Au găsit minele marine! NMH "Cătuneanu", misiune îndeplinită

351
Au găsit minele marine! NMH

Articole de la același autor

Nava militară hidrografică NMH "Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu", comandată de căpitan-comandorul Rogers Casian, se afla, ieri, în Marea Neagră, în marș spre Portul Constanța, la finalul participării la exercițiul multinațional NUSRET 19, organizat de Forțele Navale ale Turciei în Portul Nara/Canakkale și în Golful Saros. 


Obiectivul principal al exercițiului a fost acela de a dezvolta nivelul de interoperabilitate dintre forțele specializate în lupta împotriva amenințărilor subacvatice din Italia, Grecia, România, Spania, SUA și Turcia. La NUSRET 19, cel mai mare exercițiu naval de luptă împotriva minelor organizat de Forțele Navale Turce în acest an, au participat cinci vânătoare de mine și nave logistice din gruparea navală NATO SNMCMG-2, o navă hidrografică - "NMH Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu" -, 11 nave din Turcia, avioane și elicoptere, patru detașamente EOD - printre care s-a aflat și cel românesc, care a avut și un AUV -, 67 de observatori din cinci state și cinci ofițeri de stat major, printre care s-au regăsit și doi ofițeri români. 


"Cu navele din SNMCMG-2, participante la exercițiu, ne-am întâlnit din nou, duminică 20 octombrie, în Marea Marmara, și în dimineața zilei următoare, pe tranzitul Bosforului, în marș spre Portul Constanța. Exercițiul a avut mai multe etape, cele de pe mare fiind axate pe misiuni de căutare, identificare și recuperarea minelor. Navale au fost împărțite în două Task grupuri care au acționat în Golful Saros. 


Scafandrii EOD au avut  tabăra la Mecidiye și au acționat alături de colegii lor din Belgia, SUA și Turcia, în nordul Golfului Saros, pentru descoperirea, identificarea și neutralizarea minelor marine în scopul asigurării libertății de navigație", transmit reprezentanții Forțelor Navale Române. 


Marinarii români participanți la NUSRET 19 au descoperit și identificat mai multe mine marine, din care au adus la suprafață șapte - șase descoperite de scafandrii EOD și una de către navă -, primind aprecieri din partea conducerii exercițiului. 
Pentru NMH "Cătuneanu" a fost a treia participare la un exercițiu multinațional de luptă contra minelor, după NUSRET 18, desfășurat la Izmir, și ARIADNE 19, desfășurat în Insula Creta. Nava românească a fost, de asemenea, singura platformă navală participantă la NUSRET, specializată în cercetarea hidrografică subacvatică și în realizarea suportului informațional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5555 secunde