ANCHETĂ ÎNCHISĂ în cazul accidentului rutier din Muntenegru

104
ANCHETĂ ÎNCHISĂ în cazul accidentului rutier din Muntenegru - 18februarieaccidentmuntenegru-1392737105.jpg

Articole de la același autor

Procurorii au anunțat clasarea dosarului penal, întocmit în urma accidentului rutier din Muntenegru, în urma căruia au murit 19 persoane, iar alte 29 au fost rănite, după ce autocarul în care erau a căzut în prăpastie. Astfel, potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe baza probatoriului administrat în cauză s-a stabilit faptul că accidentul rutier s-a produs ca urmare a neglijenței în trafic a șoferului autocarului.


Cu ce viteză rula șoferul 


Șoferul George Ciobanu, spun procurorii, "se deplasa pe drumul principal dinspre Kolasin în direcția Podgorica cu o viteză de 80 km/h, mult mai mare decât cea permisă pe acel sector de drum, neadaptând viteza de deplasare a autocarului la limitele impuse prin semnele de circulație, la banda marcată pe șosea, la starea suprafeței acesteia, șoseaua fiind umedă și alunecoasă". 
Aceste împrejurări au condus la destabilizarea intensă a autocarului, la pierderea echilibrului și răsturnarea lui, urmată de coliziunea cu trotuarul podului și gardul metalic al acestuia și, ulterior, căderea în prăpastia care duce la râul Moraca. 
În urma accidentului rutier au fost rănite 29 de persoane, iar alte 19 au decedat, printre care și șoferul autocarului. 


Cauza morții șoferului 


Procesul-verbal de autopsie emis de Departamentul de Medicină Legală din Podgorica a concluzionat că "moartea conducătorului auto Ciobanu George a fost violentă și a survenit ca urmare a distrugerii centrilor nervoși vitali din cauza fracturilor osoase craniene și a hemoragiei interne, răni cauzate de forța mecanică, în momentul decesului neexistând stare de alcoolemie".


Prin nota de serviciu din data de 20.09.2013 emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bjelo Polje se menționează faptul că "deoarece șoferul autobuzului Ciobanu George a decedat în accidentul de circulație în cauză, nu există temei pentru derularea procedurii penale".


Dosarul penal, clasat 


Având în vedere că împrejurările producerii accidentului și stabilirea persoanei vinovate și a culpei acestuia au făcut obiectul unei cercetări penale finalizate cu o soluție  de neurmărire dispusă de către autoritățile judiciare din Muntenegru, s-a constatat că lipsește o condiție prevăzută de lege necesară pentru punerea în mișcare a acțiunii penale, motiv pentru care s-a dispus clasarea cauzei privind pe George Ciobanu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă în formă calificată.


Totodată, din probatoriul administrat în cauză, respectiv procesul-verbal de cercetare al Inspectoratului Teritorial de Muncă s-a stabilit faptul că, întrucât cauza producerii accidentului de circulație din data de 23.06.2013 a fost nerespectarea de către numitul Ciobanu George a vitezei maxime permise pe porțiunea respectivă de drum, în condițiile unui carosabil umed, au fost încălcate prevederile art.22 din Legea securității și sănătății în muncă nr.319/2006.


Având în vedere împrejurările și cauzele producerii evenimentului, în conformitate cu reglementările legislației în vigoare privind securitatea și sănătatea în muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă a încadrat evenimentul la accident de muncă colectiv de circulație, declarându-se că Ciobanu George și M.M. au suferit un accident de muncă mortal, iar M.D. a fost victima unui accident de muncă cu incapacitate temporară de muncă. 


Față de cele constatate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, s-a dispus clasarea cauzei față de reprezentanții S.C. "G.T.S." S.R.L. Potrivit procurorilor, din verificările efectuate s-a constatat faptul că șoferul autocarului implicat în accident, George Ciobanu avea un aviz medical din data de 23.10.2012, dar și un aviz psihologic din data de 2.10.2012, documente medicale aflate la angajatorul S.C. "A.E." S.R.L.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 01 Februarie 2014
Stire din Actual : Partidul Iuliei Timoșenko, ANCHETAT PENAL
Miercuri, 18 Decembrie 2013
Stire din Sport : Real Madrid și FC Barcelona, anchetate
Pagina a fost generata in 0.3586 secunde