Abaterile judecătorilor și procurorilor ar putea fi verificate direct de Ministerul Justiției

316
Abaterile judecătorilor și procurorilor ar putea fi verificate direct de Ministerul Justiției - judecator-1360050901.jpg
Abaterile disciplinare ale procurorilor și judecătorilor ar putea fi verificate direct de către Ministerul Justiției, se arată într-un proiect de act normativ lansat recent în dezbatere publică de instituție. Concret, în cadrul Ministerului va funcționa o Comisie care va analiza toate sesizările împotriva magistraților. 


Regulamentului de organizare și funcționare a Ministerului Justiției ar putea fi modificat astfel încât în cadrul instituției să fie înființat un nou organism, "Comisia pentru analizarea sesizărilor formulate în materia  răspunderii disciplinare a judecătorilor și procurorilor". Structura va avea drept scop analizarea sesizărilor formulate în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor și procurorilor și formulare de propuneri în acest sens ministrului justiției, în calitatea acestuia de titular al acțiunii disciplinare în materie. 


Conform proiectului de act normativ, Comisia va fi constituită din trei membri,  judecători sau procurori detașați în cadrul Ministerului Justiției, desemnați direct de ministrul Justiției. Noua structură va avea mai multe atribuții, printre care și formularea unei propuneri către ministrul justiției având ca obiect sesizarea Inspecției Judiciare sau formularea și transmiterea propunerii către ministrul justiției de începere a cercetării disciplinare prealabile, de completare a verificării prealabile ori de clasare a sesizării. De asemenea, Comisia va urmări întregul proces al sesizării, de la rezultatele verificării prealabile până la analizarea rezultatelor anchetei Inspecției Judiciare. 


Ce va conține sesizarea? 


În documentul citat se arată că sesizările formulate în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor și procurorilor trebuie să cuprindă următoarele mențiuni: numele, prenumele, domiciliul persoanei care formulează sesizarea; numele, prenumele, funcția deținută și instituția în care își desfășoară activitatea persoana împotriva căreia este formulată sesizarea; descrierea faptei ce constituie abatere disciplinară; indicarea, cel puțin cu aproximație, a datei la care fapta a fost săvârșită; arătarea dovezilor pe care se sprijină sesizarea; semnătura persoanei ce formulează sesizarea. 


În plus, sesizarea va fi formulată în scris și va fi însoțită, în măsura în care este posibil, de înscrisurile care o susțin. 
După verificarea documentelor, dacă din conținutul sesizării nu rezultă indicii temeinice privind săvârșirea unei abateri disciplinare, lucrarea se clasează, iar Comisia va informa persoana care a formulat sesizarea în termen de 30 de zile de la înregistrare.  
"În situația în care din sesizare rezultă că, pentru faptele la care aceasta se refera, s-a împlinit termenul de prescripție a aplicării unei sancțiuni disciplinare, sesizarea va fi clasată, Comisia urmând a informa persoana care a formulat sesizarea, în termen de 30 de zile de la înregistrare", se mai arată în textul proiectului de act normativ. 


Potrivit documentului citat, în cazul în care un membru al Comisiei este soț, rudă sau afin până la gradul al IV-lea inclusiv, cu persoana ce a formulat sesizarea, cu magistratul în privința căruia s-a formulat sesizarea disciplinara ori în cazul în care are un interes cu privire la aceștia ori cu privire la sesizarea cercetată, acesta nu participă la soluționarea  lucrării respective, urmând a fi înlocuit cu unul din membrii supleanți. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3846 secunde