Case de amanet în "cârdășie" cu borfașii!

1346
Case de amanet în

Articole de la același autor

Lănțișoare din aur rupte, cercei desperecheați sau deteriorați - sunt doar câteva dintre bijuteriile găsite de polițiști în urma controlului în casele de amanet din Constanța. Deloc surprinzător, o bună parte dintre cei care le-au amanetat figurează ca suspecți în dosare de tâlhărie sau furturi!

Nu de puține ori s-a atras atenția asupra faptului că sub paravanul unei aparente legalități, angajații unor case de amanet din Constanța îi "sprijină" pe pungași în ilegalități. Simplul fapt că hoții și tâlharii pot amaneta bunurile furate, la case de amanet deschise non-stop, fără ca nimeni să pună întrebări de ce bijuteriile aduse sunt rupte sau sunt doar fragmente, este un inconvenient, au tot subliniat oamenii legii.

Pentru că, în ultima perioadă, în județul Constanța au avut loc mai multe furturi din locuințe și tâlhării și pentru că principala "piață de desfacere" a acestor infractori o reprezintă, după cum spuneam, casele de ama-net, conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Constanța a organizat o acțiune fără precedent: aproximativ 130 de polițiști au verificat peste o sută de case de amanet din județul nostru. Principalul scop a fost, după cum a precizat comisarul șef Bogdan Despescu, șeful Poliției Constanța, identificarea și recuperarea bunurilor care provin din infracțiuni.

Ce au găsit polițiștii

Cum era de așteptat, au fost depistate mai multe nereguli, atât în ceea ce privește bunurile amanetate, cât și privind securitatea.

"Cu ocazia controalelor, au fost efectuate verificări pe linia respectării prevederilor Legii 333/2003 și HG 301/2012, constatându-se un număr de 46 de deficiențe. De asemenea, au fost efectuate verificări cu privire la legalitatea anga-jării forței de muncă, fiind identificate un număr de 123 de persoane, urmând ca, în perioada următoare, să se verifice prin Inspectoratul Teritorial de Muncă dacă acestea sunt angajate cu contract legal de muncă.

La obiectivele controlate au fost verificate existența autorizației emise de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, pentru efectuarea de operațiuni cu metale prețioase, existența autorizației emise de Ministerul Finanțelor Publice pentru activități de schimb valutar, registrele obligatorii de evidență a operațiunilor cu metale prețioase, a contractelor de amanet încheiate pentru perioada iulie - septembrie 2014, cu precădere a celor care aveau ca obiect fragmente de bijuterii din aur sau argint, precum și lănțișoare rupte, care ar putea proveni din săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și furt", au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

În urma verificărilor, pe lângă bunurile referitor la care există suspiciunea că provin din furturi, în registre, polițiștii au identificat 37 de persoane care au amanetat, în mod repetat, în perioada amintită, bijuterii din aur și argint, iar o parte dintre ei figurează în dosare penale, ca suspecți pentru tâlhării și furturi. Drept pentru care, deși nu au ridicat încă bunurile din casele de amanet, vor verifica proveniența lor.

"Activitățile sunt în desfășurare. Nu înseamnă că am finalizat cercetările. Se fac verificări, în continuare, cu privire la bunurile găsite în aceste unități, față de care există suspiciuni că ar proveni din furturi. De asemenea, în cazul unităților unde au fost găsite nereguli și lipsuri privind măsurile de securitate, li s-a pus în vedere proprietarilor să-și ia măsurile corespunzătoare", ne-a declarat cms. șef Bogdan Despescu.

Următoarea oprire: acasă la suspecți

Odată cu descinderile de la casele de amanet, oamenii legii au efectuat și câteva zeci de percheziții domiciliare. De exemplu, au descins la locuințele mai multor minori, a căror nume au fost găsite și pe listele luate de la casele de amanet. Este vorba, de exemplu, despre Onur M., autor a două tâlhării, sau despre Mamut S., Pandele Denis S. și Cerchez Ibo S., anchetați pentru furt. De altfel, la locuința acestora din urmă au fost găsite și mai multe bunuri furate, printre care o tabletă Toshiba și un play-station. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7148 secunde