Acțiuni ale Poliției privind câinii agresivi: 450 de amenzi pentru 74 de infracțiuni

242
Acțiuni ale Poliției privind câinii agresivi: 450 de amenzi pentru 74 de infracțiuni - caine-1537886759.jpg

Articole recomandate

Polițiștii desfășoară, până în decembrie, controale și acțiuni de prevenire a unor incidente în care sunt implicați câini agresivi sau periculoși. În primele patru luni ale anului, au fost constatate 74 de infracțiuni și au fost aplicate 459 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea legislației în domeniu, anunță Poliția Română.


În perioada septembrie - decembrie, Poliția Română desfășoară acțiuni de prevenire a oricăror incidente în care sunt implicați câinii periculoși sau agresivi și de verificare a modului de respectare a legislației privind regimul de deținere al acestora, se arată într-un comunicat de presă transmis, marți, de instituție.




"Este important ca deținătorii sau proprietarii acestor categorii de câini să cunoască și să respecte legislația în domeniu. Activitățile polițiștilor, în cooperare și cu alte instituții (structuri județene ori regionale ale Asociației Chinologice Române, ale Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, precum și medici veterinari), urmăresc aplicarea cu fermitate a prevederilor legale din acest domeniu, atunci când se constată abateri de la normele legale incidente", arată sursa citată.


Potrivit Poliției Române, la nivel național, se înregistrează o scădere a numărului de câini aparținând categoriei I - câini de luptă și atac (-107 exemplare), pe când numărul de câini aparținând categoriei II - câini agresivi este în creștere (+948 exemplare).


În urma activităților polițiștilor, în primele patru luni ale acestui an, au fost constatate 74 de infracțiuni și aplicate 459 de sancțiuni contravenționale în domeniu.


Astfel, au fost identificate 30 de persoane care au comercializat câini din categoria I, în condițiile în care un articol al OUG 55/2002 prevede că introducerea în țară sau comercializarea câinilor de luptă și de atac constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.


Potrivit OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, sunt considerați câini periculoși cei aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii: categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor; categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor. Totodată, sunt considerați câini agresivi cei care, fără să fie provocați, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private și cei care participă la lupte între câini sau care au fost antrenați în acest scop.

Potrivit legislației, proprietarii sau deținătorii câinilor periculoși ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exercițiu și să nu fi fost condamnați pentru comiterea vreunei infracțiuni contra persoanei.

De asemenea, aceștia au obligația să depună la Poliție în zona unde este ținut câinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile menționate și o declarație pe propria răspundere cuprinzând numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice și a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, efectuarea sterilizării câinilor din prima categorie și existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii din categoria I.

De asemenea, proprietarii acestor câini trebuie să anunțe la Poliție, în 48 de ore, dacă se schimbă adresa, dacă pierd animalul, daca acesta moare sau este înstrăinat.

Accesul câinilor de luptă și de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea, este interzis. De asemenea, accesul acestor animale în părțile comune ale imobilelor unde sunt ținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea este permis numai dacă poartă botniță și sunt ținute în zgardă și lesă sau ham.

Totodată, accesul câinilor din categoria a II-a și al exemplarelor cu potențial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă. În locurile special amenajate pentru câini accesul acestora este permis fără botniță și fără lesă.

Conform sursei citate, sunt interzise organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop și participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparțin; importul sau comercializarea câinilor de luptă și de atac, reproducția câinilor de luptă și de atac care nu au acte de origine recunoscute de Asociația Chinologică Română, abandonarea câinilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0524 secunde