A scăzut infracționalitatea sesizată în primele luni ale anului

148
A scăzut infracționalitatea sesizată în primele luni ale anului - ascazut-1527609330.jpg

Articole de la același autor

Trendul descendent al infracționalității sesizate se menține și în primele 4 luni ale anului 2018. România este o țară sigură, în care criminalitatea este ținută sub control, chiar și în noul context european de securitate, afirmă reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române. 


În primele 4 luni ale anului 2018, polițiștii au intervenit la peste 288.000 de sesizări primite de la cetățeni prin serviciul 112 sau direct. Acest lucru înseamnă că la fiecare 36 de secunde un cetățean a avut nevoie de sprijinul Poliției Române. 


În 82% din cazuri, polițiștii chemați să acorde sprijin au ajuns la locul sesizării în mai puțin de 10 minute de la apel. Chiar dacă în unele cazuri este vorba de fapte cu pericol social redus, încălcări ale normelor de conviețuire socială, există numeroase situații în care intervenția polițiștilor implică un risc major, atât în ceea ce privește viața și integritatea persoanelor implicate în eveniment, cât și a lor.


Situația statistică a infracțiunilor sesizate. Referitor la criminalitatea sesizată, numărul faptelor de natură penală sesizate a scăzut cu 0,9% față de perioada similară a anului trecut, iar criminalitatea din mediul rural a scăzut cu 0,7%. Același trend descendent pe primele 4 luni ale anului îl înregistrează infracțiunile economico-financiare (-7,2% comparativ cu anul trecut), iar infracționalitatea de natură judiciară se menține la același nivel. 


În anul 2018, structurile de investigare a criminalității economice au cercetat peste 3.100 de persoane pentru săvârșirea de infracțiuni de natură economico-financiară și au pus în aplicare măsuri asigurătorii în valoare de peste 360.000.000 de lei. Infracțiunile contra patrimoniului sunt în scădere cu 2,8%. Furturile, în general, au scăzut cu 3,8%.


Infracțiunile sesizate contra persoanei au înregistrat o creștere cu 7,7%. În această categorie, ponderea cea mai mare o ocupă faptele de loviri sau alte violențe, în creștere cu 6,4%. În acest caz, un rol important l-a avut schimbarea legislativă privind ordinul de protecție, tot mai multe victime ale violenței domestice având încredere să sesizeze poliția. De asemenea, în celelalte cazuri este vorba despre situații spontane, produse pe fondul unor divergențe sau al consumului de alcool.


Infracțiunile de omor au înregistrat o scădere cu 6,8% față de perioada similară a anului 2017, iar violurile au scăzut cu 1,3%. În ceea ce privește violența domestică, numărul victimelor care au avut încredere să sesizeze faptele poliției a crescut cu aproximativ 11%. Din totalul faptelor de violență domestică ce sunt sesizate, peste jumătate reprezintă fapte de loviri sau alte violențe.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5867 secunde