Ce prevede Ordonanța militară 3. Restricții speciale pentru românii de peste 65 de ani

517
Ce prevede Ordonanța militară 3. Restricții speciale pentru românii de peste 65 de ani - vela-1585083039.jpg

Articole recomandate

După măsurile impuse prin prima ordonanță militară emisă pe 21 martie, Guvernul anunță Ordonanța militară 3, cu reguli mult mai stricte pentru populația României.


Declarații LIVE TEXT:

 
- Cea mai gravă criză din ultimii zeci de ani a cuprins și România. În decurs de numai o zi, 186 de persoane au fost infectate în România.


- Asta ne-a determinat să luăm măsuri mai dure. Comportamentul nostru va face diferența zilelor ce vor urma.


- Vă asigur că ieșirea cu bine din această criză depinde de noi toți. Noile restricții vor intra în vigoare de mâine. 


- Îi îndemn pe cei care nu conștientizează pericolul să se trezească, pentru că nu ne jucăm cu sănătatea publică.


- Sunt încă foarte mulți români care nu conștientizează pericolul la care se expun și îi expun pe alții.


- Noaptea trecută, începând cu ora 22.00, Poliția și Jandarmeria aud desfășurat cea mai mare acțiune pe care au avut-o după Revoluție. Numărul mare de persoane sancționate ne arată că polițișttii și jandarmii sunt eficienți și, al doilea lucru, că sunt încă foarte mulți români care nu conștientizează pericolul la care se expun.


- MAI a emis Ordonanța militară nr 3 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19


Articolul 1. Se interzirce circulația tuturor persoanelor, cu următoarele excepții: deplasarea în interes profesional, asigurarea de bunuri pentru necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor domestice, asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijire copil, asistență persoane vârstnice, deplasări scurte pentru activitate fizică, dar sunt excluse toate activitățile de echipă, cum ar fi fotbalul, donarea de sânge.


Articolul 2. Deplasarea persoanelor de peste 65 de ani este permisă între orele 11 - 13, pentru scopurile de mai sus.


Articolul 3. Circulația persoanelor prevăzute la articolul 2 este permisă și în afara intervalului de timp 11.00 - 13.00 dacă se face în interes profesional sau activități agricole, adică medicii, agricultorii care dovedesc să sunt implicați în activități didactice


Articolul 4. Aceste persoane trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere. Declarațiile pe proprie răspundere cuprind nume, prenume, motiv, data, semnătura. Adeverința de la angajator sau declarația pot fi prezentate și prin intermediul telefonului, tabletei etc.


Poliția va accepta adeverință fără ștampilă


Această măsură se aplică începând de miercuri, 25 martie.


Articolul 5. Se instituie carantinarea sau izolarea pentru toate persoanele care intră în România.


Articolul 6. Autoritățile au obligația să asigure evidențierea persoanelor fără adăpost și să asigure adăpostirea acestora. Măsura se aplică începând cu publicarea ordonanței militare în MO.


Articolul 7. Instituțiile publice și operatorii economici trebuie să marcheze zona de acces a publicului cu semne vizibile care să asigure o distanță de minim 1,5 m. Administratorii piețelor trebuie să asigure respectarea unor distanțe minime între comercianți și clienți.


Articolul 8. Se suspendă toate zborurile operatorilor economici aerieni spre Franța și Germania pentru toate aeroporturile pentru 14 zile, cu excepția aeronavelor de stat, transport marfă, corespondență, umanitare, tehnice. din mâine, ora 23,00


Articolul 9. Se interzice accesul piloților la bordul navelor dacă nu au echipament de protecție stabilit de DSP Constanța.


Articolul 10. MApN asigură, la solicitarea ministrului de Interne, preluarea în pază a unor obiective, personal și mijloace pentru sprijinire activități ordine public sau poliției de frontieră


Articolul 11. Pentru verificarea măsurilor de carantinare și izolare, autoritățile vor putea aplica măsuri de monitorizare a persoanelor.


Articolul 12. Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi scimbate într-un termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență.


Articolul 13. Suspendarea temporară a activităților comerciale nu se aplică: vânzării produselor electronice-electrocasnice de către operatorii economice care asigură și livrarea la domiciliu.


Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în cursul zilei de marți, că recomandările impuse prin ordonanța militară din 21 martie în cazul epidemiei de coronavirus devin obligații și că va fi folosită și Armata pentru a gestiona și mai bine situațiile apărute în teren.


"Am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situația să îngrădim, să încetinim răspândirea infecției. Astfel, se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine o obligație. Aceste restricții vor fi prelucrate într-o ordonanță militară și restricțiile vor intra în vigoare începând de mâine", a spus președintele Iohannis.


Ordonanța militară 3. Noi restricții de circulație
 


Astfel, potrivit noii ordonanțe militare, recomandările valabile pentru intervalul orar 06.00 - 22.00, așa cum au fost ele menționate în prima ordonanță militară, devin mandatorii.


Este vorba despre următoarele restricții:


- Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.


- În intervalul orar 06.00 - 22.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.


- În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.


(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.


(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.


(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.


(5) Măsura se aplică începând cu data de miecuri, 25 martie 2020, ora 22.00, ora României.


Iohannis a precizat, de asemenea, că persoanele aflate în carantină sau în izolare ar putea fi supravegheate electronic.


"Am convenit să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare măsuri de supraveghere electronică, fiindcă este necesar ca aceste măsuri să fie respectate integral", a spus Iohannis.


Ordonanța militară 3. Restricții speciale pentru cei peste 65 de ani
 


Klaus Iohannis a reiterat că persoanele cele mai vulnerabile sunt cele de peste 65 de ani.


"Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar și de restricții speciale și astfel pentru a proteja persoanele peste 65 ani. Pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că vor trebui în interesul propriu să stea practic tot timpul acasă", a subliniat Iohannis.


Președintele Klaus Iohannis a anunțat, tot marți, că armata va suplimenta personalul de ordine publică prezent pe străzi în contextul restricțiilor pentru limitarea transmiterii COVID-19.


"Am convenit să folosim și Armata pentru a gestiona mai bine situațiile create în teren. În acest fel, Armata va pune la dispoziție personal care va veni să suplimenteze forțele de ordine publică, Jandarmerie și Poliție", a spus șeful statului la finalul unei ședințe cu premierul Ludovic Orban, cu miniștrii de Interne, al Sănătății și al Apărării.


Sursa: Pro TV




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8812 secunde