Cât de legale sunt "CARACATIȚELE"? Ce trebuie să faci dacă ți-a fost RIDICATĂ MAȘINA? Șeful Poliției Locale vă răspunde la întrebări

3142
17

Articole de la același autor

Directorul Poliției Locale Constanța, Daniel Bratu a fost prezent în redacția Cuget Liber a răspuns online întrebărilor adresate de cititori. 


V-ați lovit de situații în care considerați că ați fost nedreptățiți? Ați avut probleme cu polițiștii locali? V-ați trezit cu mașina ridicată și nu știți cum să o recuperați? Aveți probleme cu locurile de parcare? Aveți cunoștință despre mașini abandonate, care deranjează sau ocupă locurile de parcare?


ÎNTREBĂRI și RĂSPUNSURI


1. Va rog sa ne comunicati si nou constantenilor cum s-a ajuns la suma de 600 de lei pentru ridicarea unui autoturism?


Daniel Bratu - Primaria depune eforturi sustinute pentru asigurarea unui trafic rutier cat mai fluent pe principalele bulevarde ale municipiului. Pe langa activitatile de patrulare si aplicare a sanctiunilor impotriva celor care incalca dispozitiile legale, potrivit competenterlor ce ne revin, Politia Locala desfasoara si activitati de blocare a rotilor autovehiculelor sau de ridicare, activitati realizate efectiv de doua societati comerciale cu care primaria are incheiate contracte. Aceste masuri au rolul de a identifica conducatorii auto, care se fac vinovati de incalcarea prevederilor legale sau de a fluidiza circulatia rutiera. Referitor la cuantumul stabilit pentru efectuarea activitatii de ridicare, transport si depozitare a autovechicule, Politia Locala nu a stabilit niciun fel de tarif, acesta fiind stabilit prin procedura de atribuire a activitatii respective de catre castigatorul licitatiei. Procedura de atribuire fiind realizata de serviciile competente din cadrul primariei.


2. La benzinaria Rompetrol de pe strada Soveja colt cu Primaverii parcheaza pe prima banda toti cei care merg la sala de gimnastica Mega Gym, desi parcarea este pe malul lacului, la doi pasi. Pe acestia nu-i vede nimeni?


Daniel Bratu - Din pacate, resursele umane de care dispune Politia Locala Constanta, nu pot asigura un serviciu permanent in toate lcourile din muncipiu, unde prezenta politistilor locali ar fi necesara. Avand in vedere ca pe un singur schimb isi desfasoara activitatea intre 7 si 9 polististi. Cu referire la zona mentionata, pot afirma si dovedi ca au fost dispuse masuri de ridicare si de blocare a masinilor stationate neregulamentar.


3. Am inteles ca domnii consilieri au votat o lege cu ochii inchisi pentru curatarea orasului de masini care sunt scoase la vanzare, cu anunturi de vanzare in geam. Se ridica masina chiar daca ea este parcata regulamentar. Legea e facuta pentru carausi, asta e clar. Dar de ce mai aplica si Poltia inca o amenda soferului si i se iau si puncte penalizare? Pentru ca masina era parcata regulamentar nu vad niciun motiv de amendare pe legislatie rutiera. De ce nu se ocupa primaria si de masinile lasate de izbeliste pe strazi si in parcari, ca doar nu trebuie sa fi un specialist sa-ti dai seama ca masina respectiva nu a mai fost miscata de acolo de luni/ani buni.


Daniel Bratu - Cosilierii nu au votat cu ochii inchisi hotatrarea respectiva. Au incercat sa elimine de pe raza municipiului Constanta activitatea comerciala de vanzare a unor bunuri, cum ar fi autovehiculele. Avand in vedere si imaginea muncicipiului Constanta, care devenise la un moment dat un mare magazin de autovehicule. Vanzarea acestora se poate realiza prin alte modalitati, cum ar fi parcurile auto, aunturi in presa, pe pagini de internet. Prin aplicarea amenzii contraventionale pentru aceste fapte, NU se aplica puncte de penalizare, asa cum sunt prevazute in Codul Rutier, contraventia fiind incadrata in prevederile hotararii HCLM Constanta 184/2013. Pentru autovehiculele abandonate se aplica prevederile Legii 421/2002, la nivelul Politiei Locale existand un compartiment care desfasoara activitati de identificare, somare si eventual ridicare. 


4. Daca masina nu obstructioneaza traficul rutier sau blocheaza accesul in institutii publice, politistii si aceste firme nu au dreptul sa ridice masina (nici macar sa-ti blocheze roata). Exista deja jurisprudenta pe tema asta (vezi sentinta 279/Ca din 19.09.2007 a Trib Satu Mare si altele. In 2 sectoare din capitala este ilegal sa ti se ridice masina. Cu toate astea de ce in Constanta exista acest abuz? Se invoca nu stiu ce Regulament al Cons Local, insa si el este ilegal. Si de unde aceasta suma exorbitanta de 600 ron? Intre mine si firma care ridica masina nu exista raporturi contractuale privind aceste prestatii. Astfel ca nu exista nici obligatia de plata.


Principala obligatie a conducatorului auto este de a respecta prevederile legale cu privire la circulatia rutiera, avand in vedere ca un conducator auto a obtinut un permis de conducere pe baza unui examen. In permanenta, politistii locali dispun masuri de ridicare a autovehiculelor, care pe langa faptul ca incalca prevederile legale creaza si pericole pentru ceilalti participanti la trafic. Am in vedere autovehiculele oprite pe trecerile pentru pietoni, inclusiv pe trotuarele din capetele acestora, oprite la mai putin de 25 de metri inaintea trecerilor pentru pietoni, deoarece exista riscul aparitiei unui minor si accidentarea acestuia. Cele oprite pe colturile intersectiilor, care impiedica vizibilitatea sau cele stationate pe trotuar, care obliga pietonii sa circule pe partea carosabila. Nu cunosc decizia Tribunalului din Satu Mare si nu cred ca este un act sau o decizie care sa se aplice la nivel national.


5. Se parcheaza pe trotuare (blocand TOT trotuarul )astfel ca nu mai pot trece pietonii . Exemplu : pe str. Mircea cel Batran , in fata hotelului IBIS . Aici , desi trotuarul este foarte lat , intra cu masina pana la spatiul verde . TOTI !!!! Cum se poate reglementa situatia de acest fel ? Sunt automobilist , dar in viata mea nu am blocat trecerea pietonilor. Nu parchez daca nu am loc.


Daniel Bratu - In ultima vreme, la dispeceratul Politiei Locale vin tot mai multe sesizari pe aceasta tema, fapt pentru care ne vedem nevoiti sa intervenim. Din pacate, acest lucru il putem face in limita personalului de care dispunem, iar pentru faptul ca este mai mult decat insuficinent, suntem nevioti sa actionam punctual. Astfel, in ultima vreme, dupa doua saptamani de avertizari puse pe vehiculelele stationate pe starda Eliberarii, si care nu asigurau circulatia pietonala de cel putin 1 metru, am fost nevioti sa intervenim pentru ridicarea unui numar de aproximativ 15 autovehicule. In urma sesizarii dvs., pot sa va asigur ca vom demara aceasta operatiune si in zona indicata.


6. Am cheie de desfacut caracatita luata de pe net. o fabrica orice mester mai priceput. doua caracatite am avut ,le-am desfacut, portbagaj si asta este. cine sa dovedeasca ce? ei nu au caracatitele inseriate cu numar de inventar deci nu ai distrus nici o proprietate privata. stiu 100% pentru ca am vorbit cu un judecator.


Activitatea desfasurata dovedeste "caracterul" deosebit, prin incalcarea premeditata a prevederilor legale. Toate activitatile de blocare a rotilor sunt materializate prin fotografii, iar toate vehiculele impotriva carora s-a luat masura sunt trecute intr-o baza de date. Cunoastem situatia scoaterii blocatorilor, dar pentru ca sistemele respective nu apartin primariei, ci operatorului care executa activitatea, acesta este indreptatit sa sesiseze insatnta de judecata cu privire la insusirea blocatorului, noi punand la dispozitie probele. 


7. Domnule Bratu, din cate am inteles, in competenta politiei locale intra si amendarea celor care detin animale de companie, in special caini, si nu respecta conditiile impuse de Consiliul Local. intrebare: de ce nu sunt amendati constantenii care ies cu cainii in parc sau pe strada iar animalele isi fac nevoile prin iarba, pe trotuare? dvs, ca constantean, va place sa va plimbati copiii prin parc printre rahati de caine? mizeria asta cred ca a devenit o problema mai mare si decat parcarile neregulamentare. mai intrebati si dvs constantenii pt a afla care sunt problemele lor cu adevarat.


Daniel Bratu - Exista o prevedere in HCLM 184/2013 de a obliga detinatorul unui animal de companie sa stranga de pe urma patrupedului, dar din pacate, in acest moment, politistii locali, care sunt in componenta directiei, sunt incadrati numai pentru serviciile rutiere. Capitolul VI, art. 15, punctul 5, prevede o sanctiune de la 500 la 1000 de lei pentru neridicarea de indata, din orice locuri, a excrementelor lasate de animalele de companie.


Pot sa afirm ca in organigrama Directiei se regasesc sase servicii de ordine publica, cu cate 30 de politisti locali pe serviciu, dar din pacate locurile acestea sunt vacante, neputand fi ocupate fara avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.




Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Denis
11 martie 2014
despre ridicare auto

Am dorii sa stim si noi pe langa amenda,de ce s-a ajuns la suma de 600 ron cand celelalte firme care presteaza servicii de tractari auto au un tarif de 100 ron in interiorul orasului maxim 150,si pe langa asta de ce 25 de ron pe zi daca proprietarul nu ar banii necesari pentru a venii pe moment sa isi ridice masina?Mi se pare japca pe fata.25 de ron pe zi .

ctean
11 martie 2014
ridicare

japca , mai pe seara tirziu de ce nu umbla pe tomis si mircea sa vada masini lasate in dreptul barurilor , de asa zisi jmecheri cu avariile puse si ei sunt in carciumi ,pe sosea de nu ai loc sa treci cu masina si nu numai pe astea doua in tot orasul este un haos total, este unul pe mamaia in dreptul unui nou bar , unde a fost un sediu de banca care lasa o maghila de masina , am impresia ca este chiar proprietarul , pe scuarul de intoarcere si vad ca nimeni nu ii ridica masina, iar de parcat este o debandada totala , masini lasate in colt de strada, lasate pe banda a doua intr un cuvant jale de fapt ca in toata tara asta.

Dan
11 martie 2014
ridicari auto

La benzinaria Rompetrol de pe strada Soveja colt cu Primaverii parcheaza pe prima banda toti cei care merg la sala de gimnastica Mega Gym, desi parcarea este pe malul lacului, la doi pasi. Pe acestia nu-i vede nimeni ?

Gogu
11 martie 2014
probleme

Am inteles ca domnii consilieri au votat o lege cu ochii inchisi pentru curatarea orasului de masini care sunt scoase la vanzare, cu anunturi de vanzare in geam. Se ridica masina chiar daca ea este parcata regulamentar. Legea e facuta pentru carausi, asta e clar. Dar de ce mai aplica si Poltia inca o amenda soferului si i se iau si puncte penalizare? Pentru ca masina era parcata regulamentar nu vad niciun motiv de amendare pe legislatie rutiera. De ce nu se ocupa primaria si de masinile lasate de izbeliste pe strazi si in parcari, ca doar nu trebuie sa fi un specialist sa-ti dai seama ca masina respectiva nu a mai fost miscata de acolo de luni/ani buni.

manu manole cum zice serban
11 martie 2014
primaria si hotia

Sa va trag la mecla de p.i.sati or.dinari hoti contrabandisti care ati vandut rara asta . Sa va fie rusine secaturilor

Dani
11 martie 2014
Luat masini parcate neregulamentar cu japca

Am avut masina parcata la sase sapte metri de trecerea de pietoni si mi-a fost ridicata,socul este imens cand dimineata vrei sa pleci la munca ai vezi ca nu mai este masina unde ai parcat-o.....Dupa ce am sunat la politie sa semnalez furtul am fost indreptat catre cei care ridica masinile,mi-am recunoscut greseala si am achitat acea suma exorbitanta de 750 lei pentru care alti oameni muncesc o luna intreaga sa castige acei bani dar l-am intrebat pe acel domn politai comunitar daca sa respectat legea si mi-au ridicat autoturismul de ce nu a respectat legea pana la capat si sa ridice si cele doua masini parcate in spatele masinii mele ca in lege scrie 50 de metri la care sa uitat la mine cu o privire de politai comunitar si mi-a raspuns sec,,Daca pe tine a cazut ghinionul" Domnilor politai comunitari legea este valabila pontru toti dar aceasta lege cred ca dumneavoastra nu prea o cunoasteti,a fost trecerea grea de la gardieni publici la politai comunitari....

Borat
12 martie 2014
Hmm

Sa stea dracului acasa cu toti analfabetii lui si sa puna mana pe abecedar. Prostii orasului

ugog
12 martie 2014
ptr. gogu

auto nu are voie sa mearga pe sosea cu afise de vanzare.anuntul de vanzare se face prin intermediul ...........cred ca stiti.este la fel cu lipirea anuntului pe stalp.

Răspuns la: probleme
Adăugat de : Gogu, 11 martie 2014
Am inteles ca domnii consilieri au votat o lege cu ochii inchisi pentru curatarea orasului de masini care sunt scoase la vanzare, cu anunturi de...
edy
12 martie 2014
ridicare auto

daca masina nu obstructioneaza traficul rutier sau blocheaza accesul in institutii publice, politistii si aceste firme nu au dreptul sa ridice masina (nici macar sa-ti blocheze roata). Exista deja jurisprudenta pe tema asta (vezi sentinta 279/Ca din 19.09.2007 a Trib Satu Mare si altele. In 2 sectoare din capitala este ilegal sa ti se ridice masina. Cu toate astea de ce in Constanta exista acest abuz? Se invoca nu stiu ce Regulament al Cons Local, insa si el este ilegal. Si de unde aceasta suma exorbitanta de 600 ron? Intre mine si firma care ridica masina nu exista raporturi contractuale privind aceste prestatii. Astfel ca nu exista nici obligatia de plata.

relu
12 martie 2014
parcari pe bulevardul tomis

pe bulevardul tomis vis-a-vis de primarie se parcheaza in weekend si seara dupa ora 20 neregulamentar politia nu vede ca sunt masini de piloisi...

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.638 secunde