Vezi varianta desktop
Înapoi la ediţia de astăzi
Eveniment
Corespondență specială de la Bogdan Dinu - Forțele Navale Române

Bricul "Mircea", în marș aniversar. Lisabona, escală lusitană de tradiție

Ştire online publicată Joi, 18 Iulie 2019
Click pe imagine pentru a parcurge galeria

Capitala Portugaliei este o escală de tradiție în marșurile de instrucție ale N.Ș. „Mircea” prin poziționarea la Oceanul Atlantic aproape la jumătatea distanței de la ieșirea din Marea Mediterană prin Strâmtoarea Gibraltar spre coasta vestică a Europei și mai ales a Franței.

Așadar, este lesne de înțeles de ce revenim relativ des în orașul de pe malurile fluviului Tejo, prima dată chiar în voiajul de aducere în țară a N.Ș. „Mircea” din 1939, iar ultima dată în marșul de instrucție din 2017, care a purtat velierul nostru până în îndepărtata Finlanda.

Am intrat pe râul Tejo în dimineața zilei de vineri, 12 iulie, și am acostat tot la cheul Rocha Conda Dobidos, la terminalul de pasageri, ca și în urmă cu doi ani. În prova navei este impunătorul pod peste fluviu care poartă numele de 25 aprilie (data Revoluției garoafelor din 1974, când a luat sfârșit regimul autoritar militar care a condus Portugalia zeci de ani; înainte se numea Podul lui Salazar, fiind construit în 1966), iar din babord ne privește din ceața dimineții de la înălțimea de 110 metri gigantica statuie Cristo Rei de pe celălalt mal al fluviului.

Vizitați de ambasador

Ne-au întâmpinat pe cheu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Portugalia, doamna Ioana Bivolaru, o mai veche cunoștință a navei și echipajului de la escala din 2017, și colonelul dr. Marian Voicu, atașatul apărării, iar programul oficial, destul de încărcat și concentrat în cea mai mare parte în prima zi a început să se deruleze.

Doamna ambasador a vizitat din nou nava, a discutat cu membrii echipajului mai vechi sau mai noi, cu cadeții bordului și s-a adresat întregului personal adunat la puntea centru: „Este o onoare pentru noi să vă spunem bine ați venit din nou la Lisabona. Este un moment special și pentru noi, și pentru dumneavoastră. Cred că astăzi este vorba despre mândrie, despre bucurie și recunoștință. Un ambasador al României salută în acest moment cel mai longeviv ambasador al României pe ape, N.Ș. «Mircea». Este un moment special pentru dumneavoastră, 80 de ani în serviciul Forțelor Navale Române, și pentru noi este de asemenea un moment deosebit, pentru că suntem la capătul a trei ani foarte importanți pentru România și Portugalia, pentru că în acest interval am celebrat împreună 100 de ani de relații bilaterale. Felicitări, este un exercițiu remarcabil de diplomație navală ceea ce faceți dumneavoastră și reprezentați excelent, cu onoare, România”.

La mormântul lui Vasco da Gama

Prima vizită de curtoazie o facem la Baza Navală din Lisabona, de pe celălalt mal al fluviului Tejo, singura bază navală de altfel a Forțelor Navale portugheze unde sunt concentrate toate structurile și navele, inclusiv submarinele și Academia Navală. Aici, suntem primiți de comandorul Valense Timoco, comandantul bazei. Din partea navei sunt prezenți comandorii Gabriel Moise, comandantul marșului, Mircea Tîrhoacă, comandantul navei, și Gabriel Duță, șeful practicii de la bord, iar atmosfera este cordială. Ajungem apoi în Piața Municipală, la Primăria Lisabona, întâmpinați de Antonio Santana Carlos, consilierul diplomatic al primarului Fernando Medina, în decorul clasic al vechii clădiri în somptuoasa Sală a Nobililor de la balconul căreia a fost proclamată republica portugheză în anul 1910.

Apoi, 40 dintre cadeții noștri vizitează Academia Navală a Forțelor Navale Portugheze și una dintre fregate, în timp ce comanda navei și a marșului împreună cu doamna ambasador Ioana Bivolaru și un detașament de studenți depun o coroană de flori la Mosteiro dos Jeronimos (Mânăstirea Ieronimilor) la mormântul lui Vasco da Gama, într-o ceremonie impresionantă. Este un remember al escalei din 1939, derulată între 15 și 18 aprilie, pentru că și atunci echipajul navei și comandantul desfășurau un ceremonial similar, urmat de defilarea detașamentelor la Monumentul Eroilor din Lisabona.

În prezent, relațiile dintre cele două țări și marine sunt excelente, dar lucrurile nu au stat întotdeauna așa. Ca un detaliu istoric, în 1965, când N.Ș. „Mircea”, aflată la remorcă în drum spre Hamburg la șantierul Blohm&Voss făcea escală la Lisabona, timp de două săptămâni, la ancoră, în așteptarea timpului favorabil pentru continuarea marșului, echipajului i s-a interzis să coboare de pe navă. Mai mult, tot timpul s-a aflat la bord un polițist portughez cu o atitudine ostilă. Atunci, Portugalia, ca și România, se afla sub un regim dictatorial, se întâmpla în timpul Războiului Rece și a existenței blocurilor militare opuse, Tratatul de la Varșovia pentru țările comuniste, respectiv NATO, așa că lucrurile se pot explica. Din fericire, în prezent facem parte din aceeași alianță, iar deschiderea și colaborarea sunt la un nivel extraordinar.

La bordul navei școală „Sagres”

În a doua zi, am avut oportunitatea să vizităm și nava școală „Sagres” în Șantierul Naval Rocha, care se afla de partea cealaltă a cheului, în doc uscat pentru revizii și reparații și lucrări de doc, mai ales la compartimentul mașini și linia axială. „Sagres” a intrat în șantier în luna martie și probabil îl va părăsi în luna septembrie sau chiar mai târziu.

Am fost curioși să vedem deosebirile dintre cele două nave, compartimentarea interioară diferită și sunt multe de spus, de la numărul redus de cadeți de la bord, maxim 60 (noi avem 100), până la tunurile de calibrul 40 de milimetri din prova utilizate pentru ceremonii. Nava urmează să plece în cea de a patra circumnavigațiune din istoria sa portugheză, în luna ianuarie a anului viitor, cu durata de un an și escale în 24 de porturi. Cadeții vor fi ambarcați doar pentru o perioadă de trei luni, până la Tokyo, iar nava va mai înregistra o premieră: va naviga pe mare pentru o etapă de 31 de zile fără escală.

Cină alături de cadeții italieni

Aproape în același timp cu noi, s-a aflat în escală la Lisabona și velierul școală italian „Amerigo Vespucci”, între 10 și 14 iulie. Fiind vechi cunoștințe, comandantul navei, comandorul Mircea Tîrhoacă, nu a ratat momentul și după un model „patentat” la Scheveningen cu cei de pe USCGC „Eagle”, a invitat cadeții italieni la masa de seară cu studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Așa că am asistat din nou la scenele cunoscute ale interacțiunii cadeților din mai multe țări, de data aceasta la o intensitate mai ridicată având în vedere temperamentul oaspeților și originile noastre latine comune.

Cum a fost, aflăm de la studentul caporal Bogdan Andrei Drimuș: „Cina cu cadeții italieni de pe «Amerigo Vespucci» a decurs foarte bine, atmosfera din cazarmă a fost una foarte deschisă. S-au simțit oarecum ca acasă, adică nu au avut rețineri să ne întrebe despre modul în care dormim, cum ne desfășurăm activitățile, ce materii studiem la Academia Navală. Așa am ajuns să ne cunoaștem, și noi și ei dormim în hamace, spre deosebire de celelalte nave școală. Noi încă practicăm acea marinărie veche, acel mod mai bărbătesc de a face cadeția, adică nu să dormi în puf, ci așa cum se dormea odată. Au fost fascinați de comanda navei datorită echipamentelor noi, inclusiv de camera video 360 de grade pe care o folosim pentru a vedea țintele navale. Eu zic că ne asemănăm foarte mult, avem multe lucruri în comun: urcarea în arboradă, desfășurarea și strângerea velelor, somnul la hamac și faptul că suntem foarte deschiși unii cu alții. Pe anumite teme chiar ne amuzam, pentru că unele sarcini de îndeplinit pe navele noastre sunt aproape identice: de exemplu, și ei înainte de intrarea în fiecare port bricuiesc puntea, doar că ei o fac într-un mod mult mai «insistent». S-au plâns de faptul că au foarte mult de muncă și multe servicii de executat la bord, dar asta probabil și pentru faptul că sunt în anul I, când totul pare mai greu”.

Excursie la Cabo da Roca

Nu a existat foarte mult timp liber pentru vizitarea pe îndelete a orașului, este adevărat că mulți dintre noi nu eram la prima vizită aici, mai ales că în cea de-a doua și a treia zi au fost organizate și excursii la Cabo da Roca, Cascais și Sintra. Aici au debarcat cei doi cadeți portughezi ambarcați la Hamburg, Ricardo Chaves și Francisco Marques, dar au urcat la bord alți doi, Martin Fedorchuk și Joao Saousa. De asemenea, a venit și cadetul francez, ultimul pe lista cadeților din spectrul internațional, pe care l-am cunoscut deja la Brest, este vorba de Benjamin Mulkowesci. Cu toții sunt acum în curs de amarinizare și cunoaștere a navei și vor debarca la Constanța, după finalizarea marșului de instrucție.

XXX

Am părăsit Lisabona în dimineața zilei de 15 iulie și, după trecerea din nou prin Strâmtoarea Gibraltar, acum navigăm în Marea Mediterană, în drum spre penultima noastră escală - La Valetta, Malta, unde urmează să intrăm pe data de 24 iulie.

PUBLICITATE
Citeşte şi
Cei 99 de cadeți germani și români au ajuns la jumătatea stagiului de practică, iar cu această ocazie Nava-Școală „Mircea” bifează încă un port ...
Mâine, nava-școală „Mircea” revine în Portul Constanța. Velierul se întoarce acasă, cu cei 182 de membri ai echipajului aflați la bord. Aceasta va acosta, mâine ...
Nava-școală „Mircea” împlinește, la data de 17 mai 2019, opt decenii de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, perioadă în care a înregistrat ...
Alte ştiri din sectiunea Eveniment
Familia navigatorilor este din nou îndoliată. A încetat din viață, în condiții încă învăluite în mister, un cunoscut navigator constănțean: Sorin Dan. Locuia ...
Cunoscutul alpinist român Zsolt Torok a murit. Avea 45 de ani și fusese dat dispărut de familie. Alpinistul dispăruse în Munții Făgăraș, unde a fost găsit decedat după ...
Bunicul Luizei Melencu susține că în noaptea de vineri spre sâmbătă a primit pe telefonul său un mesaj automat de pe numărul fetei care l-a notificat că poate fi apelat ...
Batalionului 96 LAROM 'Mircea Voievod' este în doliu, după ce un militar și-a pierdut viața. Bogdan Cosmin Buzea a murit la numai 24 de ani.Colegii lui Bogdan au anunțat moartea ...
Cu privire la informațiile referitoare la implicarea inspectorului șef al I.P.J. Constanța într-un eveniment rutier, facem următoarele precizări:Astăzi, în jurul ...
Trei bărbați implicați în scandalul de ieri dimineață, în fața clubului Ego din Mamaia, au fost prezentați în instanță cu propunere de arestare ...
Echipele de salvatori acționează, în aceste momente, pe malul Lacului Techirghiol. O persoană a fost scoasă din apă la Băile Reci la ieșire spre localitatea ...
Alpinistul dat dispărut în Munții Făgăraș este celebrul Zsolt Torok și a fost găsit mort, a confirmat pentru Digi24.ro ministrul de interne, Mihai Fifor. Alpinistul ...
​Un bărbat din județul Dâmbovița, care a reclamat la Poliție că i s-au furat 150 de lei, prin violență, de către un șofer care l-a luat la ocazie, a ...
Doi români au fost arestați în gara din Milano după ce a fost prinși în flagrant în timp ce montau microcamere video în automatele de bilete pentru a clona cardurile ...
Un alpinist care a dispărut în Munții Făgăraș este căutat de echipe ale Salvamont Sibiu și Argeș, de jandarmi sibieni și argeșeni dar și de un elicopter al MAI, a declarat sâmbătă ...
Un incident care a avut loc pe 4 octombrie 2018 la Madrid a fost dezvăluit, vineri, de Comisia de Investigare a Incidentelor Aviației Civile din Spania, anunță ...
Mama Luizei , Monica Melencu, spune că nu are încredere în raportul INML potrivit căruia nu a putut fi identificat profil ADN de pe oasele din pădure și va cere o expertiză ...
România va prelua 10 migranți dintre cei aproape 150 de pe nava caritabilă Open Arms, căreia ministrul de interne italian, Matteo Salvini, i-a interzis să acosteze în ...
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Portugheză că Institutul local pentru Mare și Atmosferă ...
Noi detalii apar din ancheta cazului din Caracal. Se pare că Gheorghe Dincă a recunoscut că a violat o a patra femeie.Totul după ce acesta le-a spus anchetatorilor că le-a violat ...
DIICOT a publicat raportul INML, în cazul crimelor din Caracal. În raport se arată că niciun  ADN nu s-a putut evidenția, în oasele din pădurea din Caracal. Acesta este ...
Un accident rutier grav s-a produs în această noapte pe DN22. Potrivit reprezentaților IPJ Constanța, în jurul orei 03:00, un bărbat de 27 de ani a condus un autoturism ...
O fată de 15 ani a pus pe jar, vineri, Poliția din Neamț, după ce a anunțat la 112 că a fost răpită. Minora le-a descris polițiștilor locul în care este ...
Între timp, IMAGINI NEOFICIALE au apărut în presă. Este surprins exact momentul în care bărbatul împușcat este călcat cu un BMW.***Astăzi, în jurul orei 6.20, o patrulă mixtă ...
Social Politică Eveniment
Sport Cultură-Educație Economie
Actual Fun Arhiva