Bătăile în familie, o tradiție în Constanța! Cine e pe primul loc în topul plângerilor la Poliție

764
Bătăile în familie, o tradiție în Constanța! Cine e pe primul loc în topul plângerilor la Poliție - fondordinedeprotectie1-1570736686.jpg

Articole de la același autor

Violența domestică este o "moștenire" la care românii nu par că vor renunța prea curând. Deși, la începutul acestui an, victimelor agresiunilor în familie le-a fost pus la dispoziție un nou instrument pentru a se proteja de soții violenți, ordinul de protecție provizoriu, a fost prea puțin solicitat oamenilor legii. Drept dovadă, în județul nostru, în vreme ce în municipiul reședință de județ au fost emise mai bine de 100 de astfel de ordine de protecție, în restul localităților abia dacă a fost emis câte unul! 


Fie pentru că se resemnează că "așa trebuie să fie" ori că se amăgesc că "s-a întâmplat pentru că era beat, dar mi-a promis că nu o va mai face", numărul femeilor care acceptă să fie victime violenței domestice, fără să solicite sprijinul organelor de ordine, este în continuare considerabil. 


Așteptările oamenilor legii - dar și a legiuitorilor! - erau că numărul victimelor care vor lua atitudine împotriva agresorilor va crește odată cu introducerea, la începutul acestui an, a unui nou instrument menit să le protejeze: ordinul de protecție provizoriu. Mai ales că, spre deosebire de metodele aflate deja în practică, ordinul de protecție provizoriu a adus două noutăți: prin emiterea acestui ordin, agresorul este dat afară din casă chiar din momentul în care a ajuns echipajul de poliție la fața locului și îi este interzis să se întoarcă pentru cinci zile. 


Cu toate acestea, statisticile realizate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța arată că femeile abuzate nu au prins curaj. Drept dovadă, de la începutul anului 2019 până în prezent, în județul Constanța au fost emise 150 de ordine de protecție provizorii, din care 125 în mediul urban și doar 25 în mediul rural. 


Cele mai multe astfel de documente au fost emise de polițiștii din municipiul Constanța și comunele limitrofe - 107. În schimb, în Medgidia, Negru Vodă, Eforie, Techirghiol și Băneasa, a fost emis câte un ordin de protecție provizoriu, iar în Năvodari, stațiunea Mamaia, Murfatlar, Vama Veche, Cernavodă, Ciobanu și în comunele care aparțin de Secția Poliției Rurale 3 Mangalia, Secția Poliției Rurală 4 Medgidia și Secției Rurale 9 Chirnogeni nu a fost emis, în nouă luni, niciun ordin de protecție provizoriu. 


Cele mai multe reclamații, din zonele CET, Poarta 6 și Km 4-5 
La nivelul municipiului Constanța, cele mai multe femei care au solicitat polițiștilor să le vină în sprijin și să emită un astfel de ordin de protecție provizoriu se află pe raza Secției 5 Poliție. Adică în cartierele CET, Poarta 6, Km 4-5, Viile Noi. Aceste cartiere se află în top cu un număr de 33 de ordine de protecție provizorii emise. Pe locul secund se află cartierele Secției 2 Poliție, respectiv Palazu Mare, Tomis Nord, Tomis 3 etc., cu 24 de ordine de protecție provizorii. Urmează centrul Constanței, Peninsula și zona Casei de Cultură (aflate în aria Secției 3), cu 22 ordine de protecție provizorii. În schimb, Secția 4 Poliție, cu cartierele Palas, zona Inel și o parte din b-dul Aurel Vlaicu a înregistrat 15 ordine de protecție provizorii. 


Cuplurile se împacă după cinci zile 
Chiar dacă în primă etapă sunt curajoase, inclusiv locuitoarele municipiului Constanța își iartă partenerii de viață în primele cinci zile și renunță să continue demersurile și să se adreseze instanței de judecată pentru emiterea unui ordin de protecție pe o perioadă mai mare. În consecință, din totalul de 150 de ordine de protecție, doar 65 au fost confirmate de instanță, dintre care 60 în orașe și 5 în mediul rural. Adică mai puțin din jumătate din ordinele emise de Poliție ajung în instanță. 


"Ordinul de protecție provizoriu se înaintează de către unitatea de poliție, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă, în termen de 24 de ore de la data emiterii. Procurorul decide cu privire la necesitatea menținerii măsurilor de protecție dispuse de organul de poliție în termen de 48 de ore. După confirmarea necesității menținerii măsurilor de protecție dispuse de polițist, procurorul înaintează ordinul de protecție provizoriu, însoțit de documentele care au stat la baza emiterii, judecătoriei competente însoțit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecție", au explicat reprezentanții IPJ Constanța. 


Mai puțin de jumătate dintre femei s-au adresat, ulterior, instanței de judecată. Adică în 65 de cazuri, dintre care 60 de mediul urban și 5 în mediul rural. 


XXX 
La nivelul municipiului Constanța, Direcția Generală de Asistență Socială pune la dispoziție un număr de telefon unde pot fi semnalate cazurile de violență domestică: 0799.400.358. 


În februarie, printr-o hotărâre a Consiliului Local Constanța, a fost înființată o echipă mobilă care poate interveni la cazurile de violență, alături de polițiștii locali și stabilește ce servicii vor fi acordate, fie victima este găzduită într-o locuință protejată, fie agresorul este primit, cinci zile, într-o locuință provizorie. 


De menționat că reprezentanții Asistenței Sociale au în plan realizarea unui centru pentru găzduirea victimelor violenței domestice. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2138 secunde