Anchetă în Jandarmeria Constanța. Acțiune în forță, în miez de noapte și acuzații de abuz!

4995
Anchetă în Jandarmeria Constanța. Acțiune în forță, în miez de noapte și acuzații de abuz! - urmarirejandarmi1-1585593711.jpg

Articole recomandate

Urmărire ca în filme pe străzile Constanței, în miez de noapte, după ce doi tineri au încercat să fugă de jandarmii care îi surprinseseră pe stradă, în contextul în care deplasarea este restricționată pe perioada stării de urgență. Modul în care au intervenit jandarmii ridică însă semne de întrebare, în imagini surprinse de câțiva martori observându-se că aceștia i-au lovit pe suspecți. Întregul incident va face obiectul unor anchete demarate la nivelul Inspectoratului de Jandarmi și a Grupării Mobile "Tomis".

Sirene și scandal, în plină noapte, în zona Spitalului Județean Constanța, la intersecția străzii Nicolae Iorga cu B-dul Tomis și strada Mircea cel Bătrân. Era aproape miezul nopții când nu mai puțin de trei echipaje de jandarmi și vreo șase mașini de Poliție (Locală și Națională) au ajuns în zona respectivă și au intervenit pentru reținerea a doi tineri. Alarmați, constănțenii au ieșit la ferestre și au asistat la un adevărat tărăboi. În vreme ce unii martori susțin că militarii au reținut suspecții folosind forța în mod excesiv – pe imagini se poate vedea cum unul dintre suspecți este lovit cu palma, iar martorii susțin că celălalt ar fi fost lovit de mai mulți jandarmi cu picioarele – alții susțin că atitudinea fermă ar fi fost justificată, căci unul dintre suspecți i-a scuipat pe jandarmi în momentul în care a fost dat jos din autoturism.



Având în vedere că în incident au fost implicate echipaje atât de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Constanța, cât și de la Gruparea Mobilă "Tomis" Constanța, am solicitat puncte de vedere de la ambele instituții. Iar reprezentanții acestora au detaliat modul în care a decurs incidentul. "Din informațiile pe care le deținem până în acest moment, subofițerii care apar în imagini se aflau în patrulare, în zonele de competență, pe raza Secțiilor 1 și 3 Poliție. În jurul orei 23.20, un echipaj de Jandarmerie a observat, în zona Spitalului Județean, două persoane care au devenit agitate și au evitat întâlnirea cu oamenii legii. Persoanele respective s-au urcat într-un autoturism și s-au deplasat pe aleile neiluminate din cartierul Tomis 2", ne-au precizat jandarmii. Astfel, cei doi încercau să-și piardă urma, stingând adesea farurile. Nu mai puțin de 15 minute a durat urmărirea pe străduțele din Tomis 2, timp în care echipajul a cerut întăriri. Într-un final, autoturismul suspect a fost oprit în apropierea Capelei Militare. "Pentru că cele două persoane au manifestat o atitudine recalcitrantă și nu s-au supus indicațiilor forțelor de ordine, a fost necesară intervenția fermă și încătușarea acestora", au mai precizat reprezentanții Jandarmeriei.
Cei doi tineri au fost duși la Secția 1 Poliție, unde s-a stabilit că aceștia au fugit întrucât nu aveau asupra lor declarații pe propria răspundere și niciun motiv justificat pentru a se afla pe stradă, având în vedere interdicțiile impuse de starea de urgență. Drept pentru care, cei doi au fost sancționați contravențional, cu sancțiuni în valoare totală de 6000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare 3/2020.

Totodată, potrivit reprezentanților IPJ Constanța, șoferul autoturismului a fost amendat cu încă 580 de lei și i-a fost reținut și permisul auto, pentru 30 de zile, pentru că nu a oprit la semnalul regulamentar al forțelor de ordine.

"Suntem primii interesați să clarificăm ce s-a întâmplat!"

Având în vedere semnele de întrebare ridicate de modul de acțiune al militarilor, la nivelul celor două structuri de Jandarmerie din Constanța au fost declanșate cercetări. "Din momentul luării la cunoștință despre imaginile apărute în spațiul public, la nivelul celor două unități de jandarmi din municipiul Constanța au fost constituite comisii de verificare cu privire la modul de acțiune. Urmează ca aceste comisii să stabilească întregul context în cadrul căruia s-a acționat, urmând ca în funcție de rezultatul verificărilor, să fie luate măsurile legale. În această situație, Jandarmeria Constanța este prima instituție interesată să clarifice aceste aspecte care pot afecta credibilitatea instituției. Acestea nu caracterizează activitatea și tipologia angajaților din unitatea noastră", au transmis reprezentanții Jandarmeriei pentru "Cuget Liber".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8458 secunde