Autoritatea polițistului, călcată în picioare de politicieni. "Totul este praf în ochi"

2859
5

Articole de la același autor

Ministerul Afacerilor Interne stă pe un butoi cu pulbere pe cale să explodeze în cel mai scurt timp. Noua formă a proiectului legislativ privind autoritatea polițistului, aprobată de Guvern, i-a scos din minți pe sindicaliști care consideră această inițiativă ca fiind o altă manipulare fără aplicabilitate în realitate. 


"Ultima formă a proiectului este ca apa de ploaie"


Pentru a înțelege mai bine contextul nemulțumirilor din sistem, trebuie să știți că, în urmă cu câteva luni, proiectul cu pricina a fost în dezbatere publică. Două grupuri de lucru, unul format din reprezentanți ai sindicatelor și specialiști MAI, altul format din senatori ai Partidului Social Democrat, au purtat o serie de discuții pentru a se găsi cea mai potrivită formă din toate punctele de vedere pentru întărirea autorității polițistului. 


"Această ultimă formă, care a apărut după șase luni, este ca apa de ploaie. Efectiv nimic din esența pachetului legislativ discutat inițial nu se regăsește în proiectul aprobat de Guvern. Știam de ceva timp că există niște fricțiuni între ceea ce își dorea grupul de lucru de la MAI, din care și sindicatele au făcut parte și senatorii PSD, care în cadrul unui grup de lucru au menționat deseori faptul că polițiștii oricum comit abuzuri și că, dacă vor fi aprobate modificările, vor comite și mai multe abuzuri", a atras atenția, pentru "Cuget Liber", Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.


"Consider o greșeală acceptarea propunerilor PSD"


Spre exemplu, grupul de lucru al MAI a propus ca cetățenii care adresează injurii, expresii ori gesturi jignitoare unui organ de urmărire penală sau de ordine publică să fie pedepsiți cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă. Grupul parlamentarilor PSD a considerat că această propunere nu trebuie să fie cuprinsă în proiect, drept urmare s-a procedat la eliminarea propunerii din proiect. Același grup de lucru a decis că verificarea situației persoanelor conduse la sediul poliției să se realizeze în cel mult 8 ore, ca măsură administrativă, eliminând propunerea inițială ca durata maximă să fie 24 de ore. 


O sursă din interiorul grupului de lucru al PSD a pus la dispoziție sindicatului documentul care arată din ce cauză cetățenii nu pot beneficia de o poliție puternică. 


"Sunt de acord cu propunerile MAI și consider o greșeală acceptarea propunerilor PSD", ne-a precizat sursa. 


"Premieră" istorică în Poliția Română


Ministerul Afacerilor Interne a anunțat proiectul "ciuntit" ca fiind pentru prima dată în istoria Poliției Române, când procedurile care vizează cele mai frecvente interacțiuni cu cetățenii devin transparente și vor fi cuprinse în lege, în acest fel evitându-se interpretările mai mult sau mai puțin subiective față de acțiunile polițiștilor. Ministerul de Interne este contrazis de toți liderii sindicali, inclusiv președintele sindicatului cu cea mai mare reprezentativitate. 
"Este aceeași autoritate a polițistului și, practic, nu se va schimba nimic. Problema de fond a sistemului este subfinanțarea Ministerului Afacerilor Interne. Ce articol din această inițiativă ar salva viața polițistului înjunghiat la Maramureș sau viața polițistului de la Suceava? Singurele lucruri în regulă sunt procedurile pe legea 218 privind conducerea la sediul Poliției și legitimarea. Cu excepția acestor proceduri, totul este praf în ochi, o manipulare a MAI", ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI. 


Atât președintele SNPPC, cât și președintele Europol au anunțat că protestele plănuite pentru luna martie sunt inevitabile și că toți polițiștii sunt așteptați la miting, indiferent de sindicatul din care fac parte. Cel mai probabil, mișcarea de protest va avea loc chiar de Ziua Poliției Române, la data de 25 martie. 


Comentează știrea

costy
24 februarie 2018
Cel mai important moment este acum!

Super-oferta: castiguri online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

Cristian
24 februarie 2018
Vax...

Autoritatea polițistului se câștigă în stradă, în relația cu cetățeanul. Restul sunt doar detalii.

Eu
24 februarie 2018
Unui vax

Daca nu ai lege clară sa o aplici,iar cetățeanul se pisa pe lege(nu o respecta),nu se poate câștiga nicio autoritate,că doar nu suntem la grădiniță...

Politistilor
24 februarie 2018
Noi stim tot,noi va vedem

Aproape fiecare dintre noi a interactionat intr-un fel sau altul cu cel putin un politist.Am zis politist ? Nu am avut incotro. Ptiu,o puschea pe limba mea !..Sunt un barbat trecut de 65 de ani si va spun cu mana pe inima.Nu exista politisti.Avem in schimb militieni.Intre politistul de azi si militianul din anii '60 aproape ca nu exista nici o deosebire.Nu s-au schimbat cu nimic.Sunt aroganti,sunt comozi,chiar lenesi,sunt ciubucari ca sa nu le spun corupti.Sunt plini de propria lor importanta.Stramosii lor,adica militienii de ieri isi puneau cascheta(sapca de politist) pe bancheta din spate a autoturismului personal ca sa vada lumea ca la volanul Trabantului se afla un grad de militian.Cand pleca in concediu cu masina personala militianul isi punea vestonul in masina, pe un umeras ,ca sa fie cat mai vizibil pentru ceilalti participanti la trafic sau pentru "sulimea" din statiune.Cu toate ca nu-i suport pe smecherasii astia din PSD ,de data asta le dau dreptate.Politistul de azi sau militianul de ieri ESTE DISPUS LA ABUZURI.Daca legea le va stabili puteri marite ei,militienii de azi, se vor crede dumnezei,vor comite abuzuri si mai mari.Cred ca toata povestea asta cu abuzurile si "indumnezeirea" militienilor vine de la gradul lor scazut de cultura.Cu prima ocazie va voi povesti cum incearca militianul de serviciu de la o sectie de politie,nu spui care,sa-ti respinga o cerere de inregistrare la o sesizare.Si apoi ,dupa ce in sfarsit ai depus sesizarea la sectie, va voi povesti cum incearca militianul/militianca anchetator sa renunti la plangere.Aproape ca m-a dat cu capul de pereti,pe mine,pe cel care am indraznit sa fac o sesizare la militie.Autoritatea politistului se castiga in strada dar si la birou,ca sa-l completez pe Cristian.

Orban
24 februarie 2018
La muncă nu la întins mâna

Respect pentru forțele de represiune nu o să existe niciodată din partea mea cel puțin și a multor oameni din societate, în fața legii cuvântul forțelor de represiune este m-ai presus față de cuvântul omului de rând , cum pot eu dovedi in instanță că milițienii s-au bătăușii de jandarmi au făcut abuzuri când legea este de partea lor ? Trebuie să vin cu martori dacă am dacă nu suport rigorile legii ,halal lege

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4295 secunde