Amenzi drastice sau închisoare pentru posesorii de arme care încalcă legea

de Florentina BOZÎNTAN Luni, 06 Iulie 2020 163
Polițiștii atrag atenția deținătorilor de armament că trebuie să respecte anumite condiții de ținere a armelor și muniției, în caz contrar riscând sancțiuni drastice. Astfel, potrivit Legii 295/2004, republicată, „păstrarea armei și muniției la domiciliu sau reședința deținătorului se face în locul special destinat, în dulapuri sau casete metalice, fixate în perete sau pardoseală, încuiate și asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniției separat de arme, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate”.

Neasigurarea securității armelor și muniției, în spațiile speciale, poate fi sancționată cu amendă contravențională între 5000 și 10.000 de lei și măsura administrativă de anulare a dreptului de deținere, port și folosire a armelor. „În 24 de ore, posesorii de arme au obligația de a anunța despre furtul sau pierderea armei ori muniției, la poliția pe a cărei rază de competență a avut loc incidentul”, au mai arătat polițiștii.

În schimb, uzul armei, fie că este letală sau neletală, nu pot fi realizat decât în scopul pentru care a avut loc autorizarea, pentru vânătoare, autoapărare, tir sportiv, pentru legitimă apărare sau stare de necesitate. „Folosirea armelor în alte condiții decât cele enumerate constituie infracțiune și este sancționată cu închisoare de la 1 la 3 ani, respectiv de la șase luni la doi ani, în cazul armelor neletale supuse autorizării”, au precizat oamenii legii. Sub nicio formă, au atras atenția polițiștii, „nu este permisă folosirea armei în cazul agresiunilor verbale, conflictelor sau pentru intimidare ori amenințare”. Taguri

Alte ştiri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei