Capcanele mortale ale Mării Negre

1119
5
Capcanele mortale ale Mării Negre - capcane-1406904399.jpg

Articole recomandate

"Marea trebuie respectată"- este mesajul pe care îl transmit salvamarii constănțeni. De la începutul acestui sezon estival,

nu mai puțin de opt persoane și-au găsit sfârșitul înghițiți de apele învolburate ale Mării Negre. Cine este de vină pentru aceste tragedii? Răspunsul este simplu: oamenii!

Salvamarii spun că multe dintre persoanele care se aventurează în larg nu stăpânesc prea bine înotul și nici nu vor să asculte sfaturile și atenționările care li se aduc la cunoștință. Marea majoritate a celor care se îneacă în apele învolburate sunt turiști care consideră că știu ei mai bine ce să facă și nu trebuie să le spună nimeni cum să se comporte. De multe ori, însă, cei care au avut o asemenea părere au pierit.

"De la începutul sezonului estival, s-au înregistrat două decese în stațiunea Mamaia. Am avut și cazuri în care persoanele au fost resuscitate și duse la spital", precizează Gabriel Culea, șeful Serviciului Salvamari din stațiunea Mamaia.

32 de salvări

Pe lângă cele două cazuri din Mamaia, alte șase persoane și-au găsit sfârșitul în stațiunile din sudul litoralului.

La Costinești, un bărbat din județul Tulcea s-a aventurat în larg și s-a înecat, fiind scos inconștient din mare. Medicii l-au resuscitat și a fost dus la spital, însă, din nefericire, a decedat. Un alt bărbat, de această dată din Oradea, a pierdut "lupta" cu marea, între Mamaia și Năvodari. Săptămâna trecută, un tânăr turist care a încercat să se răcorească în valurile din Năvodari și-a pierdut viața înecat, iar un altul, din Prahova, a murit la Neptun.

"În decursul acestui an, echipajele specializate ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au avut nu mai puțin de 24 de intervenții pe raza județului, pentru căutarea și salvarea a 32 de persoane înecate, copiii și tinerii fiind cei mai expuși la acest risc. Aceștia se aventurează adesea să plece neînsoțiți la scăldat și nu realizează pericolul la care se expun, făcând baie în locuri neamenajate sau desfășurând diverse activități în apropierea apei", spune plt. Daian Hagi, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Încăpățânați… până când?

Multe persoane nu vor să audă nici în ruptul capului de sfaturile salvamarilor, de parcă aceștia din urmă le-ar dori răul. Astfel, turiștii în mod special invocă faptul că ei au venit pentru a se distra și pentru a face ce îi taie capul, ignorând orice atenționare.

"În primul rând, toată lumea trebuie să înțeleagă faptul că apa este un mediu periculos. Sunt foarte multe cazuri în care persoanele se aventurează în larg deși au probleme medicale sau cele care nu știu să înoate foarte bine și totuși depășesc geamandura. Cele mai multe probleme, însă, se petrec în zona de siguranță. Recomandarea noastră este ca persoanele care au probleme medicale și totuși vor să intre în apă și să meargă peste zona de siguranță să anunțe salvamarii, să le spună pentru a fi cu ochii pe ei. Noi avem salvamari, numărul lor poate fi triplu, însă este clar că nu vom avea niciodată un salvamar pentru fiecare persoană care vine pe litoral, sunt mii de turiști în apă în fiecare zi. Mai sunt și oameni pe care îi deranjează atenționările noastre și spun că ei au venit în concediu ca să facă ce vor", explică șeful salvamarilor.

Gropile de pe fundul mării, adevărate capcane

O altă problemă cu care se confruntă salvamarii o reprezintă gropile din apă. Acestea se formează din cauza curenților care vin perpendicular pe plajă, izbesc cu putere malul și sapă adevărate șanțuri. Salvamarii constănțeni au descoperit astfel de gropi și în zonele în care apa măsoară doar un metru adâncime, așa că aveți mare grijă până unde vă lăsați copiii să se scalde!

Părinți inconștienți

"Mai avem o problemă foarte mare cu care ne confruntăm, mai ales în această vară: copiii pierduți. Sunt foarte mulți. Cel puțin 40-50 de copii se pierd în stațiunea Mamaia și în Constanța, în fiecare sfârșit de săptămână. Este vorba despre o neatenție a părinților. Copiii sunt găsiți și aduși la noi, iar noi facem tot posibilul pentru a le găsi părinții. Fiind foarte aglomerat, părinții își pierd rapid copiii pe plajă", conchide Gabriel Culea. 

Comentează știrea

admirator
2 august 2014
si de ce

reclamele de publicitate nu sufla un cuvint despre asta? si despre timpeniile publicate de "Gandul" (curentii marini ce te-ar indeparta de mal, gropi fantoma sapate de furtuni etc?) Doar distractii, bairamuri, gagice cu fese goale si bautura la discretie... Daca ai bani, normal. (Nu mai vorbim ca cei mai multi tineri nu prea au cu ce sa vina sa se distreze pe aici... Popandaul drogat, care in ultimele travestiuri isi juca perfect rolul de gay, vrea sa faca o statiune doar pentru milionari... dar cerseste de la Guvern bilete in rate...)

Miruna
2 august 2014
anti gunoaie si mizerie

din centrul orasului,peninsula si cam in toate cartierele orasului doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei si neimplicarea generala a insti tutiilor subordonate primariei 1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorscandalurilor nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri..sunt doar cateva din nemerniciile aruncate asupra bietilor constanteni de cand a venit ciiuma mazareasca...iata si problema carutelor care merg de-a valma cu gunoaie si peturi -asta cand nu fura -merg rromii sau aia de la tzara nestingheriti de nimeni prin oras,desi e interzis de lege,problema e tot in raspunderea primariei si a politiei locale care e in subordinea lui mazare acum ...ce draku faceti, pu torilor?

admirator
3 august 2014
asa zi groapa

din apa marii, la Mamaia e de fapt un sant prezent de cand lumea. Toti constantenii il stiu. Dar pe vremea primarilor responsabili, cand Mamaia nu era a orasului si era marcat cu o linie de geamanduri, care marcau pericolul pentru toti prostii. Si salvamarii erau cu barcile in zona. Toti stiau problema si evitau zona. In fapt, persoanele responsabile pentru intretinerea plajii, in frunte cu primarele, trebuie sa fie trasi la raspundere pentru mortii provocati de santul asta. Este inadmisibil sa fii priamrul orasului de 14 ani si sa bagi si Mamaia aici si sa nu stii despre ce e vorba si cum sa eviti accidenttele! Nue ste primul caz sau primul an cand apar innecati din cauza asta!

salvamar
3 august 2014
...

Si unde-i santul asta admiratorule? Tare le cunosti pe toate, dar in fapt esti varza!

Răspuns la: asa zi groapa
Adăugat de : admirator, 3 august 2014
din apa marii, la Mamaia e de fapt un sant prezent de cand lumea. Toti constantenii il stiu. Dar pe vremea primarilor responsabili, cand Mamaia nu...
gigi
6 august 2014
Santul

este sapat de ape pt milionari ? Dar atunci, Ok, ramane asa cum am stabilit.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2864 secunde