Bricul "Mircea", aventuri la Marea Nordului. 46 de cadeți germani, în premieră la bord

432
1
Nava Școală "Mircea" își continuă marșul anual de instrucție și scrie istorie. Pentru prima dată, Marina Germană a încredințat pregătirea cadeților de anul I unei alte marine, cea română, iar așteptările sunt mari de ambele părți.

Bricul "Mircea" a plecat din portul Wilhelmshaven cu 34 de cadeți români și 46 de cadeți germani la bord, așa cum ne anunță căpitan-comandorul Mihai Egorov în cea mai proaspătă corespondență transmisă de la bord.

"Ploaia a fost o constantă pe toată perioada escalei NS «Mircea» la Wilhelmshaven și nu avea cum să lipsească tocmai de la ceremonia de plecare a navei. O ceremonie sobră, nemțească, i-am putea spune, în care marșurile intonate de fanfara Regimentului de Aviație și puținii marinari prezenți pe cheu", se arată în începutul corespondenței semnată de Mihai Egorov.

Prima serie de cadeți germani urmează să se debarce în aproximativ trei săptămâni, în portul Palma de Mallorca.

"Întotdeauna între oamenii inteligenți există un limbaj comun", amintește căpitan-comandorul Egorov, citându-l pe Alexandru Paleologu, cu referire la activitățile de pregătire ale cadeților desfășurate în cursul săptămânii trecute, care au demonstrat acest lucru.

"Marinăria este o profesie vocațională, cu un limbaj specific, înțeles și acceptat de toți cei din breaslă, astfel încât bariera de limbaj a fost depășită ușor, iar cu seriozitate, cadeții germani s-au acomodat repede cu programul și comenzile de la bordul navei", scrie căpitan-comandorul în corespondența sa.

Antrenamentele de întindere și strângerea velelor, rolurile și antrenamentele au reprezentat în linii mari programul zilnic de pregătire comună al cadeților. În ciuda temerii inițiale cauzate de barierele de limbaj, comenzile în limba română fiind dublate în limba engleză, integrarea cadeților a fost foarte bună, iar antrenamentele reușite.

"Spuneam și în corespondența trecută că, încă din primele zile, cadeții germani au fost repartizați și pe sectoarele de curățenie și în servicii, alături de colegii lor români; în acest moment, sunt deja în primele servicii de cart pe mare, în comanda de marș a navei, limba engleză devine o constantă, iar lucrul și traiul în comun îi face pe cadeții români să-și perfecționeze deprinderile de comunicare în această limbă", precizează Mihai Egorov.

Plecată dimineața din Wilhelmshaven, Nava Școală "Mircea" navigă acum prin Marea Nordului, îndreptându-se spre Portugalia. Până la următoarea escală, urmează 10 zile pe mare, timp în care instrucția de specialitate în domeniul navigației sau al motoarelor va fi dublată de observații la coastă și recunoașterea reperelor, activități de matelotaj, navigație cu vele, dacă va fi vânt favorabil, și lucru în echipe mixte la toate activitățile. 

Comentează știrea

nae
30 decembrie 2017
ich liebe dich

nava afost contruita la hamburg,si tot acolo i s-a facut rk

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3933 secunde