Avertisment al Comisiei Europene: Au fost livrate României produse de la fermele de curcani din zona unde este focar de gripă aviară în Ungaria

186
Avertisment al Comisiei Europene: Au fost livrate României produse de la fermele de curcani din zona unde este focar de gripă aviară în Ungaria - curcan-1579283630.jpg

Articole recomandate

Comisia Europeană a transmis o notificare Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin care anunță că din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.


Anunțul ANSVSA:
"Comisia Europeană a transmis o notificare Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.
Din analiza informațiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare, de pe raza județului Bihor.
În regim de urgență, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acționeze de urgență pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare și incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005".
România a raportat miercuri Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE) descoperirea unui focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din Maramureș, acesta fiind primul caz de gripă aviară H5N8 descoperit în România în ultimii trei ani. Virusul a ucis 11.190 de păsări dintr-un efectiv de 18.699 de păsări existent la ferma din Maramureș, restul păsărilor fiind eutanasiate.


Țările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizația mondială pentru sănătate animală și să trimită regulat rapoarte de evoluție.


Autoritatea Națională Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) spunea că a dispus aplicarea unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce Comisia Europeană a informat că există focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, în Polonia.


În Polonia, conform informațiilor de până în prezent, există nouă focare de gripă aviară cu subtipul H5N8, înalt patogenă, în regiunile Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski. Primele focare au fost detectate la sfârșitul anului trecut, în trei ferme comerciale de curcani, iar la începutul anului curent boala a afectat și fermele de găini ouătoare, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA).


În Slovacia, de asemenea, în 9 ianuarie a fost depistat un focar de gripă aviară înalt patogenă cu subtipul H5N8. La începutul lunii decembrie anul trecut, a mai fost raportat un caz de virus gripal aviar slab patogen în Marea Britanie, rezolvat, și altul în Franța.


Luni, 13 ianuarie, a fost publicat un raport transmis OIE de către Ungaria, care anunță detectarea unui focar de gripă aviară înalt patogenă de tip H5N8 la o fermă de păsări din regiunea Komarom-Esztergom. Posibila sursă de infecție este contactul indirect cu păsările sălbatice. Sunt suspecte că au contractat virusul 53.500 de păsări.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.689 secunde