Afaceri murdare de 600 milioane de euro. Detalii din dosarul "Cocaina la Marea Neagră"

2150
Procurorii DIICOT au finalizat cercetările în dosarul "Cocaina la Marea Neagră" și au dispus trimiterea în judecată a 16 persoane. Capul grupării de traficanți de droguri, un libanez stabilit în Brazilia - de unde erau aduse stupefiantele găsite pe malul mării, în primăvara anului trecut! - este în prezent într-un penitenciar din America de Sud, fiind condamnat la 22 de ani de închisoare. Alți membri, români, spanioli și sârbi, sunt dați în urmărire.

Zeci de pachete cu cocaină au fost aduse de valuri la malul Mării Negre, pe plajele litoralului românesc, de la Năvodari la Mangalia, iar alți saci cu astfel de pachete au fost recuperați dintr-un camion, în județul Tulcea, în luna martie 2019.

Stupefiantele au ajuns în "plasa" oamenilor legii, după ce o furtună a dejucat planurile unei grupări de traficanți de droguri, iar șalupa cu care drogurile trebuiau să ajungă la mal, în zona Sf. Gheorghe din județul Tulcea, a fost avariată.

Opinia publică a numit cazul "Cocaina de la Marea Neagră". Anchetatorii din cadrul DIICOT, însă, i-au pus numele de cod "Grimm Brothers", "întrucât, în absența unor sesizări anterioare, organele judiciare au reconstituit și probat traseul infracțional post factum, exclusiv pe baza datelor, indiciilor și urmelor adunate în urma activităților judiciare".

Dosarul instrumentat de DIICOT a fost finalizat, iar 16 persoane, trimise în judecată pentru trafic internațional de droguri și constituirea unui grup infracțional organizat, dare și luare de mită, fals în declarații. Printre inculpați sunt spanioli, români și sârbi, membrii unei grupări de traficanți de droguri, dar și doi polițiști de la Rutieră din Ilfov, acuzați de luare de mită. Dosarul scoate la iveală detalii despre modul cum a fost pus la punct un plan de a aduce cocaina din Brazilia, prin România, pentru a fi apoi distribuită în Europa de Vest.

Cum trebuiau să tranziteze România trei tone de cocaină

Șeful grupării, un cetățean libanez cu reședință în Brazilian, zis "Sheik-ul", conducea la momentul respectiv o organizație criminală specializată în colectarea de droguri din Bolivia, Columbia și Peru și distribuirea în statele europene.

"La începutul lui 2019, membrii ai Balkan Cartel l-au contactat pe inculpatul N.E.N.J., zis Sheik-ul, prin intermediul unor cetățeni sârbi, care activau în organizația lui, pentru a cumpăra și transporta către Europa, cu punct de intrare prin România, cantitatea de trei tone de cocaină cu o concentrație deosebit de ridicată", au precizat procurorii DIICOT.

Tot membrii Balkan Cartel au contactat trei spanioli, specializați în recuperarea și transportul drogurilor, pentru a prelua pachetele cu cocaină din Marea Neagră, când urmau să ajungă. Pentru această parte a operațiunii, traficanții din Brazilia și cei din Balkan Cartel au pus la dispoziție sume mari de bani, în euro. "Recuperatorii" aveau libertatea de a achiziționa tot ce aveau nevoie, mai ales că în România urmau să ajungă trei tone de cocaină. Fiecare membru al grupării avea rolul bine stabilit: spaniolii aveau atribuția de a organiza și coordona echipa de extracție a cocainei, alți membri, printre care și români, aveau sarcinile să închirieze imobile, autoturisme și să asigure mijloacele de comunicare, iar alții - români, sârbi și ucraineni - urmau să sprijine transportul, depozitarea și securizarea drogurilor.

"Din investigații, a reieșit că, în perioada 11 - 23 martie 2019, gruparea a desfășurat pe teritoriul României activități de plasare în apele teritoriale a unei cantități de aproximativ trei tone de cocaină", au arătat anchetatorii. Drogurile au fost transportate din Brazilia cu o navă sub pavilion Insulele Marshall și una cu pavilion ucrainean. Prima navă a încărcat în Portul Belem din Brazilia pe 9 februarie 2019.

Cât privește membrii grupării, aceștia au ajuns în România pe 11 martie, iar în perioada 22 - 23 martie "au plecat intempestiv, majoritatea lor aflându-se în Spania", după ce răsturnarea șalupei cu o tonă de cocaină, în zona Sf. Gheorghe, le-a dat planurile peste cap.

Oamenii legii au stabilit și cum urmau să ajungă drogurile mai departe, spre Olanda, Spania, Belgia, în compartimente special realizate în auto-trenuri conduse de cetățeni sârbi.

Cocaină de 600 de milioane de euro, dacă ajungea pe piață

"Din probe, a rezultat că o cantitate de aproximativ 300 de kilograme cocaină a rămas pe teritoriul Turciei, reprezentând plată către gruparea de crimă organizată care a garantat transferul drogurilor între nava sosită din Brazilia și cea ajunsă în România, o cantitate s-a pierdut în mare, din cauza condițiilor meteorologice (fiind găsite numeroase ambalaje goale în apele teritoriale ale României), iar o cantitate a fost scoasă din țară cu destinația Serbia, la scurt timp după răsturnarea bărcii la Sf. Gheorghe", au mai evidențiat anchetatorii.

Pe teritoriul României, au fost introduse, în total, 1.797,399 kilograme de cocaină, estimate la 200 milioane de euro, dacă ar fi fost comercializată en-gros, și la 600 milioane de euro, dacă era comercializată en-detail.

Capul grupării de traficanți, în închisoare la Sao Paulo

În dosar sunt anchetați și doi polițiști de la Serviciul Rutier Ilfov, acuzați că au primit fiecare câte 1.000 de euro pentru a închide ochii când l-au depistat pe unul dintre membrii grupării, în trafic, având un permis necorespunzător categoriei vehiculului condus, în timp ce conducea o mașină ce tracta remorca în care se afla ambarcațiunea în care se afla aproximativ trei kilograme de cocaină din marfa recuperată din Marea Neagră.

Capul grupării, J.N.E.N., zis "Sheik-ul", se află în evidențele oamenilor legii libanezi cu 12 condamnări pentru trafic de droguri, în perioada 1994 - 2016.

"Inculpatul este unul dintre cei mai cunoscuți traficanți/distribuitori de droguri din America de Sud, nu a recunoscut săvârșirea infracțiunilor la audieri, pe 19.12.2019. Potrivit informațiilor transmise de Interpol, inculpatul a fost arestat pe 21.10.2019 și se află încarcerat în Brazilia, în Penitenciarul «Paulo Luciano Campos» din statul Sao Paulo, fiind condamnat la 22 de ani închisoare pentru trafic de droguri", au precizat anchetatorii.

Un alt inculpat este arestat preventiv, în România, polițiștii sunt sub control judiciar, iar pentru restul suspecților s-a solicitat arestarea în lipsă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1075 secunde