Șapte cupluri gay au dat statul român în judecată la CEDO

204
Șapte cupluri gay au dat statul român în judecată la CEDO - gay-1560857240.jpg

Articole recomandate

Asociația ACCEPT și 14 persoane care formează 7 cupluri de persoane de același sex au dat statul român în judecată la CEDO și cer recunoașterea legală a familiilor lor în România, se arată într-un comunicat al Asociației ACCEPT.


Asociația precizează că persoanele reclamă încălcarea dreptului la viață privată și de familie în România.


"Aceste persoane nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaștere și protecție a familiei lor, cu consecințele grave în viața lor de zi cu zi. Partenerii nu sunt recunoscuți la spital sau în relație cu alte unități sanitare ca fiind aparținători - prin urmare ei nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital și nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forță majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces, obținerea ajutorului de înmormântare. Nu se pot moșteni unul pe celălalt prin intermediul moștenirii legale și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului", notează sursa citată de Agerpres.


"Cererea adresată Curții Europene a Drepturilor Omului a fost depusă de 14 reclamanți care formează 7 cupluri de persoane de același sex, susținuți de Asociația ACCEPT. Am reclamat faptul că statul român și-a încălcat obligația pozitivă de a acorda o formă de recunoaștere și protecție legală familiilor formate din cupluri de persoane de același sex. Mai mult, am argumentat existența unui tratamentul discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obținerea unei forme de protecție juridică de către aceste cupluri. Am invocat încălcarea art. 8 și 14 din Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viață privată și de familie și dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale și am cerut aplicarea precedentului din cauza Oliari și Alții contra Italiei (21 iulie 2015)", a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a ACCEPT.


Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, absolvent al Institutului Teologic Adventist.


"Suntem în situația să ne expunem viața privată în presă. Nu ne dorim să fim în centrul atenției, însă trebuie să demonstrăm legiuitorului român că există o nevoie socială pentru reglementarea parteneriatului civil", spune Buhuceanu.


Ciobotaru arată la rândul său că este o persoană credincioasă și că Dumnezeu "este foarte important" pentru el încă din copilărie.


"Am avut nevoie de mult timp să reconciliez orientarea sexuală cu credința mea, întrucât Biserica respinge persoanele gay. Am învățat să mă accept și să mă înțeleg, găsindu-mi fericirea lângă persoana pe care o iubesc. Este cel mai important om din viața mea. Nu am nevoie de recunoașterea bisericii ca Dumnezeu să știe asta. Am însă nevoie de recunoașterea și protecția statului român, ca orice alt cetățean", spune acesta.


Asociația ACCEPT solicită reglementarea parteneriatului civil de peste 13 ani, iar din 2008 până în prezent au fost depuse și dezbătute în Parlament 8 propuneri de lege, dar niciuna nu a îndeplinit un număr suficient de voturi.


Potrivit comunicatului, sociologii estimează că în prezent aproximativ 10% din populație trăiește în cuplu, fără recunoaștere juridică. Din 1993 până în prezent, ponderea românilor care resping persoanele gay a scăzut cu 25 de puncte procentuale, iar susținerea pentru recunoașterea familiilor LGBTI este în creștere.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7426 secunde