iar oamenii străzii vor putea fi găzduiți în regim permanent în momentul în care se va deschide noul adăpost, Centrul pentru oamenii străzii "Sf. Filofteea", aflat în prezent în decurs de amenajare. Acesta va fi situat pe strada I. C. Brătianu și va avea o capacitate de 50 de locuri (36 pentru bărbați și 14 pentru femei). "În prezent, primim apeluri de la diverse persoane și chiar și de la polițiști cu privire la oamenii străzii pe care îi găsesc fie în scări de bloc, prin parcuri sau în alte zone. Deocamdată nu putem să îi preluăm", ne-au precizat reprezentanții DGAS Constanța. Dar, odată cu deschiderea noului adăpost, oamenii străzii vor putea fi găzduiți pentru cel mult șase luni, vor beneficia de servicii medicale, de masă caldă, și se are în vedere inclusiv acordarea de consiliere psihologică și consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă. Totodată, se va dezvolta un centru de zi, unde oamenii străzii vor putea primi o masă caldă, posibilitatea de a face o baie sau de a-și schimba hainele. 


Înființarea acestui adăpost a fost aprobată, anul trecut, prin hotărâre de Consiliu Local, iar în prezent spațiul este în curs de amenajare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9224 secunde