Aproape 30 de organizații civice îi cer lui Iohannis organizarea unui referendum pe tema justiției

164
Aproape 30 de organizații civice îi cer lui Iohannis organizarea unui referendum pe tema justiției - ioha-1544627457.jpg

Articole recomandate

Aproape 30 de organizații civice active în protestele de stradă generate de Ordonanța 13 și ulterior de modificarea legilor Justiției și a codurilor penale îi cer președintelui Klaus Iohannis organizarea unui referendum prin care românii să se pronunțe cu privire la relaxarea sau înăsprirea legislației în materie penală. 


29 de organizații civice au semnat o scrisoare în care îi cer președintelui să emită de urgență un decret de organizare a unui referendum național prin care românii să-și exprime voința cu privire la relaxarea sau înăsprirea legislației în materie penală. "Amintim că procedura pentru declanșarea acestui referendum a fost deja demarată în ianuarie 2017, Parlamentul avizându-l favorabil în februarie 2017".


De asemenea, organizațiile semnatare solicită Guvernului și majorității parlamentare să oprească imediat și necondiționat orice proceduri de legiferare privind modificarea legislației penale, inclusiv privind inițiativele de amnistie și grațiere.


Semnatarii mai cer decidenților politici și instituționali (Președintelui Klaus Iohannis, Prim-ministrului Viorica Dăncilă, ministrul Justiției - Tudorel Toader, Avocatul Poporului - Victor Ciorbea și liderilor politici din Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaților, Vasile-Daniel Suciu - PSD, Raluca Turcan - PNL, Dan Barna - USR, Korodi Attila - UDMR, Varujan Vosganian - ALDE, Eugen Tomac - PMP, Varujan Pambuccian - Minorități și Victor - Viorel Ponta - Neafiliați) o serie de întâlniri până cel târziu pe 24 decembrie pentru a discuta despre necesitatea continuării luptei împotriva corupției, a respectării independenței justiției și a domniei legii în România.


Solicitările sunt formulate în contextul intenției PSD privind relaxarea legislației în materie penală, inclusiv a unor prevederi privind amnistia și grațierea, iar semnatarii fac referire și la sondajul ISSPOL, care arată că 9 din 10 români nu sunt de acord cu amnistia și grațierea în cazul actelor de corupție.

"Aceste rezultate arată contradicția flagrantă dintre dorința românilor de continuare a luptei împotriva corupției și dorința câtorva grupuri sau persoane cu funcții de demnitate publică de a o opri. Suveranitatea României nu poate fi exercitată în nume propriu de niciun grup și nicio persoană, și de aceea am formulat cererea ca Președintele să convoace imediat referendumul pe justiție", spun organizațiile civice.

Acestea mai arată că Guvernul și Parlamentul continuă mutilarea legislației penale în disprețul dorinței românilor, cu ignorarea opiniilor fundamentate ale magistraților și ale concluziilor și solicitărilor instituțiilor europene și internaționale sau ale partenerilor din UE și NATO.

"Cerem liderilor politici ai partidelor parlamentare și Președintelui României să-și asume în mod public prin acțiunile enumerate mai sus o poziție clară asupra legislației penale, în acord cu dorințele și aspirațiile majorității românilor, evidențiate fără echivoc în sondajul prezentat", adaugă cele 29 de organizații civice semnatare, între care Inițiativa România, Geeks for Democracy, Vă Vedem, Rezistența.


Sursa: Hotnews.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7088 secunde