Amenzile date în starea de urgență, neconstituționale! Iată despre ce sancțiuni este vorba!

232
Amenzile date în starea de urgență, neconstituționale! Iată despre ce sancțiuni este vorba! - amenzicontestate-1588868983.jpg

Articole de la același autor

Curtea Constituțională a admis, miercuri, cu nouă zile înainte să fie ridicată starea de urgență, sesizarea transmisă de Avocatul Poporului și a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancțiunilor aplicate în timpul stării de urgență, este neconstituțional. "În ceea ce privește OUG 34/2020 pentru modificarea și completarea OUG 1/1999, Curtea Constituțională constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art. 115 alin. 6 din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică)", au transmis reprezentanții Curții Constituționale.

Se impune subliniat că neconstituționale au fost declarate amenzile cu valoarea cuprinsă între 2.000 și 20.000 de lei, care au fost aplicate după data de 1 aprilie. Amenzile cu valori între 100 și 5.000 de lei, aplicate de la decretarea stării de urgență până la 1 aprilie, sunt în vigoare.

Persoanele care au fost amendate după data de 1 aprilie vor putea scăpa de sancțiuni numai contestându-le în instanță, unde vor invoca faptul că ordonanța în baza căreia au fost sancționați a fost declarată neconstituțională. Dar, atenție, magistrații spun că nici în această situație nu trebuie depășit termenul de contestare.

De menționat că, potrivit autorităților, de la începutul stării de urgență în țara noastră au fost aplicate peste 300.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 600 milioane de lei (120 milioane de euro), pentru nerespectarea restricțiilor impuse de ordonanțele militare. În acest moment, PSD, ALDE și Pro România au elaborat un proiect de lege prin care amenzile aplicate pe timpul stării de urgență să fie anulate automat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8977 secunde