A venit alocația! … și cocaina. Traficanții de droguri "lucrează" la vedere. Trimit și primesc marfa prin poștă

1059
În decurs de două săptămâni, doi bărbați au fost prinși în flagrant, în timp ce ridicau colete, din oficii poștale aflate pe raza municipiului Constanța, în care se aflau sute de grame de droguri. Această metodă de a transporta drogurile este un obicei vechi al traficanților, spun polițiștii, care recomandă atât Poștei Române, cât și societăților private care se ocupă cu coletăria, să aibă o responsabilitate mai mare. Anchetatorii ne-au explicat cum anume sunt disimulate drogurile și de ce există o cerere atât de mare a etnobotanicelor, în România. 


Gherghe Popa și Răzvan Petrescu, în vârstă de 46 și 26 de ani, se află în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați de trafic de droguri de risc. Gheorghe Popa a fost prins pe data de 29 august, în timp ce ridica un colet, primit din China, care conținea 107 grame de etnobotanice. Ulterior, în urma unei percheziții la domiciliul bărbatului, polițiștii au mai ridicat 160 de grame de cannabis, 250 de grame de etnobotanice, un cântar electronic, dar și suma de 1.277 lei și 50 de euro, rezultați din vânzarea drogurilor. Răzvan Petrescu a fost, de asemenea, prins în flagrant în timp ce ridica zeci de grame de etno-botanice, sosite într-un colet din China, pe numele unei rude invalide. Constăn-țeanul a fost arestat pentru 15 zile. 


Droguri ascunse în șampoane și radio-uri
Metodele traficanților de a ascunde drogurile sunt printre cele mai diversificate. Legalizarea etnobotanicelor și mai apoi impunerea unei legislații restrictive în acest sens au făcut ca cererea consumatorilor să fie într-o continuă creștere, iar traficanții s-au adaptat "pieței" așa cum au putut, disimulând transportul de etnobotanice în diferite moduri. "Coletele sunt verificate, însă drogurile sunt disimulate în tot felul de lucruri și obiecte. În urmă cu ceva timp au fost găsite droguri ascunse în flacoanele de șampon, dar și în carcasele de radio. România este printre puținele țări din lume care au o legislație restrictivă în ceea ce privește etnobotanicele, spre deosebire de vecinii noștri din Bulgaria. Consecința se poate vedea în traficul de droguri, dar care nu are o amploare atât de mare. Cererea este dată de numărul mare de consumatori, apărut în special în urma legalizării acestor tipuri de droguri sintetice. Foarte mulți tineri au avut o atracție fantastică, mai ales în zona marilor orașe, precum Constanța, București, Iași", au declarat pentru "Cuget Liber", surse din cadrul Brigăzii de Com-batere a Criminalității Organizate Con-stanța.


"Alături de droguri pot fi explozibili cu efect terorist"
Specialiștii atrag atenția că, ușurința cu care se pot disimula drogurile în sistemele de coletărie, ar putea fi sesizată și folosită de persoane cu legături teroriste ce ar putea folosi această breșă pentru a provoca tragedii. "Cei care se ocupă de sisteme de coletărie, fie că vorbim despre Poșta Ro-mână sau societăți private, ar trebui să aibă o responsabilitatea mai mare. Alături de droguri pot fi materiale explozive cu efect terorist și atunci poate fi mult mai grav. Aceste firme ar trebui să aibă un control propriu mult mai bun și să aibă o conștiință civică mult mai mare", afirmă aceleași surse din cadrul BCCO Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4201 secunde