Baie la copaie! De ce nu vor constănțenii să se facă polițiști

1089
Baie la copaie! De ce nu vor constănțenii să se facă polițiști - fonddeficitpolitiecta1-1578258015.jpg

Articole de la același autor

Prea puțini constănțeni vor să îmbrace uniforma de polițist, iar tinerii care o fac nu vor să lucreze în județul de la malul mării. Drept consecință, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța se "plânge", în permanență, de lipsă de personal. 


Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța are un deficit de aproximativ 20% din schema de personal. În prezent, în județul de la malul mării activează 1.365 de polițiști, dar numărul este insuficient. O simt constănțenii care constată că ar trebui mai multe patrule pe străzi. O reclamă locuitorii din mediul rural, care resimt lipsa polițiștilor cu atribuții de rutieră și judiciar și care acuză că ideea asigurării unei singure patrule de ordine publică la două sau trei sate favorizează infracționalitatea. 
Problemele acestea sunt cunoscute de reprezentanții inspectoratului și se caută soluții. An de an, conducerea IPJ Constanța solicită mai marilor de la București să fie trimiși absolvenți de școli de poliție la malul mării. Aceștia sunt repartizați, dar rămân la Constanța doar între șase luni și un an, cât durează perioada de tutelă. 


"În conjunctura actuală, în care nu am reușit să stabilizăm oamenii pe funcții, deficitul este de 20%. Nu am reușit, pentru că mai toți sunt din alte județe, iar după ce-și termină perioada de tutelă, toți vor să plece. Dar, trebuie să precizez, a început să crească numărul constănțenilor care dau la școlile de poliție. De exemplu, dacă acum trei sau patru ani, când ne venea o promoție de 40 de absolvenți, doar doi sau trei erau constănțeni, acum, am ajuns și la 15 - 20 de absolvenți pe promoție. În 2019, de exemplu, ne-au fost repartizați peste 100 de absolvenți, dintre care din ultima seria vreo 12 sunt constănțeni, iar din penultima, vreo 15", a afirmat comisarul șef Constantin Dancu, inspector șef IPJ Constanța. 
În schimb, a arătat inspectorul șef Dancu, sunt mulți tineri polițiști care provin din Argeș și Dolj. 


XXX 
Președintele Biroului Teritorial Constanța al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Vasile Zelca, arată că tinerii polițiști nici nu vor alege să rămână în Constanța dacă nu se vor schimba condițiile în care sunt cazați și în care muncesc. 


"Sunt puțini constănțeni care doresc să devină polițiști. Iar dintre cei care vin din țară, sunt puțini care doresc să rămână. Cum să rămână, când sunt repartizați în mediul rural, unde sunt cazați în imobile cu toaletă în fundul curții și sunt nevoiți să facă baie la copaie. Cărui tânăr la 19-20 de ani îi place să facă baie la copaie? De ce să vrea să rămână?! Ministrul Vela susținea că trebuie să mai muncim și din patriotism. Păi, atunci să vină să facă baie la copaie și el, tot din patriotism!", a arătat Vasile Zelca. 


De menționat că, la nivel național, deficitul de personal este de aproximativ 15%. Una dintre măsurile anunțate de ministrul Marcel Vela a fost reducerea perioadei de împuternicire în funcții de conducere la trei luni, cu posibilitatea prelungirii o singură dată. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.116 secunde