Cămătarii, infractori acoperiți de lege. Cum te lasă fără bani și fără casă

3816
13
Cămătarii, infractori acoperiți de lege. Cum te lasă fără bani și fără casă - fondcamataria3-1405529844.jpg

Articole de la același autor

Cămătăria a fost dintotdeauna o afacere profitabilă pentru cei care o practică. Dacă până acum câțiva ani, cămătarii erau considerați extrem de periculoși, fiind agresivi, în prezent aceștia au devenit adevărați "creditori", având cunoștințe juridice și făcând lucrurile, pe cât posibil, legale.

Pentru că în vremurile noastre, băncile oferă credite extrem de greu celor care au nevoie, oamenii disperați ajung să cadă în ghearele cămătarilor. O scurtă căutare pe internet vă va afișa zeci de site-uri în care persoane binevoitoare oferă împrumuturi "cu buletinul".

La prima vedere, schimbul este unul echitabil. Vrei o anumită sumă și ți se promite că o poți returna în 12 rate egale. Lucrurile, însă, sunt mult mai complicate. Iată un exemplu în acest sens.

Dobândă de 340%

Pentru că băncile nu dau credite oricum și oricui, cămătarii au destui clienți, pe care îi găsesc chiar pe internet. Am luat și noi legătura telefonică cu un cămătar, pretinzând că dorim să împrumutăm 10.000 euro pe o perioadă de un an de zile. Deși în anunțul postat pe internet nu se preciza nimic de vreo dobândă, de la domnul contactat am aflat faptul că dobânda lunară pe care ar trebui să o plătesc la această sumă este de 20%. Cu alte cuvinte, la suma anterior menționată se vor adăuga 2.000 euro/lună, ceea ce înseamnă că, la sfârșitul ratelor, acesta va primi 34.000 euro.

"Media de dobândă este undeva între 15 și 25%. Să spunem că dumneavoastră vă dau cu dobândă 20%, să facem o medie, ca să ne convină amândurora. La 10.000 euro îmi dai 2.000 pe lună (n.r. - dobânda) și la sfârșit banii împrumutați (n.r. - cei 10.000 euro). Ideea e că eu vă dau banii, dar trebuie să-mi garantați că o să-i primesc înapoi, așa că din cauza asta sunt banii în fiecare lună", spune omul contactat.

La întrebarea "Nu facem acte, să fie totul legal, cum se face asta?", omul a răspuns: "Nu-i problemă, de toate astea mă ocup eu". Cămătarii promit între 1.000 și 50.000 euro, iar pentru aceste sume acceptă drept garanție case și mașini. Lucrurile se fac legal, la un notar.

Însă, atunci când încercați să restituiți banii, apar adevăratele probleme. La sfârșitul lunii, când trebuie să-i dai dobânda, cămătarul se face de negăsit, nu răspunde la telefon și nu îi poți trimite banii. Însă acesta este doar un șiretlic pentru ca datornicul să întârzie cu plata și, astfel, să i se introducă noi dobânzi, așa numitele "penalități de întârziere".

Datornic pe viață

Polițiștii constănțeni spun că această infracțiune este una greu de probat, mai ales că aceste persoane încearcă să se "îmbrace" legal și să nu aibă de suferit. Mai mult, până în 2011, cămătăria nu era considerată infracțiune.

"Până acum trei ani nu era infracțiune. Până atunci, cămătarii erau periculoși, te amenințau, te băteau, făceau orice. Am avut și noi cazuri în Constanța, însă nu prea aveai ce să le faci. Însă din 2011, de când a început să fie considerată infracțiune, cămătarii au început să fie vigilenți, să cunoască legislația și temeiurile legale, să știe tot ce mișcă în acest domeniu. Acum încearcă să facă lucrurile legal, au cunoștințe juridice, astfel încât să-i jupoaie pe oameni de bani, dar să scape și basma curată. Oamenii sunt vinovați pentru că apelează la astfel de persoane, însă atunci când te strânge cureaua, oamenii reacționează în diverse moduri", povestesc oamenii legii.

Astfel, persoanele nu reușesc să-și plătească datoriile integral și, în momentul următor, se trezesc cu executorii judecătorești la poartă, pentru a le lua casele sau mașinile. Iar victimele nu prea au ce face. Drept dovadă stă și numărul mic de dosare înregistrate pe portalul instanțelor de judecată: în Constanța există numai trei astfel de cazuri.

De asemenea, conform polițiștilor constănțeni, "de la începutul anului 2014 au fost înregistrate două plângeri pentru astfel de infracțiuni. Una dintre acestea s-a soluționat cu neînceperea urmăririi penale", a precizat Bogdan Păduraru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Greu de dovedit

Polițiștii constănțeni recunosc faptul că această infracțiune este extrem de greu de probat. Implică eforturi mari din partea oamenilor legii și, de multe ori, cazurile nu sunt rezolvate în favoarea victimei din lipsă de probă, mai ales că cel care a împrumutat are "la mână" un contract legal, semnat de ambele părți la notar.

"Nu au fost multe cazuri de acest gen în Constanța, iar cele care apar sunt foarte greu de probat. Aici este vorba despre un contract încheiat între părți la notar. Cum poți demonstra că, deși este semnătura persoanei respective, aceasta este victima? Este dificil, pentru că trebuie să demonstrezi faptul că persoana respectivă a împrumutat mai multe persoane, că a existat o îndeletnicire și că persoana respectivă, cămătarul în cauză, trăiește din acești bani, că sunt principala sursă de venit. În multe cazuri nu se reușește proba-rea. Au fost persoane care au venit să facă plângere pentru că li s-au luat casele, mașinile, însă nu s-a putut face nimic pentru că totul a fost legal", explică comisarul șef Florin Mănucu, ad-junctul Poliției Municipiului Constanța. 

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
admirator
17 iulie 2014
vina apartine

celor ce iau bani cu imprumut. Cu imprumutul nu te joci! Daca nu poti sa-l restitui (cu dobanda, cu tot), in termenul cerut, nu ai voie sa iei imprumut. Nu uitati ca si multe astfel de imprumuturi sunt vanzari mascate. Cine are un jaf de casa sau masina si nu are client, ia un imprumut si isi rezolva treburile, lasindu-se "executat" silit... E si asta o practica. In al doilea rand, ce client e ala care semenaza actele la notar pentru imprumut, girand cu casa, dar nu cere un cont bancar unde sa trimita banii sau nu trimite banii (cu chitanta) la adresa -celui care imprumuta- din contract? Trebuie sa recunoastem ca si cei care iau bani cu imprumut sunt cascati sau vor sa smenuiasca pe cei care imprumuta. Pentru ca ii pot da in primire la Politie pentru camata si nu vor mai restitui banii... E un fel de cacialma reciproca. Cel mai destept castiga. La jurnal apar doar cazurile extreme. Cateva... De obicei, lucrurile se desfasoara normal. Daca nu ar fi asa, camatarii nu ar avea din ce trai. Nu uitati ca si bancile dau bani cu camata! Daca ar fi mai culante si ar avea conditii mai modeste, nu ar exista camatarii. Ei acopera un gol (mare) de pe piata. Si faptul ca prospera arata ca cei considerati insolvabili de banci, sunt perfect solvabili. Incercati sa luati un credit de la banci. Vedeti cate acte trebuiesc si ce spaga dati. Pe asta n-o puneti la socoteala? Acolo unde nu-i spaga, ai conditii absolut imposibil de indeplinit. Pe urma faceti socoteala... De ce nu spuneti cati camatari au luat teapa dupa aparitia legii aleia nenorocite, care pedepsea camata? Numai ca si-au dat toti seama (bancheri, politisti, judecatori, politicieni) ca legea este timpita si inutila. (Bloca un segmente de piata important, in mod artificial. Pagubele sociale erau mai mari decat foloasele.)

unul
17 iulie 2014
instiintare de plata?

din cate stiu, te poti duce la notarul la care s-au facut actele, se face o instiintare,cu cateva zile inainte si, daca nu dai de el la data scadenta, lasi banii la notar. sau ceva de genul asta. spuneti-mi va rog dc e gresit ceea ce spun

admirator
17 iulie 2014
hahahaha!

asa obiectivitate la cei ce noteaza cu minus, mai rar. Spuneti de ce comentul e gresit! Eu n-am uitat de practica militienilor, securistilor, turnatorilor si faunei lor, plus unele rude cu grade...care vin la tine, iau bani cu imprumut si cand le ceri, te acuza te camatarie. ?!!! Chiar daca nu le iei nici o dobinda. (Si banii se devalorizeaza continuu... ) Pe astia de ce nu-i amintiti? Iar articol la comanda? Cum va permiteti sa acuzati camataria, cand in C.p. nu exista aceasta frauda? De ce il aparati pe Mazare et. comp., care nu vor bani electronici? Nu va dati seama ca prin banii electronici dispare mita, traficul de influenta si camataria? Banii trimisi dintr-un cont in altul lasa urme... Deveniti tot mai dubiosi, pe zi ce trece! Dar ii aparati pe goalnii fara bani, care vor sa fure de unde apuca!

admirator
17 iulie 2014
@unul

nu stiu exact, dar in principiu aveti dreptate. Dar e posibil ca aceasta posibilitate sa nu fie valabila decat daca o cuprinzi in termenii contractuali. Daca nu... Si nu toti notarii accepta rolul asta etc. Dar, sigur, articolul este tendetios.

contrbuabil
17 iulie 2014
taxe si impozit

daca cei de la Antifrauda ar lua de la notari contractele si ar verifica ce taxe si impozite sau platit statului pentru bani obtinuti si ar calcula impozitele datorate cu dobanzi si penalitati ar reduce CAS ul si nu ar mai exista aceasta activitate

stan
17 iulie 2014
ce sa mai spui!

ori domnul administrator e camatar ori are cunostinte

NELU
17 iulie 2014
Pentru unu de la numarul 2

Intrebarea este foarte buna NUMAI CA treba asta trebuie mentionata chiar in CONTRACTUL DE IMPRUMUT. Ori, in toate cazurile nu se trece si atunci ....nu raspunde la telefon, este de negasit, si asa se mareste dobanda. Mai mult, trebuie ca partile sa fie obligate a trece orice schimbare de domiciliu (tot prin contract). Pe cat posibil TREBUIESC evitati. Si sa nu uitati si alt lucru LEZIUNEA ca viciu de consimtamant (inclusiv pt majori) care nu asigura o egalitate de sanse. Daca sunt strans cu usa de o situatie FOARTE PRESANTA accept si un targ gaunos, ruinator. Si ca sa raspund si "admiratorului" aici este vorba de un raport neechitabil, imoral Toate firmele fac contracte cu penalitati dar sa ajunga potcoavele mai scumpe decat calul PUTE A CAMATARIE. Nu se poate asa ceva, este imoral. Si daca ne raportam ca poate este o situatie disperata pt acel imrumut se produce acea "leziune" viciu de consimtamant pt ca sunt in situatia de a face acel contract ruinator.

gabi
17 iulie 2014
bani

Ai dreaptate in mare parte , doar ca nu putem acuza bancile ca nu dau bani oricui si oricum . Nici tu sau eu nu am imprumuta bani la toti cei care ne-ar cere , nu ? Despre spagi in banci eu nu am auzit si sincer nici nu cred ca exista cineva care sa-ti sugereze din banca ca trebuie sa dai ceva . Daca indeplinesti cateva conditii de baza iei bani fara probleme din banca , sigur ! Pe de alta parte nu inteleg de ce oamenii merg la camatar cand sunt 2 IFN -uri in Constanta care dau bani cu 4-5% lunar dar cu garantie imobiliara ? In general oamenii care iau bani cu 20-25 % sunt oameni disperati care , oricum daca ar fi luat credit de la banci , nu ar mai fi platit.

Răspuns la: vina apartine
Adăugat de : admirator, 17 iulie 2014
celor ce iau bani cu imprumut. Cu imprumutul nu te joci! Daca nu poti sa-l restitui (cu dobanda, cu tot), in termenul cerut, nu ai voie sa iei...
Ion
17 iulie 2014
Infractori camatari

De ce nul intrebati d-na Andrea Iliescu pe camatarul Ciobotaru cum si in ce fel a luat casa varului meu.Ca ia dat si bani pe semnatura care ia luat.Ca a fost corect cu el ia platit si dobinda si din credit si cind a vazut ca are valoare mare nu a mai vrut sa ii dea imobilul inapoi.Au adus martori de pe strada au facut seminar cu ei Filisan C.Flisan G.C.de la casa de avocatura a lui Armeanu Apostol ce sa minta in fata instantei.Si nimeni nui intreaba.Are semnatura de primirea banilor.A facut Prc Adina Florea,Puiu Zarafina si cu toti aliati lor care ia platit camataru sa faca legiuitori cum au vrut ei.Poate cu ocazia lui Bercea Mondial si cu ajutorul servicilor secrete vor esi la suprafata.Ca au fost ingropate in legi si paragrafe de protejare.

err
17 iulie 2014
r

presupun ca esti camatar, prea le stii pe toate. vad ca ai invata sa scrii si cum se porneste calculatorul. bravo mah

Răspuns la: vina apartine
Adăugat de : admirator, 17 iulie 2014
celor ce iau bani cu imprumut. Cu imprumutul nu te joci! Daca nu poti sa-l restitui (cu dobanda, cu tot), in termenul cerut, nu ai voie sa iei...
13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.8244 secunde