Cazul "Am crezut că ați plecat acasă…". Poliția: "Serviciul Rutier Constanța este prevăzut cu un ghișeu de relații cu publicul". Iată orarul!

1931
2
Cazul

Articole de la același autor

Publicam, în edițiile online anterioare, două articole referitoare la cazul unui șofer constănțean care a rămas fără permis și care - admite că a greșit, că nu a semnat procesul verbal - încearcă să afle ce număr are documentul întocmit de agentul constatator, pentru a-l contesta în instanță. 






Speța am prezentat-o pe larg, iar semne de întrebare se ridicau doar în cazul a două aspecte: de ce nu este trecut numărul procesului verbal pe dovadă și de ce a fost lăsat să aștepte, timp de o oră și jumătate în sediul Poliției Rutiere, atunci când a mers să ceară lămuriri. 
Am solicit punctul de vedere al Poliției pe aceste chestiuni și, cu oarecare întârziere, acesta a sosit. Îl prezentăm mai jos. 


"În conformitate cu prevederile art 26 alin. 3 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, în cazul în care contravenientul refuză să semneze procesul verbal, comunicarea acestuia, precum și a înștiințării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult două luni de la data încheierii. 
Comunicarea procesului verbal și a înștiințării de plată se face prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului, așa cum prevede art. 27 din OG nr. 2/2001. 
De altfel, semnarea procesului verbal de către contravenient nu reprezintă recunoașterea ori asumarea celor consemnate în conținutul lui, ci doar luarea la cunoștință cu privire la întocmirea actului și certificarea primirii unui exemplar. 
Contestarea procesului verbal se face în condițiile art. 31 alin 1 din OG nr. 2/2001, respectiv împotriva procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia. Astfel, remiterea dovezii înlocuitoare a permisului de conducere reținut nu echivalează comunicării procesului verbal și nu poate constitui mijloc de contestare a acestuia. 
Modalitatea de contestare a unui proces verbal este prevăzută și de art. 118 si OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, act normativ despre care se prezumă că este cunoscut de un conducător auto, având în vedere faptul că permisul de conducere se obține în urma promovării unui test de cunoștințe legislative în materie. 
Prevederile legale mai sus menționate sunt imperative și publice, fapt pentru care instituția noastră nu este în măsură să emită puncte de vedere cu privire la aplicarea legii. 
În ceea ce privește furnizarea de informații către persoanele interesate, sediul Serviciului Rutier Constanța este prevăzut cu un ghișeu de relații cu publicul, accesibil în fiecare zi lucrătoare, în intervalul orar 12.00-17.00, cu excepția zilei de marți, când programul orar este 13.00-18.00. În cadrul ghișeului, își desfășoară activitatea persoane avizate să furnizeze informații și să îndrume cetățenii, fapt pentru care recomandăm tuturor persoanelor interesate să apeleze doar la polițiștii din ghișeu". 
Semnează împuternicit inspector șef al IPJ Constanța, comisar șef de poliție Constantin Dancu. 


XXX 


Concluziile le trage fiecare… 


Comentează știrea

anonim
12 aprilie 2018
Cadru Legislativ

Comunicatul politiei e bine redactat. In plus ofera si informatii auxiliare ajutatoare si pt. un nespecialist.(valoarea semnaturii pt. doc.). Din cite se zice si in comunicat dovada respectiva pt. retinerea permisului (cu sau fara nr. procesului verbal atasat) nu ar ajuta pt. contestare. A nu semna ceva nu e aici o "greseala" este doar o optiune unde cadrul legislativ actual are alternative. ( am gasit pe net la adresa avocatnet.ro/articol_25154 detalii suplimentare)."... puteti depune o plangere impotriva unui proces-verbal de contraventie in termen de 15 zile de la data comunicarii. Daca ati semnat procesul-verbal pentru luare la cunostinta, termenul curge din momentul intocmirii sale, insa daca procesul-verbal va este trimis prin posta, termenul de 15 zile incepe sa curga de la data primirii documentului, indicata de stampila Postei.Atentie! Exista posibilitatea ca procesul-verbal de constatare a contraventiei sa nu fie completat cu respectarea tuturor prevederilor legii, ceea ce poate atrage nulitatea documentului ..."

@fane
12 aprilie 2018
Despagubiri

Daca ai dreptate si cistigi un proces ai dreptul la despagubiri. Sanctiunea aici ar fi odata suspendarea permisului pe 30 zile dar poate sa fie si insotit de amenda sau/si puncte.(amenda o recuperezi si pct.; 30 zile imposibilitatea de ati practica meseria ar insemna un echivalent in bani; eventual daca se impune altceva d.p.d.v. moral). Cine plateste, pai cine a gresit (institutia, persoana ... depinde si de cadrul legislativ de acolo). Dar chiar si asa pina "sa cistigi" si sa recuperezi "ceva" e cale lunga, dureaza si implica si ceva fonduri adica trebuie sa ai ceva "pesmeti" pusi deoparte.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5929 secunde