Ce riscă cei care încalcă interdicțiile impuse de Ordonanțele Militare

1273
Ce riscă cei care încalcă interdicțiile impuse de Ordonanțele Militare - fondsanciuniordonanta-1584981501.jpg

Articole de la același autor

Numărul celor confirmați cu COVID-19 este în creștere de la o zi la alta, iar autoritățile iau măsuri din ce în ce mai restrictive, în încercarea de a limita răspândirea virusului. La acest moment, sunt în vigoare mai multe interdicții, impuse prin Ordonanțe Militare, iar cei surprinși că le încalcă riscă amenzi usturătoare sau chiar și închisoare!

Pandemia cu coronavirus este o amenințare la nivel mondial, iar măsura cea mai eficientă, în acest moment, pentru a limita extinderea infecției și supraaglomerarea sistemului sanitar o reprezintă limitarea expunerii. Tocmai de aceea, toate măsurile autorităților este de a limita ieșirile oamenilor din case. Încă de săptămâna trecută, pe străzile din Constanța puteau fi văzute mai multe patrule de Poliție, Poliție Locală și Jandarmerie.

Pentru a "convinge" populația să respecte interdicțiile, autoritățile au emis două ordonanțe militare, valabile pe perioada stării de urgență, iar încălcarea prevederilor acestor acte normative duce la sancțiuni contravenționale usturătoare sau chiar la închisoare. Redăm, în rândurile următoare, ce sancțiuni riscă cei surprinși că încalcă dispozițiile în perioada stării de urgență.

Amenzi de până la 70.000 de lei pentru firme

Una din măsuri a vizat închiderea restaurantelor, barurilor, cafenelelor sau altor locuri publice, indiferent dacă își desfășurau activitatea în interior sau în exteriorul locației. Doar localurile care permit livrarea "la pachet", de tipul "drive in" sau "livrare la domiciliu" au mai rămas deschise. Patronii surprinși că încalcă restricția riscă o amendă între 1000 și 70.000 de lei.

De aceeași amendă sunt pasibili și reprezentanții Bisericii, saloanele de înfrumusețare, sălile de jocuri de noroc, organizatorii expozițiilor și evenimentelor culturale, căci și aceste activități sunt interzise, dacă sunt desfășurate în spații închise. O amendă similară se aplică și celor care organizează astfel de evenimente în aer liber, dar fără să respecte limita de 100 de persoane participante.

Aproximativ 350 de oameni ai legii veghează, zilnic, pe străzile Constanței

Persoanele izolate sau aflate în carantină care încalcă interdicțiile riscă, de asemenea, sancțiuni dintre cele mai usturătoare și pot ajunge inclusiv la dosare penale, dacă în urma gestului lor necugetat se ajunge la îmbolnăvirea altor persoane. Astfel, amenzile variază între 100 și 5000 de lei, iar oamenii legii sunt foarte stricți. La nivelul Constanței, aproximativ 350 de polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi și polițiști locali sunt angrenați în verificarea celor aproximativ izolați la domiciliu. "Este important de menționat că persoanele care nu respectă regimul de izolare vor fi trimise automat în carantină instituționalizată pentru 14 zile. De asemenea, persoanele care nu respectă termenii impuși de carantinare, vor fi replasate în acest regim pentru încă 14 zile", au subliniat reprezentanții Instituției Prefectului. Nerespectarea izolării la domiciliu poate duce, pe lângă amenzi, la închisoare între 6 luni și 2 ani. Ba mai mult, dacă în urma părăsirii izolării sau carantinei au fost îmbolnăvite alte persoane, se poate ajunge la pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 10 ani, iar dacă se ajunge la deces, pedeapsa cu închisoare poate ajunge de la 7 la 15 ani.



Amenzi usturătoare pentru cei care ies din case!


O parte importantă a restricțiilor vizează ca oamenii să plece cât mai puțin de acasă. Astfel, cei care părăsesc domiciliul după ora 22,00 o pot face numai dacă trebuie să ajungă la serviciu, la cumpărături – cât mai aproape de casă, pentru urgențe medicale etc și trebuie să aibă asupra lor declarațiile pe proprie răspundere și adeverințe de la angajatori. Astfel că atenția polițiștilor și jandarmilor este îndreptată și spre aceștia, iar cei surprinși în ilegalitate riscă amenzi între 100 și 5.000 de lei. Aceeași amendă o riscă și cei care vor forma un grup mai mare de trei persoane.

Închisoare pentru fals sau omisiuni în declarații

Autoritățile atrag atenția că, în această perioadă, cei care se întorc din străinătate riscă să se aleagă cu închisoare între 1 și 5 ani sau cu amendă penală pentru fals în declarații dacă afirmă că vin dintr-o altă țară decât în realitate. De asemenea, cei care nu aduc la cunoștința angajatorului sau cadrelor medicale că au intrat în contact cu o persoană infectată pot fi acuzate de omisiunea declarării unor informații și riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5512 secunde